Nu aan het lezen
Eerste keer naar de psycholoog (zo gek nog niet)

Eerste keer naar de psycholoog (zo gek nog niet)

eerste keer psycholoog

Twee weken lang heb ik mezelf bedwongen als een ervaren rodeo rijder en zijn wildste stier om mijn eerste afspraak met de psycholoog niet af te zeggen. Ik had namelijk alweer prachtige smoesjes klaarstaan om toch niet te gaan. Zo was ik spontaan genezen en hield ik tientallen denkbeeldige scheld tirades jegens mijn zorgverzekeraar over de vergoeding van de psycholoog. 

Uiteindelijk ben ik gewoon braaf gegaan hoor en dat pakte goed uit. Mijn eerste keer naar de psycholoog was een fijne ervaring. Er was geen lange comfy cliché sofa om op plaats te nemen— wat ik best jammer vond want daar had ik best al dan niet zwelgend in zelfmedelijden met een ernstige blik op willen liggen. maar ze hadden wel een doos tissues, thee en lekkere wierook! Ik voelde me gelijk op mijn gemak ondanks de overkill aan boeddhistische beeldjes die me aanstaarden.

Zo ging de eerste keer

Ik wordt een beetje dubbelzinnig van de titel. Zijn jullie inmiddels wel van me gewend toch?

Na aanleiding van een anamnese (een vragenlijst waarbij de hulpverlener een handig inzicht krijgt) begonnen we het gesprek. Ik had van te voren eigenlijk niet echt helder waarvoor ik nou eigenlijk precies kwam. Het was meer een gevoel dat ik had dat de manier waarop ik met dingen omging niet erg gezond was. Maar naarmate het gesprek vorderde kreeg ik steeds meer inzichten. Men ik heb issues, althans die indruk kreeg ik van mezelf. De psychologe vond het gelukkig allemaal niet zo spannend.  Na het doornemen van de vragenlijst waren we het eens dat het vooral een stukje verwerking was. Niet alleen het proberen om zwanger te worden met mijn miskramen maar ook nog wat andere dingen.

Al met al een heel erg goed gesprek gehad waarbij ik wel denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt. De klik was er voor mijn gevoel wel. Ik bleef maar ratelen tot de tijd om was. Voor mijn gevoel had ik op dat moment ook echt alles verteld wat er te vertellen viel en trust me, dat is heel veel. Ik vraag me eigenlijk af of ik ooit wel uitgepraat ben.

Tips voor de eerste keer

Ik kan die dubbelzinnige gedachtes maar niet loslaten over die subtitels. Ik vraag me af wat mijn psychologe daarvan zou zeggen. Nee, geen tips over bloemetjes en bijtjes.

 • zoek een psycholoog die bij je past, dit is echt het aller belangrijkste.
 • zoek uit of en hoeveel er vergoed wordt (via de huisarts wordt eerder vergoed dan via de tweede lijn, wat ik overigens wel gedaan heb omdat ik hierbij zeker wist dat ik zelf kon kiezen)
 • plan niet al te veel dingen die dag. Geen werk of allerlei afspraken. Naar de psycholoog gaan is vermoeiend, althans is mijn ervaring
 • Houd in je achterhoofd dat het absoluut geen zonde is om naar een psycholoog te gaan. Volgens veel celeberties is het juist hartstikke hot. Tja, ieder zijn ding.

Daarnaast zijn er ook nog een aantal dingen die je vooral zelf in de hand hebt. Hiermee ben je vaak al een heel eind op weg.

Dingen die je zelf kunt doen om je gemoedstoestand te verbeteren:

 • Dagelijks een wandeling maken of sporten (maar ook weer niet te intensief)
 • Voldoende groente en fruit eten
 • Voldoende drinken en dan met name water
 • Niet te veel roken, alcohol en andere verdovende middelen
 • Voldoende nachtrust

Bovenstaande deed ik al best aardig dus daar schort het in mijn momenteel warrige brein niet aan. Ongelooflijk maar waar is dat zelfs ik als luiaard numero uno blijkbaar voldoende beweeg met name doordat ik de hond een of twee keer per dag uitlaat.

Op naar de volgende sessie. Geen smoesjes meer. Wel zo fijn voor mijn man, die het zo nu en dan lekker mag ontgelden als ik weer als een psychomom rondloop. Ik ben erg benieuwd naar de volgende keer, wat eigenlijk voor de echt is omdat we dan ook echt aan dingen gaan werken.

Bekijk ook
Het gaat niet zo goed met me

Peace out!

Yours sincerely, 

The crazy lady 

Oh wacht, naar de psycholoog gaan was zo gek nog niet. Nou, jullie weten wel wat ik bedoel.

 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Lekker!
0
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (27)
 • Ja nou ja, ik heb bij drie verschillende gezeten ooit, en heb met alle drie ruzie gekregen binnen het uur dat ik er zat, hahahaha dus uhm ik sla even over 😉

  x

 • Ah wat fijn dat je nu een goede ervaring hebt 🙂 Ik ga sinds kort (weer) naar een psycholoog en vind dat ook zo vermoeiend. Haha, en dat ratelen ken ik wel 😛

 • Toen ‘ze’ twee jaar geleden aan mij voorstelden om naar een psycholoog te gaan, was het eerst wat ik dacht: “ik ben toch niet gek?” Tja, ik had er ook totaal geen zin in… Maar, eenmaal met therapie begonnen, vond ik het ontzettend leuk! Ja, ik ben raar, haha. Ik leerde over mezelf, over hoe mensen denken, en het hielp! Dus, ik hoop dat de therapie jou datgene brengt wat je nodig hebt. But remember, zij geven steun maar je moet het zelf doen. Succes! 🙂

 • Klinkt positief, fijn dat het klikte, dat is inderdaad het belangrijkste. En dat die sessies enorm vermoeiend kunnen zijn kan ik ook beamen. Goed bezig zo in het nieuwe jaar!

 • Nou, precies op het goede moment dat ik dit lees want ik mag maandag een bezoekje gaan brengen. Net begonnen bij een traject in het rughuis en daar horen ook sessies bij een psychologe bij. Mijn eerste gedachte was: prima, misschien helemaal zo gek nog niet want er zijn best wel wat “dingen” waar ik misschien net even wat hulp bij kan gebruiken. Het blijft dubbel voelen. Waarom? Geen idee! Maar door jouw blog krijg ik er bijna zin in haha! Komt allemaal goed….En goed van jou dat je gegaan bent en doorzet en en en aan jezelf werkt en ga zo maar door! Allemaal heel goed voor de ervaringen en de groei en zo…en zeker voor jezelf 🙂
  Liefs!

 • Toen ik voor de eerste keer ging had ik ook een heel ander beeld in mijn hoofd. Wat je eigenlijk altijd op tv ziet, een lange sofa waar je dan op moet gaan liggen. En iemand die heel de tijd aantekeningen maakt in een klasblokje. Gelukkig is dit ver van de werkelijkheid. En een goede psycholoog kan echt wonderen verrichten! -x-

  • Haha ja de TV heeft echt het beeld van de psych verpest, haha. maar inderdaad wat je zegt. Ik hoop dat ik er veel aan ga hebben 🙂

 • Het is moeilijk om van te voren al te weten of iemand bij je past, maar een behandelaar die bij je past is wel heel belangrijk! Goed dat je gaat want je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid!

 • Wat fijn om te lezend dat het goed is bevallen. Je zult verbaast staan van wat er allemaal uit gaat komen. Niet dat ik het eigenhandig heb meegemaakt, maar wel heb gezien en gehoord bij de mensen om me heen. Dit heeft er bij mij ook wel eens voor gezorgd dat ik heb gekeken hoeveel het kost om er zelf heen te gaan, even lekker ventileren zonder inmenging van andermans verhaal. De prijzen waren voor mij de doorslag om het niet te doen, want uit eigen zak is het niet te betalen.

 • Fijn dat het zo goed ging en dat je alles eruit kon gooien! Ik ben ook ooit geweest en dat vond ik helemaal niet zo’n leuke man, maar het hielp wel 🙂 Goed slapen is inderdaad ook een hééle goede raad! Ik zeg bij Anna altijd dat ze alleen chagrijnig is als ze moe is of honger heeft, maar volgens mij is dat bij mij ook zo 😉

  • Balen dat het niet zo’n leukerd was die psych van je. Maar fijn dat het toch geholpen heeft. Haha anders ben ik wel chagrijnig zonder slaap en eten.

 • Jeetje, dat ik deze blogpost nu net moet tegenkomen. Ik zoek ook een psycholoog omdat ik al geruime tijd thuiszit ivm een overspannenheid. En met de gesprekken die ik heb bij de praktijkondersteuner bij de huisarts kom ik niet verder, dus nu een doorverwijzing voor de psycholoog maar ik zie er zooooo tegenop.. Ik ben dus blij om te lezen dat je er fijne ervaring bij hebt gehad. Dat geeft me hoop en trouwens ik hoorde eens iemand een keer zeggen dat in Amerika iedereen naar de psycholoog gaat en het daar heel normaal is.

  • Dat klopt ja, volgens mij gaan er enorm veel mensen naar de psych in Amerika. Fijn dat je wat aan mijn ervaring hebt gehad. Gewoon gaan. Als ik als eeuwige perfectionist en twijfelkont het kon kun jij het vast ook.

 • Fijn dat het zo gek nog niet was. Je hebt in ieder geval een fijn gesprek gehad en de klik was er.

  Ik vind het knap dat je gaat, de dubbelzinnige titels vind ik leuk en crazy zijn we allemaal alleen moet het wel leuk blijven 😉

 • Goed om te horen dat het eigenlijk best meeviel, dus? Nog beter om te horen dat je hebt doorgezet (pat on the back, girl!).
  En je dubbelzinnige koppen, ik denk dat die leuke keywords gaat leveren voor je SEO. 😛 Het belangrijkste wat een bezoek aan de psych je zou moeten meegeven is … dat je juist niet gek bent. Dat je aan je problemen kan werken, en dat iedereen tegen dingen aanloopt in zijn/haar leven. Het is normaal dat je soms er zelf niet uitkomt, omdat je soms heel moeilijk eerlijk naar jezelf kunt zijn. Een luisterend oor helpt dan gewoon. het zal best wel pittig worden hoor, maar hou dat goeie gevoel vast, want dit helpt je.

 • Ik denk dat een psycholoog bezoek zal iedereen goed doen, omdat soms wil je iets kwijt. Zonder vooroordeel feedback terug te krijgen en meestal doet de psycholoog dat wel. Het hoort bij hun beroep en omdat je staat ook ver van ze vanaf. Ik ben blij dat je goed hebt ervaren en veel kunnen praten daar. Nu lees ik jouw stuk verder buiten wandelen moet ik ook maar eens doen.

 • Het belangrijkste is dat het moet klikken. Ik heb veel psychische hulp gehad en niets is ergens als je je verhaal moet doen aan iemand die je niet moet

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top