Menu & Search
1 jaar ZZP-er: hoe bevalt het?

1 jaar ZZP-er: hoe bevalt het?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

In november ben ik alweer 1 jaar werkzaam als ZZP-er. De vlieger gaat wel op voor het gezegde dat tijd vliegt wanneer je ergens plezier in hebt, want voor mijn gevoel is het jaar echt voorbij gevlogen!

Sterker nog, het voelt alsof ik vorige week nog afscheid nam bij mijn oude baan en het spannende ondernemersleven indook. Alsof ik een grote vakantie heb en binnenkort weer terugkeer maar niets is minder waar en bovendien zou ik dat ook niet willen.

Ik heb het afgelopen jaar op de blaren moeten zitten

Als ik het afgelopen jaar zou moeten beschrijven met een woord dan zou dat toch wel het woord: ‘interessant’ zijn. Ik heb de  afgelopen twaalf maanden ontzettend veel leuke en minder leuke avonturen beleefd: ik brandde mijn billen meerdere malen en moest soms op blaren zitten. 

Toch weerhield dat me niet. De leuke dingen: ik leerde een berg nieuwe mensen kennen, kwam op ontzettend veel nieuwe plekken en leerde mezelf stukken beter kennen.

Daarnaast begon ik ook nog eens een tekstbureau en heb ik alweer nieuwe ideeën voor andere ondernemingen. Het enige dat nog ontbreekt is: juist ja, tijd! Ondernemen is verslavend.

Veel geleerd als ondernemer en persoon

Terwijl ik dus alweer een jaar ondernemer ben en ontzettend veel geleerd heb waaronder het denken in mogelijkheden en kansen. Ook leerde ik om meer voor mezelf op te komen en ben ik beter in plannen geworden dan ik ooit was. Oké, het is nog steeds waardeloos, maar ik bespeur toch een beetje progressie! Maar ik weet dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. Of eigenlijk nooit uitgeleerd ben en vast nog wel een aantal keren op mijn bek zal gaan. Gaat dat me weerhouden? Natuurlijk niet!

Ik heb vaak zat momenten waarin ik alles waardeloos vind

Hoewel ik vaak zat momenten, of hele dagen beleef waarin ik al mijn ideeën waardeloos vind, geen puf heb om ook maar iets te doen of wanneer ik weer eens blut ben, is het alles behalve saai te noemen. Living on the edge in het kwadraat! En juist wanneer het allemaal wel lukt, geeft dat een enorme kick.

Focussen op de toekomst

Als ik dit teruglees dan heb ik best al wat bereikt om trots op te zijn. Ik kan dan ook met een glimlach terugkijken en zelfs de meest donkere periode heeft me zoveel opgeleverd en ik weet in ieder geval dat ik nooit meer die kant op wil. Waar ik dan wel heen wil? Met een stap tegelijk vooruit. (het liefst met olifantenpoten, maar dat werkt dus niet)

bonustip: frustreer je ook vooral niet wanneer het allemaal niet zo snel gaat als je in gedachten had maar kijk naar de al zijn het microstapjes richting de goede weg die je vooruit ging.

Om een concreet voorbeeld te noemen: sinds ik van domein verhuisd ben had ik me voorgenomen om iedere dag een blog te publiceren, mijn webshop volledig gevuld te hebben en heel veel samenwerkingen te genereren.                     Daarentegen was het afgelopen week akelig stil. Daar zou ik me  natuurlijk dood aan kunnen ergeren, boos om kunnen worden en ik had zelfs de handdoek in de ring kunnen gooien. Maar hoewel ik me heus wel heb geërgerd, kijk ik liever naar de dingen die wel goed gingen.

Zo bedacht ik wel heel veel ideeën voor de website, is die ”winkel” er toch mooi wel (hoewel er pas een paar dingen in staan) én deed ik heel veel technische dingen achter de schermen om de website te verbeteren. Kleine stapjes in de goede richting, dus ode aan mij! 

Doelen

Ik heb mijn doelen niet echt geordend op papier gezet maar concreet te zijn: ik hoop dat ik eind 2018 en begin 2019 vooral meer schrijfopdrachten ga genereren, een boek ga publiceren, al is het maar in de vorm van een selfpublished e-boek, meer podcasts ga maken en die verder ga verbeteren. Mijn eerste vlog durf op te nemen en een concreet ander plannetje van de grond ga krijgen, nog meer inzicht in mijzelf als persoon en bovenal: minstens zoveel plezier ga hebben en avonturen ga beleven als het afgelopen jaar als ondernemer. En net zo of eigenlijk nog veel belangrijker: veel tijd doorbrengen met mijn familie in goede gezondheid.

”Mijn eerste jaar als ondernemer was een waanzinnige rit in een achtbaan die hopelijk nog heel lang duurt.”

Waar ben jij trots op?


Artikel bewaren? Pin het naar je pinterestbord.
Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Er zijn geen reacties :-(

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!