Menu & Search
Geld geven aan goede doelen: bij Wakibi weet je waar je geld terecht komt

Geld geven aan goede doelen: bij Wakibi weet je waar je geld terecht komt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

– in samenwerking met Wakibi

Ik besef me iedere dag weer hoeveel geluk ik heb. Een dak boven mijn hoofd, drie gezonde kinderen. Ikzelf en mijn man gezond en voldoende financiële middelen om voor ons gezin te kunnen zorgen en daarbij leven we in een veilig land met een goed sociaal een financieel vangnet. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als mijn vader in een ander land een hartaanval had gekregen.

Juist doordat ik me dit zo goed besef, gun ik anderen het ook zo hard. Daarom probeer ik ieder jaar een goed doel te steunen. Maar steeds vaker gebeurt het dat er organisaties en fondsen slecht in het nieuws verschijnen. Directeuren die miljoenen verdienen terwijl er maar weinig gegeven wordt aan de mensen die het echt nodig hebben. Je hoort er in ieder geval weinig over terug en vaak is zo’n gift totaal niet transparant, oftewel je hebt geen idee wat er met je geld gebeurt.

Niet transparant

En dan nog mensenrechtenorganisaties die zelf misbruik maken van kwetsbare mensen. Hoe kan het? Helaas zullen er altijd mensen op de wereld zijn die hunkeren naar meer geld of macht ten koste van anderen en zullen dit soort wanpraktijken niet de laatste zijn ben ik bang.

Daarom vind ik  het ontzettend lastig om de juiste goede doelen te vinden en te steunen die betrouwbaar zijn en de samenleving of mensen ook echt helpen, want er kan natuurlijk wel geld gegeven worden als korte termijnoplossing, maar uiteindelijk zullen de problemen terugkeren.

Enige tijd geleden ben ik me gaan interesseren voor microfinancieringen aan ambitieuze mensen in derde wereldlanden. Microfinanciering betekend dat je een klein (micro) bedrag leent aan iemand om bijvoorbeeld te gebruiken als investering voor een eigen onderneming of persoonlijk doel. Door het bedrag te spreiden over meerdere investeerders hoeft iedereen maar een klein bedrag te geven. Vergelijkbaar met crowdfunding.

Geen winstoogmerk

Bij microfinanciering is het soms zo dat je je geld leent aan iemand en dit dan al dan niet met rente terugkrijgt.  Vaak met hoge rente. Dit vind ik persoonlijk een nadeel. Bij Wakibi is dit gelukkig niet het geval. Het geld dat je leent is ook het geld dat de mensen terug moeten betalen. Wakibi heeft geen winstoogmerk.

Je leent iemand geld en dat geld wordt in 98% van de gevallen ook weer volledig terugbetaald over een bepaalde periode die op de site staat aangegeven. In sommige gevallen is dit ook niet het geval. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden als je een microkrediet verstrekt. Maar krijg je het geld wel terug, dan is het natuurlijk super mooi om hier nog meer mensen mee te helpen.

Ik mocht ook een microkrediet verstrekken

Toen ik de mogelijkheid kreeg om voor Wakibi te schrijven greep ik die met beide handen aan. Omdat ik toch al van plan was om wanneer mijn eigen financiële situatie weer wat stabieler was dit uit te proberen, kwam het goed uit dat ik op deze manier vrijblijvend kennis kan maken met het verstrekken van een microfinanciering en daarmee anderen te helpen op een naar mijn mening ethisch verantwoorde manier doordat je zelf kiest aan wie je het geld geeft en het vaak projecten zijn waarbij je iemand ondersteunt om op eigen benen te kunnen staan doordat ze het geld bijvoorbeeld gebruiken om te investeren in hun eigen bedrijfje of landbouw en hierdoor mits de investering zijn vruchten afwerpt ze hierdoor nog zelfredzamer worden.

Wat is Wakibi?

Wakibi is een non profit crowdfunding platform waarbij mensen in de mogelijkheid worden gesteld om geld te lenen aan mensen in ontwikkelingslanden. Hierbij ben je volledig vrij om te kiezen welke ondernemer/persoon je een lening verstrekt, en hoeveel (vanaf €25) je geeft. Hierdoor heb je zelf volledig de controle over aan wie je het geld geeft. Wel zo fijn.

Waarom geloof ik in Wakibi

Wakibi gelooft in zelfredzaamheid en ondernemerschap en wordt gerund door jonge ambitieuze ondernemende vrijwilligers die hoewel ze allemaal in een andere sector werken, een gemeenschappelijk doel hebben: de wereld verbeteren. Ik geloof echt in het platform omdat ik van mening ben dat de mensen die gecrowdfund worden er ook echt iets aan hebben in de zin van zelfredzaamheid.

Wie heb ik geld geleend en waarom?

Natuurlijk heb ik het platform getest. Ik mocht zelf iemand kiezen op Wakibi om een microfinanciering aan te verstrekken van €50,-. en dat was nog een lastige klus! Waar begin je in hemelsnaam, iedereen verdient het immers om wat voor reden dan ook net zo veel.

Wakibi geeft je de kans om te filteren op land, geslacht en om welke sector de lening gaat. Dit maakt het wel makkelijker. Wil je namelijk iemand in de landbouw steunen, dan selecteer je dit en verschijnen enkel de mensen die werkzaam zijn in de landbouwsector.

Iemand waar ik me mee kon identificeren

Omdat ik het moeilijk vond om een keuze te maken tussen al die ambitieuze en gedreven mensen op Wakibi, heb ik besloten om het dicht bij mezelf te houden en koos voor een mama met kinderen uit Tadzjikistan, net als ik alleen al wat ouder. De mevrouw in kwestie is een hardwerkende moeder (verpleegkundige net als ik ben) met gezondheidsproblemen. Doordat ze niet genoeg verdient kan ze haar ziektekosten niet betalen, en dit is dus de reden dat ze hulp zoekt. Reden genoeg om deze mevrouw te helpen. De reden waarom je iemand sponsort is voor iedereen natuurlijk persoonlijk en het liefste zou iedereen willen helpen, maar het mooie van Wakibi is dan ook dat je in de meeste gevallen je geld vaker kunt gebruiken en dus opnieuw aan iemand anders kunt lenen.

Hoe werkt het verstrekken van een microkrediet op Wakibi?

Een microkrediet verstrekken is heel makkelijk op Wakibi. Je vult na het aan maken van een account het gewenste bedrag in wanneer je iemand hebt gevonden die je aanspreekt en die je graag wilt sponsoren.

Daarna kun je heel gemakkelijk bijvoorbeeld via IDEAL betalen en hoef je er niet meer naar om te kijken.  Wanneer de lening voldaan is ontvang je je geld terug en kun je ervoor kiezen om het op te nemen of weer opnieuw te lenen aan iemand anders. Ik persoonlijk denk dat ik voor dat laatste kies.

Ik vind Wakibi een prachtig en innoverend project en ik geloof dat het platform echt een toekomst heeft. Hopelijk beseffen nu nog meer mensen hoe bijzonder Wakibi is en worden er in de hopelijk nabije toekomst nog veel meer microkredieten verstrekt.

Kende jij het principe microfinanciering al?


Pin dit artikel naar je Pinterestbord
Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!