Menu & Search
Eerste keer naar de psycholoog (zo gek nog niet)

Eerste keer naar de psycholoog (zo gek nog niet)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Twee weken lang heb ik mezelf bedwongen als een ervaren rodeo rijder en zijn wildste stier om mijn eerste afspraak met de psycholoog niet af te zeggen. Ik had namelijk alweer prachtige smoesjes klaarstaan om toch niet te gaan. Zo was ik spontaan genezen en hield ik tientallen denkbeeldige scheld tirades jegens mijn zorgverzekeraar over de vergoeding van de psycholoog. 

Uiteindelijk ben ik gewoon braaf gegaan hoor en dat pakte goed uit. Mijn eerste keer naar de psycholoog was een fijne ervaring. Er was geen lange comfy cliché sofa om op plaats te nemen— wat ik best jammer vond want daar had ik best al dan niet zwelgend in zelfmedelijden met een ernstige blik op willen liggen. maar ze hadden wel een doos tissues, thee en lekkere wierook! Ik voelde me gelijk op mijn gemak ondanks de overkill aan boeddhistische beeldjes die me aanstaarden.

Zo ging de eerste keer

Ik wordt een beetje dubbelzinnig van de titel. Zijn jullie inmiddels wel van me gewend toch?

Na aanleiding van een anamnese (een vragenlijst waarbij de hulpverlener een handig inzicht krijgt) begonnen we het gesprek. Ik had van te voren eigenlijk niet echt helder waarvoor ik nou eigenlijk precies kwam. Het was meer een gevoel dat ik had dat de manier waarop ik met dingen omging niet erg gezond was. Maar naarmate het gesprek vorderde kreeg ik steeds meer inzichten. Men ik heb issues, althans die indruk kreeg ik van mezelf. De psychologe vond het gelukkig allemaal niet zo spannend.  Na het doornemen van de vragenlijst waren we het eens dat het vooral een stukje verwerking was. Niet alleen het proberen om zwanger te worden met mijn miskramen maar ook nog wat andere dingen.

Al met al een heel erg goed gesprek gehad waarbij ik wel denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. De klik was er voor mijn gevoel wel. Ik bleef maar ratelen tot de tijd om was. Voor mijn gevoel had ik op dat moment ook echt alles verteld wat er te vertellen viel en trust me, dat is heel veel. Ik vraag me eigenlijk af of ik ooit wel uitgepraat ben.

Tips voor de eerste keer

Ik kan die dubbelzinnige gedachtes maar niet loslaten over die subtitels. Ik vraag me af wat mijn psychologe daarvan zou zeggen. Nee, geen tips over bloemetjes en bijtjes.

  • zoek een psycholoog die bij je past, dit is echt het aller belangrijkste.
  • zoek uit of en hoeveel er vergoed wordt (via de huisarts wordt eerder vergoed dan via de tweede lijn, wat ik overigens wel gedaan heb omdat ik hierbij zeker wist dat ik zelf kon kiezen)
  • plan niet al te veel dingen die dag. Geen werk of allerlei afspraken. Naar de psycholoog gaan is vermoeiend, althans is mijn ervaring
  • Houd in je achterhoofd dat het absoluut geen zonde is om naar een psycholoog te gaan. Volgens veel celeberties is het juist hartstikke hot. Tja, ieder zijn ding.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal dingen die je vooral zelf in de hand hebt. Hiermee ben je vaak al een heel eind op weg.

Dingen die je zelf kunt doen om je gemoedstoestand te verbeteren:

  • Dagelijks een wandeling maken of sporten (maar ook weer niet te intensief)
  • Voldoende groente en fruit eten
  • Voldoende drinken en dan met name water
  • Niet te veel roken, alcohol en andere verdovende middelen
  • Voldoende nachtrust

Bovenstaande deed ik al best aardig dus daar schort het in mijn momenteel warrige brein niet aan. Ongelooflijk maar waar is dat zelfs ik als luiaard numero uno blijkbaar voldoende beweeg met name doordat ik de hond een of twee keer per dag uitlaat.

Op naar de volgende sessie. Geen smoesjes meer. Wel zo fijn voor mijn man, die het zo nu en dan lekker mag ontgelden als ik weer als een psychomom rondloop. Ik ben erg benieuwd naar de volgende keer, wat eigenlijk voor de echt is omdat we dan ook echt aan dingen gaan werken.

Peace out!

Yours sincerely, 

The crazy lady 

Oh wacht, naar de psycholoog gaan was zo gek nog niet. Nou, jullie weten wel wat ik bedoel.

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!