Nu aan het lezen
Een joekel van een naald in mijn rug

Een joekel van een naald in mijn rug

Alsof er een wervelwind in mijn mobieltje woedt raast de gynaecoloog door het gesprek. Zeventien november. Hysteroscopie. Ruggenprik. Nadat ik het gesprek beëindigd heb en mijn dagelijkse bezigheden weer wil hervatten besef ik het me opeens. Ik zei JA tegen een ruggenprik.

Allerlei scenario’s over joekels van naalden in mijn ruggenmerg spelen zich af in mijn hoofd. Moet ik terugbellen en zeggen dat ik een volledige narcose wil? Alweer een narcose? Fakkerdefak. Ik laat me toch niet zomaar kennen vanwege een ruggenprikje? Prik-je? Een joekel is het verdorie. Ik besluit in te zetten op plan B: struisvogelpolitiek. Kop in het zand. Dit is niet gebeurd en gaat ook niet gebeuren.

Wat er aan vooraf ging:

Sinds mijn laatste miskraam is het nog steeds niet allemaal A-okay in mijn baarmoeder. Tijdens de laatste controle was er vocht en weefsel te zien dat er dus niet hoort te zitten. Waarschijnlijk een onschuldig poliepje. Volgens de gynaecoloog is er qua onderzoek nog niet veel bekend over het gevaar van het laten zitten of de meerwaarde om het weg te halen, maar mijn gevoel zegt dat het weg moet. Easypeasy volgens meneer de gynaecoloog. Even een hysteroscopie. Een duur woord voor een dun slangetje met camera inbrengen, de poliep opspeuren en knip weg. Helaas wordt dit bij ons in het ziekenhuis alleen nog maar onder narcose of met een ruggenprik gedaan.

Een ruggenprik in het kort:

Een ruggenprik ook wel spinale anesthesie genoemd wordt gedaan door middel van een naald  die tussen twee wervels in je hersenvlies prikt. In deze ruimte waar ruggenmergvloeistof zich bevindt wordt een verdovend middel gespoten dat er voor zorgt dat het gebied onder de navel verdoofd raakt. Voordat deze in mijn ogen gigantische naald je rug ingaat wordt je wel eerst verdoofd, ook met een naald. Juist ja.

Face your fears

Het lijkt er dus op dat ik binnenkort toch oog in oog kom te staan met een van mijn grootste angsten waarbij ik vooral bang ben voor de pijn, complicaties en vooral die reusachtige jumbo naald. Natuurlijk zijn er honderdduizend ergere dingen te bedenken (zoals de tandarts) maar toch bezorgd het beeld me nachtmerries.

Ondertussen klamp ik me er aan vast dat het voor een goed doel is. Hopelijk weer en stap dichterbij een derde kindje. Dat helpt. Ik ga mijn angst overwinnen. Althans, dat hoop ik.

See Also

Wat is jouw grootste angst? En is er misschien een ervaringsdeskundige in the house? 

 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (28)
 • Iedere prik doet even zeer, maar volgens mij maakt de grootte van de naald niet zo veel verschil hoor. Ik heb zelf een ruggenprik gehad, maar dat kan je niet echt vergelijken omdat dat tijdens de weëen was. Vond het niet fijn, maar beter dan die stomme weëenstorm.
  Zou trouwens wel vragen of ze hem spinaal en epiduraal zetten. Epiduraal werkt meteen, wel zo fijn!

 • Een ruggenprik heb ik nog nooit gehad, maar een ruggenpunctie wel. Twee keer, waarvan de laatste keer 2 weken geleden. Nu weet ik niet of het te vergelijken is, maar qua grootte van de naald is het volgens mij wel hetzelfde. Ik kan je zeggen dat het 100% meevalt en dat je je niet zo druk hoeft te maken. Rustig blijven doorademen, niet in paniek raken en proberen te ontspannen. Komt helemaal goed met jou! Succes. 🙂

  • Thnx Sandra, ik ben inmiddels op gesprek geweest en denk dat het inderdaad een beetje te vergelijken is die naald. De dame die de intake deed heeft me ook al aardig gerustgesteld dus heb er ook meer vertrouwen in nu.

 • Wens je alvast heel veel succes! Mijn ervaring is dat uiteindelijk niemand echt voor de lol naar een ziekenhuis gaat en dat artsen zodoende enorm ingespeeld zijn op alle angsten etc. die hier mee gepaard gaan. Gewoon aangeven!

  • Ik heb gisteren mijn intake gesprek gehad en het gelijk aangegeven. Gelukkig waren ze heel begripvol. Voor de ingreep krijg ik sowieso (standaard) een tabletje om wat rustiger te worden en ze heeft me verzekerd dat het net zo voelt als bloedprikken. Ik voel me al een stuk geruster nu.

 • Is die naald echt zo groot :-O! Ik heb een ruggenprik gehad bij de bevalling, maar als ik dit eerder had geweten 😉 Maar bij mij deed het zetten van de ruggenprik totaal geen pijn hoor! Komt helemaal goed!

 • Komt helemaal goed! Snap dat het super spannend is, maar je hebt een mooi doel voor ogen. Over een tijd kijk je er ”lachend” (oid) op terug (zei ik als grote expert ahum not).

 • Een ruggeprik vond ik ook wel reuze meevallen, zoals hier al gezegd, eerst een lokale verdoving, en dan de rest. Gewoon niet kijken naar de naald, heb ik ook niet gedaan ;). Ik voelde wel een grote druk op mijn rug, precies of er iemand met zijn hand op mijn rug aan het duwen was, en dat was het dan 🙂
  Achteraf wel wat ‘pijn’ op die plaats, pijn was het niet echt, meer gevoeligheid.

 • Daar zou ik ook bang voor zijn!
  Maar ik ben sowieso heel bang voor alles wat met ziekenhuizen en medische ingrepen te maken heeft. Wel heb ik al ondervonden: Men lijdt het meest onder de pijn die men vreest…
  Ik wens je ontzettend veel sterkte!!!

  • Ja, dat is ook zo hoe meer je je er druk over maakt hoe erger het allemaal is en achteraf denk je meestal was dat alles? Dankje, Sunny!

 • Brr, lijkt mij ook helemaal niets hoor. Maar het is bedoeld om nog meer pijn tegen te gaan/ dat je daar niets van merkt.. Het is natuurlijk maar net wat je liever wilt. Nee, ik heb hier geen ervaring mee, haha.

  • Dat klopt, ze zullen het niet voor niets doen denk ik dan maar, maar als het ff kon mochten ze het zonder ruggenprik doen. Het is gewoon het idee dat iets in je rug gestoken wordt waar belangrijke zenuwen lopen en je hersenvocht zit dat me dwars zit haha. Ik ben zelf verpleegkundige en smeer mensen dagelijks de meest vreselijke behandelingen aan, ofja dat doet de dokter, maar ik mag ze gerust stellen haha. Als het op me zelf aankomt ben ik misschien nog wel de aller lastigste patiënt ooit.

 • Ik heb zelf twee keer een ruggenprik gehad, bij de eerste en vijfde bevalling. Maar toen verging ik van de pijn van de weeën dus ik herinner me er eigenlijk niks van. Dus het zal wel niet veel pijn hebben gedaan, denk ik dan.

  Hopelijk helpt dat : )

 • Ik heb twee keer een ruggenprik gehad en ik was bang MAAR het viel echt mee. Jij moet aangeven dat je je zo voelt en zij moeten hiermee rekening houden. Succes.

  Ik hoop dat snel weer alles goed gaat met je baarmoeder.

 • Ik heb er gelukkig geen ervaring mee en ben als de dood voor naalden (met name door de tandarts en kaakchirurg). Maar bij bevallingen hoor ik er alleen maar positieve verhalen over, net als hierboven.

  • Haha tandarts en kaakchirurg is voor mij al helemaal een drama, ik moet in mijn jeugd haast wel een trauma hebben opgelopen :’-)

 • Ik denk dat je best kan aangeven als je er zo tegenop ziet. Ik heb de ruggeprik nu twee keer gehad, beide keren tussen een weeenstorm door. Dat was geen pretje. Maar ik hoor van veel mensen dat het in een normale situatie best meevalt.

  • Haha ja ik ga het wel aangeven, misschien krijg ik een oxazepammetje? 😉
   Dat lijkt me ook vreselijk ja, tijdens een weeenstorm, vooral omdat je je dan al geen houding weet te geven. Heb ook twee keer een weeenstorm gehad. Hopen dat het in de normale situatie inderdaad meevalt.

 • Ik vond het ook reuze meevallen. Tijdens mijn bevalling heb ik hem gehad. De huid wordt eerst verdoofd (ik heb daar niet zoveel van meegekregen) en daarna zou de ruggenprik komen. Daar hem ik dus niks van gevoeld! Het klinkt enger dan dat het is!
  Anyway, veel succes! Dikke kus xx

 • Ik heb er een gehad bij mijn bevallig en vind het 100% meevallen. Ik ben ingeleid en had bij 3 cm al weeën om de 30 seconden. Ik ging dit niet volhouden dus ruggenprik. Ik was ook erg bang. Je krijgt eerst een verdovingsprikje, en deze voel je wel, maar dat kun je hebben. De andere naald zie je niet eens, het enige wat je voelen is wat tintelingen in je been, maar meer heb ik niet gevoeld. Gaat goed komen. Is beter dan algehele narcose, daar heb je veel langer last van!

  • Hi Nicoline, ja die algehele narcose was ik beide keren ook weken niet mezelf. Dus dat wil ik een beetje voorkomen, alleen de angst voor die reusachtige naald haha. Maar als het alleen de verdovingsprik is die je voelt zal het wel meevallen hopelijk.

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top