Menu & Search
Wilde plannen, thuis bevallen in bad

Wilde plannen, thuis bevallen in bad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Al weken ben ik druk aan het nadenken over het moment suprême.  Juist ja, de bevalling. Ik voel me inmiddels stiekem wel een beetje een ervaringsdeskundige, des te meer stof om na te denken over hoe ik het dit keer zou willen aanpakken. Uiteraard alleen als ik het geluk ook heb om het daadwerkelijk zo uit te voeren als in mijn gedachten, aangezien bevallingen nog wel eens anders dan gepland verlopen.

De eerste keer beviel ik gewoon in het ziekenhuis. Stel je voor, één thuisbevalling. Ik was nog erg jong en bovendien leek het me maar raar en eng. Achteraf gezien had ik ook beter niet thuis kunnen bevallen die keer. Vooral ook omdat ik mijn eerste bevalling nogal als heftig had ervaren, vond ook de tweede keer ook plaats in het ziekenhuis. Gelukkig verliep het toen een stuk soepeler. (letterlijk en figuurlijk)

Kortsluiting en doemscenario’s om mijn wilde bevalplannen

Omdat deze bevalling zomaar eens de laatste kan zijn wilde ik plots ook alles uit de kast trekken om deze bevalling faboulous —als het kan met een glaasje Jip en Janneke champagne, zonder al te veel pijn— te laten verlopen. Zo bijzonder mogelijk. Dus bedacht ik dat het me geweldig zou lijken om thuis te bevallen, en niet zomaar thuis nee; bevallen in een bad.  Als je me dat een jaar geleden had verteld had ik daar heel hard om moeten lachen. Mijn man was dan ook  niet helemaal voorbereid op mijn abrupte besluit en kreeg bij het horen van mijn wilde bevalplannen gelijk kortsluiting in zijn hoofd. Voor ik verder kon praten al tien doemscenario’s benoemd om het niet te doen. In het ziekenhuis  (waar we echt maar drie minuten vanaf wonen) was véél veiliger en in bad dat was al helemaal gek. Laat staan ons eigen bad dat waarschijnlijk vol met bacteriën zat. Gelukkig kon ik hem nog aan zijn verstand brengen dat je een bevallingsbad gewoon kunt huren.

Plotselinge thuisbevaldrang

Waar de drang plotseling vandaan komt om thuis te bevallen weet ik niet precies maar ik weet wel dat als het niet nodig is ik een medische setting wil ontwijken. Gewoon lekker natuurlijk en ouderwets thuis zonder toeters en bellen. Nu hebben we hier inmiddels wel een geboortecentrum, maar helaas niet de mogelijkheid om in bad te bevallen.

Bovendien moet ik er helemaal niet aan denken om in het heetst van de strijd de auto in te moeten stappen. (vloekend bij iedere stoplicht of drempel) Het lijkt me gewoon heerlijk om gelijk mijn eigen bed in te kunnen en al mijn vertrouwde spullen in de buurt te hebben.

Waarom bevallen in bad?

Ondertussen heb ik al heel wat Youtube filmpjes bekeken (serieus echt heel Amerika lijkt zijn bevalling online te zetten) waardoor ik eigenlijk alleen maar enthousiaster ben geworden. En naast dat het me gewoon een erg mooie ervaring lijkt schijnt het bevallen in een bad ook nog eens veel voordelen te hebben.

  • Zo helpt het bij het voorkomen van scheurtjes doordat het bij een badbevalling allemaal wat geleidelijker verloopt en het daar beneden lekker geleidelijker oprekt.
  • Je voelt je relaxt en de warmte van het water helpt tegen de pijn, lijkt me ook geen overbodige luxe.
  • Je bent gewichtsloos in het water dus kunt makkelijker een houding vinden.
  • De baby komt rustiger ter wereld doordat de temperatuursverschillen niet opeens heel erg groot zijn.
  •  Je partner kan zich ook nog eens nuttig maken door het bad op te zetten, in plaats van hulpeloos langs te zijlijn te moeten toekijken.

Ik zie het in ieder geval al helemaal zitten. Chillend vanuit bad televisie kijken een beetje puffen, vloeken en tieren en hier en daar misschien wat snacken? De kei harde realiteit zal vast anders zijn, weet ik ook wel, maar intussen is het fijn om het tot dat moment lekker naïef te romantiseren. (al is het maar ter afleiding van de bevallingskriebels die ik nu al een beetje begin te krijgen)

 Ben je of zou jij ook willen bevallen in bad?

 

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!