Menu & Search
Ajam smoor met rijst en boontjes van mijn moeder en tantes

Ajam smoor met rijst en boontjes van mijn moeder en tantes

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Ik heb het er vaker over, mijn ietsiepietsie Indische roots. Ook al is er niet veel van over gebleven, ik voel me toch een beetje Indisch en zo gedraag ik me vaak ook. Zo is er altijd eten (te veel voor het geval dat er iemand blijft eten) en ben ik erg family minded. Een beetje een gypsy zonder bling (op mijn kast vol glitterjurken na) als ik er zo over nadenk. 

Vooral op onze voorliefde voor lekker en gezellig eten ben ik trots, zo zijn er dan ook een heleboel recepten in onze familie die écht iedereen kent. En mocht je een keer geen inspiratie hebben of een ingrediënt even niet meer weten, dan is er altijd wel een van de tante beschikbaar om te vragen. Wat een mazzel! Naast de aller lekkerste kroketten van opa Jos delen we ook een geweldig recept voor ajam smoor waar Conimex jaloers op mag zijn. Ha! Oké misschien overdrijf ik, maar ik hecht veel waarde aan dit soort recepten, en ik zou niet (een klein beetje) Indisch zijn als ik dit recept niet met jullie zou delen. Helaas is dit recept niet echt geschikt voor mensen die niet van botjes in hun eten houden …

Wat heb je nodig?

  • Kippenbouten of kippenpootjes, liefst biologisch (ik gebruik 2 grote kippenbouten voor 2 volwassenen en 2 kinderen)
  • Tomaten uit blik of passata (je kunt ook zelf tomatensaus van verse tomaten maken, indien je meer tijd hebt)
  • ketjap manis (de zoete variant dus)
  • snufje gemberpoeder(djahé)
  • snufje citroengras (sereh)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 middelgrote ui
  • nootmuskaat
  • zout

Hoe maak je Ajam smoor

Bak de kippenpootjes of kippenbout aan in een beetje olie of boter totdat ze aan beide kanten lichtbruin zijn. Snijd ondertussen de knoflook en ui fijn en doe deze bij de kip en laat dit voor 5 tot 10 minuten met de deksel erop stoven. Voeg daarna de passata(tomatensaus) of gepelde tomaten toe en tevens een flinke scheut ketjap manis gevolgd door de gemberpoeder, citroengraspoeder,zout en een beetje nootmuskaat. Roer alles goed door en doe daarna de deksel op de pan. Laat de ajam smoor op laag vuur sudderen voor ongeveer 2 uurtjes. Intussen heb je vast wel tijd voor een aflevering van je favoriete serie of als je echt goed bezig bent, een uitgebreide schoonmaaksessie. Ik verkies het eerste. De Ajam smoor is klaar wanneer de kip van het bot valt en dus door en door gaar is. Super zachte, malse kruidige kip gegarandeerd!

Het is wel een recept voor smeerkezen want je moet de botjes eruit vissen. Serveren met wat zilvervliesrijst en verse boontjes en je hebt een heerlijk en makkelijk nieuw recept erbij om in de drukke weekdagen op tafel te zetten. Niet onbelangrijk: mijn kinderen zijn dol op dit recept en het is altijd vechten om het laatste stukje kip.

Deel jij ook een leuk familierecept?

 

 

 

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!