Menu & Search
Ik heb de hepatitis B vaccinatie geweigerd voor mijn baby

Ik heb de hepatitis B vaccinatie geweigerd voor mijn baby

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Voordat ik het wist had ik het eruit geflapt. ”Nee, die wil ik niet!” Maar dat bleek allemaal niet zo makkelijk te gaan als ik gedacht had. Je denkt misschien: daar heb je weer zo’n ”antroposofisch vaccinatie weiger gekkie”. Maar wacht even voordat je weg klikt. Allereerst ben ik vóór vaccineren. Ik ben er van overtuigd dat we dankbaar mogen zijn dat het rijksvaccinatieprogramma bestaat en gevaarlijke kinderziektes zo goed onder controle hebben in Nederland. Wel vraag ik me af of we niet een beetje doorslaan met ons vaccineren. Ik denk daarom dat het goed is om als ouder ten alle tijden kritisch te blijven en vraag me af of het niet anders kan. 

Kritisch op de juiste manier dan. Zo was ik op zijn zachts gezegd nogal ontdaan toen ik de meest nare reacties zag staan onder een neutraal artikel van blogger en verpleegkundige Saskia, welke haarfijn in haar eigen woorden uitleg geeft over de verschillende vaccinaties en wat de desbetreffende ziektes inhouden. Ze kreeg de volle lading van vaccinatie hekelende mama’s. Kunnen wij mama’s elkaars mening niet gewoon respecteren en iedereen in zijn waarde laten? Ik wil zelf in dit artikel dan ook niemand mijn mening opleggen. Ik wil mijn gevoel, ervaring en mening enkel met jullie delen.

De hepatitis B vaccinatie sinds 2011 toegevoegd

Ik was er eigenlijk helemaal vanuit gegaan dat het vaccinatieprogramma niet veranderd zou zijn sinds mijn jongens hun inentingen hadden gehad. Overigens was ik er toen misschien ook minder mee bezig. Gek hoe je als mama ook veranderd naarmate je ouder wordt. (ik tenminste) Maar toen ik toch even vluchtig het lijstje met vaccinaties bekeek viel mijn oog op de hepatitis B vaccinatie, die blijkbaar sinds 2011  was toegevoegd. Ik ben zelf ook verpleegkundige, en weet dus wel wat hepatitis B inhoud, daarom was ik ook een beetje verbaasd dat dit aan het rijtje vaccinaties was toegevoegd waarin vooral kinderziektes in voorkomen. Hepatitis B is namelijk alles behalve een kinderziekte. 

”We mogen blij zijn met alle vaccinaties die op de markt komen, zo roeien we steeds meer ziektes uit.”

Iedere ouder wilt natuurlijk voorkomen dat zijn of haar kind ergens ziek van wordt, daarom is het ook een veilig idee dat je je kindje tegenwoordig tegen allerlei dingen kan laten inenten zoals tetanus, polio, mazelen, rode hond en ga zo maar door. Dit zijn ook allemaal ziektes waarvan je echt niet wilt dat je kind dit krijgt. Een goede zaak dus dat we dit met simpele prikjes kunnen voorkomen. Maar wat ik me afvraag is, kun je je kind ook over vaccineren? Is het wel goed om het immuunsysteem op zulke jonge leeftijd al zo onder druk te zetten met allerlei vaccins? En hoe zit het met de andere stoffen die vaccins bevatten. Zoals metalen en formaldehyde.

Gekozen om niet voor hepatitis B te vaccineren

Ik heb me er de afgelopen maanden mijn hoofd over gebroken, al die voors en tegens, wat is goed voor mijn kind? Na wikken en wegen had ik voor mezelf besloten om het vaccinatieprogramma toch maar gewoon voort te zetten, het laatste wat ik wil is een epidemie veroorzaken (nu zal dat niet gebeuren door één enkel kindje niet te laten inenten) en al helemaal niet dat mijn kindje erg ziek wordt terwijl dit voorkomen had kunnen worden. Maar er was dus een enkel vaccin waar ik het niet mee eens was, en dat is de hepatitis B.

Hepatitis B is een virusinfectieziekte die net als HIV seksueel overdraagbaar is, en via bloed op bloed contact zoals via besmet bloed bij een bloedtransfusie of besmette naalden. Hepatitis B is een acute leverontsteking welke goed te behandelen is. Er zijn echter uitzonderingen waarbij mensen een chronische hepatitis B kunnen krijgen, welke levercirrose (verlittekenig van de lever) met alle gevolgen van dien en leverkanker kan veroorzaken. Iets wat je natuurlijk echt niet wilt! (ik ken de nare gevolgen van levercirrose maar al te goed doordat ik het maandelijks zie)

Mijn vraag: wat levert het me op als ik mijn kind laat inenten voor hepatitis B? Of beter gezegd, waar zouden baby’s en kinderen dit moeten oplopen? Ze zijn niet seksueel actief, gebruiken geen drugs en laten ook nog geen piercings of tatoeages zetten in een louche zaak. Kinderen met besmette ouders uiteraard daar gelaten.

 

baby op het consultatiebureau voor inentingen

Aluminiumhydroxide in het hepatitis B vaccin

Natuurlijk is dit niet mijn enigste argument om te besluiten om het niet te doen. Naast het feit dat het in mijn ogen overbodig is gaat het me er vooral om dat dit vaccin aluminiumhydroxide bevat. Ik wil hier niet te diep op in gaan maar op internet kun je vinden wat deze stof op celniveau met je lichaam doet. Verder bevat het vaccin formaldehyde (een conserveermiddel dat we kennen van het goed houden van dood weefsel, maar ook in medicatie en soms cosmetica wordt gebruikt)  waarvan ook gezegd wordt dat dit kankerverwekkend is.

Ook denk ik dat er nog te weinig duidelijk is over het lange termijneffect van dit vaccin bij jonge kinderen.

MS en hersenvliesontsteking

Overigens stond er in de bijsluiter letterlijk dat bij dit vaccin meldingen zijn gemaakt van MS en hersenvliesontsteking, maar dan noem ik natuurlijk wel de twee meest ernstige gevolgen op die zeer zelden voorkomen, maar toch. Ik ben er niet helemaal gerust op. Genoeg argumenten voor mezelf om te besluiten het voorlopig niet te doen tot ik er meer over weet. Misschien ben ik nu ontzettend overbezorgd maar om zomaar klakkeloos alles in mijn kind te laten spuiten vind ik nogal raar. Je wilt toch weten wat er in die vaccins zitten?

En nu? (consultatiebureaus zijn duidelijk geen Subways)

Helaas was het niet zo simpel als ik dacht dat het zou zijn. Het consultatiebureau is duidelijk geen Subway (dûh) als in doe mij alle groentes maar behalve de pepertjes en de augurk. Dit ging dus niet werken. Het was all the way of naast hepatitis B ook niet ingeënt worden voor difterie, kinkhoest, tetanus, polio en influenza B. Dit komt omdat het consultatiebureau deze vaccins kant en klaar zo aangeleverd krijgt vanuit het RVP. Mono vaccins (losse vaccins) worden blijkbaar ook niet meer veel gemaakt. Dus het was kiezen of delen.

Is dit wel de juiste keuze?

Ik besloot voet bij stuk te houden en vroeg de dame van het consultatiebureau hoe we dit dan wel zouden gaan oplossen. De conclusie was dat ik een afspraak bij de huisarts moest maken en een recept moest regelen voor de DTP prik. Ik vond dit nogal frustrerend omdat dus allemaal niet zo makkelijk ging als ik gedacht had en er dus niet echt een op maat oplossing in Nederland bestaat. Ik heb ondertussen de huisarts gebeld, en van de assistente nog geen direct antwoord gekregen of het überhaupt mogelijk is. (op internet las ik alweer dat sinds enkele jaren de dtp prik niet meer bij baby’s gegeven mag worden) daar moet ik vandaag dus nog over terugbellen.

Of ik de juiste keuze gemaakt heb? Geen idee, maar dit is wat mijn mama gevoel zegt, en ik wou dat ik dit eerder had geweten, want de eerste prik heeft ze dus wel al gehad bij 6 weken. Of eigenlijk wou ik dat ik dit allemaal niet geweten had. Dilemma’s! Wanneer alles achter de rug is zal ik jullie weer op de hoogte houden.

Mama’s (en papa’s) hoe denken jullie hierover?

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!