Menu & Search
De perfecte balans tussen werk en privé als ZZP-er, bestaat die wel?

De perfecte balans tussen werk en privé als ZZP-er, bestaat die wel?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Vanavond doe ik absoluut niks anders dan Netflix kijken en een reep chocolade met karamel zeezout eten. Dat heb ik wel verdiend na mijn nachtdienst. Oh, en misschien even een kwartiertje Hayday, want ik moet echt dat volgende level bereiken.

Voor even geniet ik, tot de onrust weer eens toeslaat. Mijn gedachtestroom waar nooit een einde aan lijkt te komen leidt me naar het idee om een podcast te beginnen. Alsof ik nog niet genoeg te doen heb met drie kinderen, huisdieren, twee bedrijfjes en een huishouden dat soms amper een huishouden te noemen is. Bovendien moet ik van mezelf sporten en bloggen. En af en toe een goede echtgenote zijn.

Ik werd ZZP-er vanwege de vrijheid

Toen ik ZZP-er werd deed ik dat vooral vanwege de vrijheid. Aan niemand verantwoording af hoeven leggen, geen verplichte vergaderingen en werkgroepjes, enkel de verplichting aan mijzelf en mijn gezin. En de belastingdienst (jasses).

En die vrijheid is heerlijk. Ik zou er drie keer over na moeten denken om weer ergens voor vast in dienst te gaan want ik plan mijn eigen dagen, tarieven, uren en werkzaamheden. Maar natuurlijk is er ook een keerzijde. Juist die vrijheid nekt me soms. Buiten de schooltijden om is de structuur voor mezelf ver te zoeken. Met name het schrijfgedeelte dat nog in de kinderschoenen staat. Hoe ga ik klanten binnen halen? Hoe ga ik mezelf op de kaart zetten? Wanneer ga ik aan het werk? Regel ik oppas, ja of nee? Hoeveel uren mag ik van mezelf maximaal besteden aan mijn bedrijfjes zonder dat ik mezelf, mijn man en kinderen compleet verwaarloos?

Geen panklaar antwoord

Allemaal vragen waar ik eigenlijk na bijna een jaar ondernemen nog geen panklaar antwoord op heb. Er bestaat geen perfect samengesteld recept voor zoals voor grootmoeders zandkoekjes.

Hoewel het er in mijn ogen allemaal draaide, heb ik daarom nog steeds moeite met het vinden van balans. Laat staan de perfecte balans. Bovendien vraag ik me af of je die als ondernemer ooit helemaal gaat vinden. Want als ondernemer is er immers altijd wel wat te doen.

Bovendien heb ik de neiging om wanneer ik tijd voor mezelf neem er juist weer compleet in door te slaan waarna ik alleen maar boos op mezelf ben omdat ik mijn tijd beter had kunnen besteden.

Daarom denk ik dat het antwoord niet zit in het vinden van de perfecte balans tussen privé en werk. Dat is veel te frustrerend want dat gaat nooit compleet lukken.

Beter is het denk ik  om je bedrijf te omhelzen! Om er trots op te zijn en te accepteren dat het hard werken is. Maar wel hard werk waar je zelf voor koos. Werk dat jou gelukkig maakt. Probeer daar energie uit te putten.

Probeer je er niet tegen te verzetten

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om regelmatig even afstand te nemen wanneer jouw lichaam daarom vraagt zonder dat je je daar schuldig om voelt. En komen er dan gaandeweg ideeën voor je bedrijfje? Probeer je daar dan niet tegen te verzetten omdat je zo nodig niet met je werk bezig mag zijn maar schrijf ze op voor later en ga verder met relaxen.

Krijg je je werk dat je die dag voor ogen had niet meer gedaan? Stop dan. Dat uur dat je naar een beeldscherm zit te staren en er niks uit je vingers komt is minstens zo ineffectief. Bovendien roept ook dit alleen maar de nodige frustratie op.

Ondernemen is er in allerlei kleuren

Kortom: het ondernemerschap is net als het opvoeden van kinderen. Beloon jezelf wanneer je hard hebt gewerkt. Geef jezelf een compliment en accepteer dat  het niet altijd gaat zoals je het in je hoofd had. Net zoals er meerdere wegen naar Rome zijn, zijn die er ook in het vinden van een werkende balans binnen het ondernemerschap. De balans tussen privé en werk is niet zwart of wit in ondernemersland maar komt juist in alle kleuren van de regenboog. Je moet slechts de kleur zoeken die bij jou past. Zoek er eentje die past bij jouw leven en waar jij je prettig bij voelt. Kijk niet teveel naar anderen, leg jezelf doelen op, maar ook weer niet te veel! Als je dat kunt dan is dat in mijn ogen de enige balans die je nodig hebt.

Balans vinden als ondernemer
Artikel bewaren? Pin de afbeelding dan naar je Pinterestbord.
Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!