Menu & Search
Het grote borsten blog

Het grote borsten blog

Daar sta ik dan midden in de Hunkemöller. Bh’s voor sportieve borsten, borsten die extra steun nodig hebben, voor een spannende avond en alles ertussenin. Vroeger was ik dol op lingerie kopen, maar de laatste tijd was het niet echt meer een feestje. Hoe dat is gekomen? Laten we stellen dat na drie zwangerschappen mijn borsten aardig ingeteerd zijn.

Trots op mijn borsten

Vroeger was ik vrij rondborstig en tijdens mijn eerste zwangerschap was het zelfs maatje Pamela Anderson. Dat laatste was niet helemaal wat ik ambieer maar á la. Helaas was na het stoppen met de borstvoeding opeens alles anders.  Het leek wel of mijn borstweefsel met melk meegekomen was. Een tijd lang heb ik me daar best verdrietig over gevoeld. Stiekem heb ik wel even gerouwt om het verlies van mijn borsten! Natuurlijk wist ik dat je borstweefsel slapper wordt na een zwangerschap, maar ergens  had ik wel gehoopt dat ik de dans gewoon zou ontspringen.  Mijn borsten waren wel een beetje mijn pronkstukken en daar was plotseling niets meer van over!  Om het beel biologisch te bekijken dienen borsten in de natuur alleen maar als opslag voor het voedsel voor je baby’s maar toch was ik er trots op en voelde ik me op en top vrouwelijk.

Rijtuig inleveren voor een subtiel push-up BHtje

Maar ik kon niet voor eeuwig in te grote bh’s van Marlies dekkers (wat overigens eerder een rijtuig leek dan een bustehouder) rondlopen. En zelfs mijn oude bh’s waren te groot. Het was tijd om de colleteral damage onder ogen te komen. Wat me weer terugbrengt in de duizelingwekkende lingeriezaak vol met bustehouders, waar uiteindelijk een lieve verkoopster me hopeloos verloren zag staan en me hielp. Eentje die alle soorten en maten borsten al eens de revue had zien passeren en uit ervaring sprak.  Dit moest een echte borstenkenner zijn. Alsof ik het over een ervaren vinoloog in een vinotheek heb, maar echt, dit was de koningin onder de lingerieverkoopsters. Toen ze naar mijn maat vroeg naar en naar wat voor soort BH ik naar op zoek was stamelde ik: “Nou doe maar een push-upje.” Ik wees naar mijn borsten. “Na de bevalling zijn ze niet meer wat ze geweest waren.”

En toen vertelde de verkoopster dat er nog hoop was. Het zou nog wel goed komen met mijn meisjes, verzekerde de verkoopster me. Eerst ontzwangeren en binnen no time zouden ze weer wat steviger worden, misschien zelfs zoals voorheen. Vol goede moed en hoop ging ik met mijn nieuwe push-up bhtjes naar huis.

Verstevigende crèmes, hormonen of de mommylift  

Maar mijn borsten bleven zoals ze waren. Mooi niet dat ze nog gingen groeien. Ik was na mijn zwangerschap ook erg veel afgevallen wat niet meehielp, maar toch kon ik het niet loslaten. Mijn ”contragewichten”  waren nu slechts een handje vol (ellende). Dus ging ik op zoek naar manieren om ze weer wat meer waardigheid te geven. En zoals altijd is google dan je grootste vriend (of  vijand) en kwam ik uit op verschillende opties.

 • Dikker worden (dat probeerde ik al maanden, maar blijkbaar verbrandde ik zoveel door mijn nieuwe leven als moeder dat de zakken chips, frieten en andere guilty food pleasures absoluut kansloos waren, dat of ik had een lintworm)
 • borstspieroefeningen: Ik nam een fitnessabonnement, maar ik heb vervolgens nooit meer een stap binnen gezet. Ik heb thuis wel wat oefeningen geprobeerd, maar omdat ik niet snel genoeg resultaat zag ben ik daar weer mee gestopt. Ik weet het, wat sporten betreft ben ik een echte quitter.
 • Verstevigende smeerseltjes: Man, ik heb wat gesmeerd met allerlei crèmes die van alles en nog wat beloofde, mijn borsten hebben nog nooit zo zacht aangevoeld, maar groeien deden ze er niet van.
 • Pillen met oestrogeen: Schijnt te werken, althans je borten worden pijnlijk en zwellen op door de hormonen en als je er mee stopt worden ze weer net zo slap als voorheen. Ook niet erg gezond, zeg maar gerust slecht, en ontzettend duur. Dit heb ik dus niet uitgeprobeerd en ik raad het echt iedereen af. Tenzij je je weer een puber wilt voelen met beginnende borstgroei (auw).

Er zat nog maar een ding op:

Er zat dus nog  maar een ding op. Een mommy make-over. Een wat? Plastische chirurgie. Je borsten laten liften, implantaten, buikwandcorrectie en andere flauwekul. Ik besloot gelijk een kliniek te bellen .   Ik heb het niet zo op operaties, tenzij ze echt nodig zijn en dan nog. Puur natuur is het beste toch? Ook dit was geen optie voor mij. Plus ik had het geld er niet voor.

Het keerpunt

Ik denk dat de laatste optie uiteindelijk de enige effectieve optie is om snel resultaat te zien wanneer aje je meisjes weer net zo fier vooruitstekend als voorheen wilt krijgen, maar gelukkig werd ik anderhalf jaar later zwanger van de tweede, en dat was ook een prima tijdelijke oplossing. Marlies dekkers kon voor even weer uit de kast, om vervolgens weer aan een aftakeling te beginnen.

Inmiddels heb ik me er bij neergelegd. Mijn borsten zijn oké zoals ze zijn. Ze zijn na verloop van tijd inderdaad minder slap geworden en verder hebben kleine borsten ook een heleboel voordelen. #teamsmallboobs!

Klein maar fijn

Het heeft me wat tijd gekost om dit in te zien maar ik kan inmiddels zeggen dat ik blij ben met mijn borsten zoals nu zijn. Ik ben zelfs trots! Want ik ben een moeder nu, en mijn lichaam is het bewijs, en daar is absoluut niks mis mee. Bovendien zijn er een heleboel BH’s die ik eerder niet aankon en nu opeens wel. Een beetje slapper en kleiner maar wel drie kinderen rijker!

Zou jij het erg vinden om je lichaam zo zien te veranderen na een zwangerschap? Herken je dit?

17 Comments

Klets mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. 3 jaar ago

  Tja we hebben er allemaal mee te maken. Nu in de borstvoedingsfase lijkt het heel wat. Maar ik wil nog niet weten hoe het er straks uitziet. Natuurlijk ben ik trots op wat ze gedaan hebben voor mijn kids. Maar ik wil er ook trots op kunnen zijn omdat ze iets voor mijn ego doen.

 2. 3 jaar ago

  Balen dat je zoveel last hebt van je rug Nanouk. En ik hier maar lekker lui wezen en niet sporten omdat ik er geen zin in heb haha. Welkom bij team small boobs!

 3. 3 jaar ago

  Ik ben ook lid van #teamsmallboobs 😉 altijd al geweest behalve in m’n kraamweek tijdens de stuwing. Toen had ik maatje Lola! Uiteindelijk maar gewoon accepteren dat we zijn hoe we zijn, toch? Is wel lastig soms. Ik wil graag weer meer spieren maar door m’n rug kan ik niet sporten. Enorm balen, maar zal het moeten accepteren (voor nu).

 4. 3 jaar ago

  Ik heb ook niet zoveel ‘hout voor de deur’. Een bescheiden cup b. Vroeger had ik c. Maar ik vind het geen punt.

 5. 3 jaar ago

  Hey ik kan er niet over mee praten wat theezakjes betreft maar kan goed begrijpen dat dat niet leuk is. Zelf heb ik ook borstvoeding gegeven en ik weet nog heel goed bij de 1e dat m’n kraamverzorgende zei; als je wat harde gedeeltes heb zitten kun je ze best een beetje masseren. Nou dat had ik natuurlijk nooit moeten doen zonder dat het manneke aan de borst zat. Oh wat heb ik gehuild, je zag ze met de minuut groeien. Brrr nee ik vond het allemaal maar niks. Nu hangen ze wat meer maar ach…. er zijn ergere dingen.

  • 3 jaar ago

   Dat klopt Willemijn. Het is maar iets kleins als je er zo over nadenkt en om je heen kijkt in de wereld. Maar soms blijven die borsten ondingen haha en dan moet er gewoon even geklaagd worden. Ik zie je situatie al helemaal voor me. Help haha!

 6. 3 jaar ago

  Hoera voor #teamsmallboobs haha! Ik had al niet veel en er is echt bijna niets van over. De gemiddelde man heeft een grotere cupmaat dan ik. Maar één voordeel: kleine boobies hangen niet zo snel ;). Op een gekke manier voel ik me zekerder over mijn lijf dan voor de zwangerschap, terwijl ik het objectief juist mminder mooi vind. Eigenlijk wel een beetje zoals je omschrijft.
  – X Marloes

  • 3 jaar ago

   Haha ik zeg high five voor kleine borsten. Goed dat je er zo tegenover staat! Ik moet zeggen dat het bij mij wel even heeft geduurd. Vooral toen het heel veel vel en weinig borst was haha.

 7. Saskia
  3 jaar ago

  Hey oude klasgenoot, bij mij was het andersom. Ik had al maatje watermeloen toen ik nog niet zwanger was, want die problemen kende ik al vanaf mijn 16e. Inmiddels ben ik 38 en kamp ik zelf na mijn zwangerschap met een mega cup. Ik werd er een beetje sarcastisch van naar mezelf, een cupmaten abc makend voor mijn eigen amusement. Slank ben ik nooit echt geweest, maar zelf na ruim 20 kilo af te zijn gevallen wilde die van mij niet meer passen in mijn collectie F maten. Tijdens mijn zwangerschap hadden ze geen voedingsbh’s in mijn maat, want die moest ik van god weet waar bestellen. Zo werd ik door de lieve mensen van een lingerie speciaalzaak naar Eindhoven gestuurd en slaag ik daar nog steeds voor een goed amusement aan bh’s. Leuke blog. Groetjes Saskia

  • 3 jaar ago

   Ohh dat lijkt me ook een drama Saskia. Goed dat je dan toch een fijne winkel hebt gevonden en er dus nog hoop is als ik misschien nog eens een derde krijg 😉 Liefs!

 8. 3 jaar ago

  Bij mij is het juist andersom haha. Maar ik geef nu nog borstvoeding dus ik moet er nog maar niet aan denken hoe het er hierna uitziet 🙂

 9. 3 jaar ago

  Haha, herkenbaar. Ik vond mijn nieuwe borsten tijdens mijn zwangerschap geweldig! Die borsten drie dagen na de bevalling waren echt de hel (ik heb er foto’s van gemaakt, echt te genant om te zien). En zodra ik borstvoeding gaf werden mijn borsten ongelijk. Ik heb geprobeerd om ze nog een beetje ‘gelijk’ te sturen, maar tevergeefs. Dus nu heb ik ongelijke borsten die inderdaad een cupje kleiner zijn ook nog.

  Daarom had ik laatst maar een flink opvullende bh gekocht, maar toen moest ik zo wennen aan mijn nieuwe maat, dat ik de hele dag naar mijn borsten zat te kijken, dus dat was ook niet echt een goed plan.

  Het is goed zo 😉

  • 3 jaar ago

   Haha lang leve de vulling! Gelukkig kunnen we er nu mee leven, die nieuwe borsten.

 10. 3 jaar ago

  Hee das toevallig de tweede blog over een mommy makeover vandaag 🙂 Niks voor mij! En hoewel er nu theezakjes in mijn bh hangen ben ik allang blij dat de borstvoeding is gelukt en ik daar geen striae aan over heb gehouden 🙂

  • 3 jaar ago

   Ja I know. Toen ik mijn blog publiceerde ging ik daarna toevallig op Tamara’s blog kijken en zag ik dat het over een mommy make-over ging. Echt toevallig.
   Ik ben ook blij dat mijn borstvoeding geslaagd is ( al was het maar voor een paar maanden )

   • map
    7 maanden ago

    wat ik hier lees verbaast me , er zijn namelij ook veel vrouwen die klagen over het tegenovergestelde , dat na de zwangerschap de borsten groter bliven dan dat ze voorheen waren , dat is trouwens meestal zo , de mijne zijn 2 maten groter geworden en na de bevalling zo gebleven

    • Jeanine
     7 maanden ago

     Ik zou graag met je willen ruilen! 😉 Hier helaas toch echt 2 maten kleiner. Maar ik heb andersom inderdaad ook wel vaker gehoord.

Archief

Tekstschrijver nodig?