Menu & Search
Over mijn hysteroscopie: een kijkje in mijn baarmoeder

Over mijn hysteroscopie: een kijkje in mijn baarmoeder

‘Maak uw rug maar krom en laat u maar lekker hangen dan komt het wel goed.’ Yeah right dacht ik nog. Het komt helemaal niet goed, u gaat zo meteen een naald in mijn dura mater steken. Ik kon het bijna voelen hoe de naald steeds dichter bij mijn ruggengraat in de buurt kwam en hield mijn adem angstvallig in. Kom maar op pijn, ik ben er klaar voor …

Klinkt als een horrorscenario, en even was het dat ook, want afgelopen dinsdag stond ik oog in oog met een van mijn grote angsten AKA ‘the needle‘. Oef, dit klinkt bijna als een Amerikaans executie verhaal. Waarom ik überhaupt akkoord ging met het aanprikken van mijn hersenvlies? Omdat ik de pret van het bekijken van de binnenkant van mijn baarmoeder niet wilde missen. Ik kreeg namelijk een hysteroscopie (kijken in je baarmoeder met camera) omdat zoals ik al eerder vertelde het daar nog altijd niet oké is.

Ondergoed issues en vergeten dat ik nuchter moest zijn

Ik was die dag al om 5.00 uur op en ook al vertelde ik tegen mezelf dat het niet zo was, was ik natuurlijk op van de zenuwen! Sterker nog een beetje in de war. Zo was ik ’s ochtends bijna vergeten dat ik nuchter moest zijn lees: ik had het pak yoghurt drink al aan mijn mond staan en kon nog net op tijd een slok uitspugen omdat me op dat moment opeens iets begon te dagen over de naderende ingreep, en alsof dat nog niet alles was maakte ik me zorgen over welk ondergoed ik zou dragen naar het ziekenhuis. Oma onderbroek vs. kanten slip. Hoe kon ik vergeten zijn dat ik daar toch zo’n sexy netbroekje zou krijgen. Ja, zo zenuwachtig was ik dus.

Al met al vloog die ochtend voorbij. Even was ik bang dat het misschien niet zou doorgaan omdat de gynaecoloog me de dag van te voren nog even had gebeld met de boodschap dat de materialen die nodig waren voor de hysteroscoop misschien niet aanwezig zouden zijn (en stiekem hoopte ik dat ook want dan kon mijn ruggenprik uitgesteld worden) maar uiteindelijk kwam alles goed en mocht ik dan eindelijk kennis maken met ‘the needle’.

The needle was een piece of cake

Jeetje mina wat heb ik me aangesteld jongens! ik heb echt hélémaal niets gevoeld. Van de verdovingsprik niet en ook niet van die ruggenprik.

Het gevoel nadat de vloeistof in wordt gespoten kan ik het beste omschrijven als het gevoel dat je been slaapt, maar dan dus voor lange periode.

Ik vond het zelfs best cool hoe je lichaam je zo voor de gek kan houden. Terwijl mijn benen allang in de lucht zweefden (visualiseer dit niet, beetje gênant) dacht ik namelijk dat ze nog steeds recht voor me uit lagen. Een zeer aparte ervaring.

Ondertussen in mijn baarmoeder

Ik kon vanaf mijn eigen privé flatscreen (helaas geen ultra hd) mooi meekijken hoe het vanbinnen gesteld was. Het bleek er nogal onrustig uit te zien, ter hoogte van de uitgang van mijn linker eileider zat een poliepje, zweefde er wat bloestolseltjes, was mijn slijmvlies onregelmatig en ergens zat er nog een flardje restweefsel dat was blijven zitten na de curretage dat ze hebben weggehaald met een shaver (een döner kebap apparaatje in het klein)

Nadat de ruggenprik zo goed als uitgewerkt was mocht ik terug naar de afdeling waar ik me volpropte met maar liefst drie — want honger —boterhammen en twee uur later soep, nasi en hopjesvla, wat overigens beter was dan de plaatselijke afhaal chinees. (het ziekenhuis hier doet hard zijn best om het eten te verbeteren en mét succes)

Nog even plassen

een kijkje in mijn baarmoeder

Tijd om naar huis te gaan, het enige dat me nog in de weg stond was een rendez vous met het toilet. Het hele scenario van mijn vorige curretage kwam weer bovendrijven en ik zag de bui al hangen. Het lukte weer niet. Mijn billen waren nog gevoelloos maar ik voelde dat mijn blaas op knappen stond. Dat probleem hebben ze gelukkig met een simpele oplossing verholpen en toen de ruggenprik helemaal uitgewerkt was, deed alles het gelukkig weer naar behoren down under.

Nu ik dit schrijf ben ik gestart met hormonen, eerst een kuur oestrogeen en daarna progesteron om mijn baarmoeder even helemaal te resetten. Hopelijk is daarna weer alles back to normal. Hopen voor jullie da er geen quasi sentimentele stukken verschijnen onder invloed van hormonen de komende tijd.

Ik houd jullie op de hoogte.

P.S. Ik zal geen vragen stellen over hoe het met jullie baarmoeder is gesteld, tenzij je dat natuurlijk dolgraag wilt delen. I’m all yours.

 

 

 

 

41 Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. 3 jaar ago

  Ik voelde de ruggenprik ook niet. Ik kreeg deze toen ik een spoedkeizersnede kreeg. Maja misschien dat ik het gewoon niet voelde omdat ik weeën had ondertussen haha! Mijn baarmoeder is ook van slag, ik wordt niet meer ongesteld.. Volgens de gynaecoloog “slaapt” mijn ongesteldheid. Tja.. nog niet eerder gehoord maar klinkt leuk natuurlijk.. Verder was er bij mij van binnen namelijk niks afwijkends te zien.. (ook wel weer een opluchting natuurlijk 😉 ) Hopelijk gaat het met jouw baarmoeder ook snel beter;)

 2. 3 jaar ago

  Volgens mij is alles prima in orde met mijn baarmoeder :). Leuk geschreven! Fijn dat je de ruggenprik niet hebt gevoeld. Ik moest hem krijgen omdat ik ben bevallen via een keizersnede. Ik was er best zenuwachtig voor vooraf. Maar op het moment zelf, niet meer. Toen was het gewoon nodig om mijn kindje te halen (hij lag in een stuit). En gelukkig viel het mij ook 100% mee.

  • juliaflynn
   3 jaar ago

   Ja dat lijkt me extra spannend, en je kindje krijgen en met medisch ingrijpen! Gelukkig viel het jou ook 100 % mee.

 3. 3 jaar ago

  Eerlijk gezegd weet ik het even niet na mijn laatste bezoek aan de gynaaaacolooooooooooooog, hahaha Ik moet weer, brief ligt er, of moeten, ik ga uit mijzelf. Ik laat om de paar jaar altijd mijn baarmoeder checken met een echo, maar dan van buitenom, want het draait om mijn eileiders in dit geval. Niets mis mee, maar mijn moeder ben ik al bijna 2x kwijt geraakt aan enorme cystes die je nooit voelt tot ze zich om de eileider gaan draaien en dan klap je van de pijn, maar staan de cystes ook op springen, ze is dus tot 2x toe met super spoed op de OK verdwenen ooit… ja duh… en dan wordt mijn baarmoedermond in elk geval gechecked, tot heden ook goed en rustig.

  En de laatste keer hebben we een hele cyclus mee gekeken van een eitje die los liet en bla, de gynacoloog bood het zelf aan om dat te gaan volgen in een maand tijd 😉 En dat was ook heel erg apart om te mogen zien!

  Dat is nu ruim 2 jaar terug, dus ik wil weer, maar ik hoorde ook dat mijn gynacoloog bij wie ik al meer dan 15 jaar kwam nu, met pensioen is, dus ik moet denk ik naar een andere nu… en dat vind ik dus NIKS.. hahaha

  X

  • juliaflynn
   3 jaar ago

   He wat een ellende daar bij jou! Pff lijkt me zo’n nare pijn, ik weet hoe pijnlijke eierstokken voelen maar ik denk dat ik dit dan x 10 moet denken. Hmm als je altijd een fijne gyn hebt gehad en dan opeens naar een andere moet lijkt me inderdaad niet leuk. Ikzelf heb ze inmiddels allemaal gehad en nu eindelijk een vaste. Dat scheelt al heel erg veel.

 4. 3 jaar ago

  Wat fijn dat je niks gevoeld hebt, dan viel het gelukkig mee!

 5. 3 jaar ago

  Oei, je maakte me even bang. Gelukkig voelde je er niets van, maar ik wordt er toch wel een beetje zenuwachtig van. Ik moet namelijke binnenkort ook….

  • juliaflynn
   3 jaar ago

   Ai, niet leuk Margriet! Maar geloof me het valt echt mee. Leuk is anders natuurlijk 😉

   • 3 jaar ago

    Ik hoorde van de week van mijn gynaecoloog dat ik geen ruggenprik krijg. Dat dit ook niet standaard was. Maar dat ze dus zonder verdoving de vloeistof in gaan spuiten. Ik moet nog even een paar weken wachten tot een goed moment in mijn cyclus.

    • 3 jaar ago

     Hier moest het omdat ze op de OK geen hysteroscopie zonder verdoving doen en ze de poli aan het verbouwen waren kreeg ik geen lokale verdoving. Beetje stom, maar achteraf vond ik het niet zo erg. Ik hoop voor je dat het allemaal pijnloos verloopt en dat het er goed uit ziet daarbinnen. X

 6. 3 jaar ago

  Spannend zeg! Je brengt het toch op een leuke manier, knap! Ik hoop dat het snel goed komt 🙂

 7. 3 jaar ago

  Och lijkt me super spannend zeg zo’n ingreep, maar wel noodzakelijk. Ik vind het wel oprecht knap dat je de blogpost op deze manier heb verwoord! Sterkte met alles.

  • juliaflynn
   3 jaar ago

   Dankje! Ja noodzakelijk was het zeker, ik ben even een paar dagen goed ziek geweest van die hormoon tabletten maar moet zeggen dat ik me nu beter dan ooit voel, alsof ik mezelf weer eindelijk terugkrijg.

 8. 3 jaar ago

  Hahah wat beschrijf je het nuchter, het klinkt namelijk allemaal best wel heftig. Maar kan me ook voorstellen dat het uiteindelijk wel meevalt, zeker als je gewoon lekker verdoofd bent haha. Succes met de medicatie nu en hopelijk komt alles goed 🙂

  • 3 jaar ago

   De beste spot is zelfspot 😉 die hormonen maken het allemaal al dramatisch genoeg. Yuk.

 9. 3 jaar ago

  Eerlijk? Ik moest toch wel lachen tijdens het lezen van je blok haha. Döner kebab apparaatje. :’)
  Hopelijk is het na het ‘resetten’ allemaal weer helemaal normaal in je baarmoeder. Gelukkig dat het onderzoek reuze meeviel trouwens. Wat kan een mens zich druk maken om niets hè?

  • 3 jaar ago

   Haha ik vind dat döner dingetje ook nog steeds grappig. Het zag er echt zo uit!

 10. 3 jaar ago

  Haha ik moest echt even lachen bij het döner kebab apparaat! Leuk omschreven

 11. 3 jaar ago

  P p p pardon? Ik val bijna flauw bij het lezen van deze blogpost 😉 Ik kijk uit naar je volgende, over ehmmm herfstdecoratie ofzo! 😉 groetjes van mijn baarmoeder en sterkte!!

  • 3 jaar ago

   Hahaha sorry for the dirty details. Herfstdeco zul je hier denk ik niet zo snel vinden 😉

 12. 3 jaar ago

  Fijn dat het meeviel en dat ze je even flink gaan resetten. Mijn baarmoeder is met vervroegd pensioen 😉

 13. Gelukkig vielen de prikken mee, het lijkt me zo’n raar idee/gevoel dat je benen omhoog zijn maar jij denkt dat ze liggen. Hopelijk gaat het de komende tijd goedkomen met je baarmoeder.

 14. 3 jaar ago

  Wat spannend zeg! Ik snap dat je veel zenuwen had. Gelukkig viel de ruggenprik mee! Je hoort daar vaak nare verhalen over! Lijkt me best een fijn gevoel, dat dit achter de rug is!

 15. 3 jaar ago

  Fijn dat het allemaal meeviel!! Ik hoop dat je baarmoeder zich nu snel gedraagt. Je hebt dit weer super leuk geschreven.

 16. 3 jaar ago

  Best spannend zo’n ingreep toch. Ik heb bij mijn eerste en vijfde bevalling een ruggenprik gehad, maar herinner me niet hoe dat voelde. Ik verging toen van de pijn van de weeën en die ruggenprik heb ik daardoor niet echt gemerkt of zo.

 17. 3 jaar ago

  Fijn dat de ruggenprik mee viel, lijkt me zo bizar om de heft van je lichaam niet te voelen! Leuk geschreven trouwens! Moest een paar keer lachen 🙂

  • 3 jaar ago

   Haha ja was echt een bizarre ervaring. Zie je opeens zo’n been ergens in de lucht zweven …

 18. 3 jaar ago

  Haha, een döner kebab dingetje 😉 Gelukkig ging alles goed! Hoop dat alles nu ook rustig wordt! Liefs 🙂

  • 3 jaar ago

   Ik wist even niet waar ik het anders mee moest vergelijken maar toen ik dat ding in mijn baarmoeder zag moest ik gelijk aan kebap denken, misschien had het met het nuchter zijn te maken hihi.

 19. 3 jaar ago

  Gelukkig heb je het achter de rug. En als je lekker sentimenteel wilt zijn: gewoon doen. Want het lijkt me dat je nooit een beter excuus krijgt dan nu om even aan de hormonen toe te geven.

 20. 3 jaar ago

  Onderbroek is zeker een belangrijk issue in zo’n geval. 😉 Wij vrouwen willen mooi, beetje sexy en verzorgd uitzien. 😉 Wat fijn dat je niets voelt van verdovingsprik. Fijn dat het eten van het ziekenhuis verbetert wordt. Ik vind het echt een leuk stuk om te lezen al zal je misschien anders ervaren, omdat je toch in behandeling was. Beterschap en hopelijk laten je hormonen je niet veel gekke dingen doen of schrijven. Al vraag je heb ik toch niet iets te vertellen over mijn baarmoeder. 😉

 21. 3 jaar ago

  Iiiieeeee….. **valt flauw bij het woord: naald*** 😉

 22. 3 jaar ago

  Wauw, wat goed dat het allemaal zo ongelooflijk veel beter meeviel dan je verwacht had! Ik zou er ook bang voor zijn hoor, voor zo’n ruggenprik. Het verbaast me daarom ook wel een beetje dat je er amper wat van gevoeld hebt. Je hoort vaak dat zo’n prik heel erg pijnlijk is.
  Ik hoop dat de hormoonkuren het gewenste resultaat zullen opleveren!

 23. 3 jaar ago

  Hihi, een super serieus onderwerp en jij weet er toch weer een leuk stuk over te schrijven. Wat gijn dat de gehele behandeling meeviel zeg. Dikke knuf!

 24. 3 jaar ago

  Wat ontzettend goed dat je hierover heb geschreven zeg. Gelukkig heb ik zelf geen problemen met mijn baarmoeder en zijn mijn uitstrijkjes altijd goed geweest. Het enige wat er ‘mis’ mee is is dat hij iets naar achter hangt waardoor ik eens per maand vreselijke rugpijn heb.

  • 3 jaar ago

   Dankje Debby, mijn baarmoeder is ook gekanteld, wat een rariteiten je allemaal aan je lichaam kunt hebben hè? Gelukkig dat je uitstrijkjes altijd goed zijn!

 25. 3 jaar ago

  Haha je hebt het wel heel spannend omschreven hoor het begin stukje. Ik heb ook een hysteroscopie gehad voordat ik in verwachting raakte van Senna. Die ruggeprik stelde toen niets voor inderdaad. Maar toen ik een ruggeprik kreeg voor de keizersnede en ik weeen had vond ik het echt een hel. Fijn dat het er rustig uitzag!

  • 3 jaar ago

   Gek hoe je zoiets twee keer compleet anders kunt ervaren hè? Of misschien lag het wel aan de persoon die prikte hahaha

Archief

Tekstschrijver nodig?