Menu & Search
Een relatiebeding, dat is pas suf!

Een relatiebeding, dat is pas suf!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Zoals ik al eerder schreef ben ik bezig met een aanbod voor een vast dienstverband. Maar dat het zou uitlopen op zulke zware materie die zelfs mij uit mijn slaap kan houden, had ik natuurlijk niet verwacht.

Inmiddels ben ik enkele maanden verder, en weet ik nog bar weinig over die vaste baan. Hoewel ik er iedere week achteraan zit, schiet het allemaal niet op. Hoewel ik nu gewoon lekker aan het freelancen ben, was ik er wel even goed ziek van. Waar ik het in godsnaam over heb?

Het relatiebeding

Blijkbaar heb ik vorig jaar voor een bemiddelingsbureau waar ik als ZZP verpleegkundige voor werkte, een relatiebeding getekend welke ook betrekking heeft op een vast dienstverband. Deze nitwit dacht dat het enkel van toepassing was op ZZP opdrachten. Think again. I’m fucked. Althans, dat is wat het bemiddelingsbureau me probeert te laten geloven. Ze dreigen met boetes van €1500 per gewerkte maand voor een jaar lang als ik besluit om in dienst te gaan bij de desbetreffende organisatie. Vreselijk oneerlijk of gewoon heel slim van deze organisatie? Hoe je het ook bekijkt, het beperkt mijn vrijheid in ieder geval best wel. Hoewel ik niet van plan was om ooit weer in vast dienstverband te gaan werken, vond ik dit aanbod gelijk aantrekkelijk. Zoals ik al eerder schreef is het een leuke baan met dito collega’s, dus waarom zou ik er niet over nadenken? Dat deed ik en net toen ik het helemaal zag zitten, werd het van me af genomen.

Toen ik bij het bemiddelingsbureau aangaf dat ik er mee ging stoppen om in vast dienstverband te gaan werken, reageerden ze door te zeggen dat ze me nog even op het relatiebeding wilde wijzen. ”Prima, doen jullie dat maar,”dacht ik. ”Ik ga toch niet meer voor jullie opdrachtgevers werken als ZZP-er.”

Tot mijn oog viel op het woord ”dienstverband”. Ik kreeg het acuut benauwd. Nog benauwder kreeg ik het toen ik de boete zag. Ik besloot direct juridisch advies in te winnen bij het juridisch loket. Deze aardige meneer gaf aan dat ik inderdaad ”fucked” was.  Laten we het er op houden dat ik daar absoluut niet blij mee was. En mijn mogelijk toekomstige werkgever ook niet zo.

Wat is een relatiebeding eigenlijk?

Voor diegene die net als ik tot voor kort niet precies wisten wat zo’n relatiebeding nou echt inhoudt volgt hier wat uitleg (ik ben geen jurist maar ga mijn uiterste best doen om het zo goed mogelijk aan je uit te leggen):

Een relatiebeding is een schriftelijke overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer. Er staat in dat een werkgever zijn werknemer verbiedt om na werkzaamheden voor de desbetreffende werkgever, te gaan werken voor relaties van die werkgever. In mijn geval was ik door het bemiddelingsbureau waar ik voor werkte, bemiddeld voor de werkgever die mij een vast dienstverband aanbood. Dat laatste mag volgens dat relatiebeding dus niet.

Is dat dan voorgoed?

Een relatiebeding staat altijd vast voor een bepaalde periode. Een paar maanden, een jaar, twee jaar…

In mijn geval voor een jaar. Dat houd in dat ik vanaf de laatst gewerkte dag, een jaar lang niet zonder bemiddelingsbureau voor die relatie mag freelancen, of in dienstverband mag treden. Zou ik het relatiebeding aan mijn laars lappen, dan wacht er in mijn geval een boete van €1500 per maand.

Het verschil tussen een relatiebeding en een concurrentiebeding

Dan is er ook nog zoiets als een concurrentiebeding. Een vorm van een relatiebeding maar dan strenger. Een relatiebeding is ongeveer net zoiets als een concurrentiebeding. Het verschil zit hem in het feit dat een concurrentiebeding net iets strenger is dan een relatiebeding. Bij een concurrentiebeding mag je na beëindiging van je dienstverband bepaalde werkzaamheden niet meer uitvoeren. Dat kan dus voor meerdere werkgevers zijn en niet alleen voor de betreffende relaties van je oude werkgever.

Haken en ogen

Er zijn gelukkig haken en ogen. Zo’n concurrentie- of relatiebeding moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo mag het bijvoorbeeld niet in een contract voor bepaalde tijd staan. Daarnaast kan het iemand zo ernstig in zijn vrijheid beperken dat een rechter het nietig verklaart. Bovendien moet het geheel correct opgesteld zijn. Een klein foutje kan er ook al voor zorgen dat het nietig wordt verklaard.

Inmiddels heb ik er zelf meerdere juristen naar laten kijken, in de hoop op een foutje. Wat blijkt? Deze juristen lazen het contract net even anders en geven aan dat ik me (nog) niet zoveel zorgen hoef te maken. Waarschijnlijk klopt het niet zoals het contract opgesteld is. Dat geeft wel wat rust.

De werkgever daarentegen wilt dit eerst verder zelf uitzoeken en zo zweef ik er ergens tussenin.

Geen zin in een rechtszaak

Ik wil het in ieder geval niet tot een rechtszaak laten komen, mocht het bemiddelingsbureau überhaupt moeilijk doen. Hoewel ik in het begin nog behoorlijk strijdlustig was, kies ik dan liever eieren voor mijn geld. Genoeg ander werk! Het was in eerste instantie toch niet mijn eerste plan om weer in vast dienstverband te gaan.

Daarom zit ik er nu niet meer zo over in. Ik maak alweer plannen want je moet toch een back-up plan hebben voor als het allemaal toch niks gaat worden.

Maar een ding is zeker: een relatiebeding is suf! Of eigenlijk gewoon hartstikke kut!

Een wijze les

Wat ik hier eigenlijk mee wilde zeggen: ook al denk je dat je de kleine lettertjes goed hebt gelezen, wil dat niet zeggen dat je ze ook altijd goed hebt begrepen. Ik bijvoorbeeld was me hartstikke bewust van dat relatiebeding omdat ik niet dacht dat het me ooit in de weg zou gaan zitten. Ik had immers andere plannen: na een tijdje in de zorg gewerkt te hebben zou ik fulltime gaan schrijven. Maar dat liep even allemaal anders. Bovendien dacht ik dat het niet gold voor een vast dienstverband. Ik had het té snel mijn handtekening gezet zonder goed na te denken omver de consequenties in de toekomst. Een  beetje naïef misschien,  maar ik zie het vooral als een wijze les!

Hierdoor heb ik geleerd het allemaal veel zakelijker te bekijken. Én om wat meer hulp te vragen. En die kreeg ik, vanuit allerlei hoeken. Daar ben ik dankbaar voor!

Het leven van een ondernemer is in ieder geval allesbehalve saai, en op zijn tijd super leerzaam. 

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!