Menu & Search

EHBO bij vogels

EHBO bij vogels

Dierenarts worden, dat was mijn allergrootste meisjesdroom vroeger. Dit betekende overigens dat de huis-tuin en keukendieren maar beter uit mijn buurt konden blijven. Ontelbare keren heb ik mijn kat met plastic stethoscoop achtervolgd en alle vogels met gebroken vleugel moesten opgevangen worden. Muizen werden gered uit de diervriendelijke- mijn ouders mochten geen andere kopen- muizenval, om ze vervolgens in een glazen pot te stoppen zodat ik ze beter kon bekijken. (ooit heeft er eentje van schrik het loodje gelegd) 

Uiteindelijk is het dus maar goed dat ik nooit een dierenarts ben geworden. Als verpleegkundige liggen mensen me toch beter. Maar mijn zwak voor dieren in nood is nooit weggegaan. Zo heb ik ooit eens een dierenambulance laten komen om een huismus op te halen die mijn kat had gemolesteerd. Tranen met tuiten omdat mijn man hem in de tuin aan zijn lot wou overlaten.

Kamikaze piloot

Als je me volgt op instagram had je deze foto misschien al voorbij zien komen en vast gedacht welke idioot er een foto zou knippen van een gewonde merel.

Maar het  was dus weer eens zo ver dat ik moest uitrukken om een hulpeloze kamikaze piloot te redden. Er was een merel tegen mijn raam gevlogen en die zat daarna helemaal alleen en groggy in de regen in mijn voortuin. In eerste instantie wilde ik ‘m laten zitten maar toen begon mijn vervloekte geweten weer op te spelen. Tijd om EHBO bij vogels toe te passen.

Weer een telefoontje naar de dierenambulance?

Ik was een beetje in dubio. Hier kon ik toch geen dierenambulance voor laten uitrukken? Die huismus was eigenlijk al het toppunt, maar onder het mom van dat het een beschermde diersoort was vond ik het gedoogd.

Op de site van een dierenambulance stonden gelukkig wat handvatten voor over emotionele mensen als ik. Overduidelijk dat ze de telefoontjes over dit soort zaken moe zijn haha! Er stond dat ik de vogel in een doos moest zetten en een tijdje moest afwachten.

”Een raamslachtoffer hoeft niet altijd meteen opgevangen te worden. Soms is het beter de vogel enige tijd rust te gunnen. U kunt hem in een doos zetten en wel zo dat de vogel rechtop blijft zitten (zet hem bv tegen een dikke handdoek). In veel gevallen is een vogel na ongeveer een uur volledig hersteld en dan kan hij meteen weer in zijn vertrouwde omgeving vrijgelaten worden.”

EHBO bij vogels
Zielig toch?

Kattenvoer

Dat nam de vogel me niet in dank af want hij begon te kwetteren alsof ik van plan was om merelsoep van deze brokkenpiloot te maken. Toch moest ie aan mijn reddingsactie geloven en heb ik de merel in een doos in de bijkeuken gestopt waar hij bijna van de regen in de drup raakte want ik was even vergeten dat er twee hongerige katten in huis zaten die beide van vreugde begonnen te miauwen en te kwijlen. OEPS. Gelukkig wist ik ze op tijd de deur uit te werken.

Vogelpoep als dank

Mijn EHBO bij vogels bleek effect te hebben gehad want na een uur bleken zijn vitale functies weer aardig in orde te zijn. Zo goed dat hij al fladderend mijn huis onder poepte als dank. Na een 20 minuten durende klopjacht heb ik het dan toch voor elkaar gekregen om merel de achtertuin in te bonjouren. Ik was toch wel een beetje trots dat deze jongen het overleefd had. (althans ik heb geen vogel lijkje in de achtertuin gevonden)

Ben ik de enigste die moet huilen om semi-dode huismusjes of zou jij een hulpeloze vogel ook redden? 

 

 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!