Menu & Search
Het slachtoffer van phishing (deel 1)

Het slachtoffer van phishing (deel 1)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Dat ik het slachtoffer van phishing en identiteitsfraude zou worden had ik nooit gedacht. Ik ben hier immers altijd super alert op. Ik krijg wekelijks nep mails van bijvoorbeeld post NL, Rabobank en ga zo maar door. Die verdwijnen altijd netjes in de prullenbak. Ik vind ze dan vrij makkelijk van echt te onderscheiden. Zo zitten ze vaak propvol met spelfouten en zijn ze afkomstig van een vage afzender. Maar ik geloof nu wel dat dit iedereen zou kunnen gebeuren, daarom deel ik dit met jullie. 

Ik ben me helemaal bewust van wat voor schade een groot online leven kan hebben. Weet veel over wat hackers kunnen en welke technieken ze gebruiken. Toch speelt het grootste gedeelte van mijn sociale leven zich online af, heb ik talloze accounts online van webshops tot en met mijn belastingaangifte. Logisch ook, veel keus heb je tegenwoordig niet. En waarom zou je je het zelf moeilijk maken als werkende moeder van twee. Tijd om iedere week naar de bank te gaan heb ik niet, eveneens niet om mijn vriendinnen iedere week, laat staan om ze elke dag uitgebreid te bellen en te zien. Tenzij ik mijn werk, en blog zou opgeven en het huishouden op een nog lager pitje zou zetten.  We willen ook zoveel tegenwoordig en daar helpt dat online leven perfect bij. Ik dacht er dan ook nooit over na wat de eventuele gevolgen zouden kunnen zijn. Ik was al bewust genoeg bezig. Dacht ik.

Phishing (You’ve got) mail

Ongeveer een week geleden toen ik, rond kinderbedtijd in mijn eigen wereld alweer bijna lag te dutten op de bank met een aangevreten stuk chocolade en kop thee naast me, besloot ik om nog even  mijn mails te checken. Tussen alle spam was er een mail die gelijk mijn aandacht had. Het e-mailadres van mijn marktplaats account was gewijzigd.  Ik vloekte, bewust dat marktplaats accounts van gebruikers die al jaren lang een account hebben erg in trek zijn om te gebruiken voor nep advertenties. Welke idioot probeerde in te breken in mijn account?  Ik klikte op de link, waarbij stond vermeld dat als dit niet mijn e-mailadres was ik dit kon veranderen. Logde in op Marktplaats en veranderde mijn adres weer terug. Vervolgens besloot ik die meneer de hacker eens even een boos mailtje te sturen, wat hij wel niet dacht. Dat mailtje kwam gelijk retour. Op dat moment besefte ik gelijk wat ik had gedaan. Het was de mail. Een phishing mail! Ik heb die avond gelijk marktplaats gemaild en mijn wachtwoord gewijzigd. De volgende dag kreeg ik al snel bevestiging, marktplaats stuurt dergelijke mails niet. Ik was het slachtoffer van phishing geworden. Wat voelde ik me dom en kwetsbaar plotseling. Wat zou dit voor gevolgen hebben? Om de schade te beperken verwijderde ik mijn cookies en ingestelde wachtwoorden en veranderde ik het marktplaats wachtwoord. Het bleef stil, waarna ik automatisch aannam dat de kwestie met een sisser was afgelopen. Niet wetende dat dit nog maar het begin was.

Nepadvertenties en hotmail account gehackt

Een paar dagen later kreeg ik plotseling weer vreemde mails van marktplaats, dit keer echt van marktplaats afkomstig. Iemand anders bood via mijn account een Canon 5d mark III aan, niet zomaar een goedkoop cameraatje. Er werden ook serieuze biedingen op gedaan. Lichtelijk in paniek probeerde ik in te loggen in mijn account. Mislukt. Ik besloot een nieuw wachtwoord aan te maken en zo kon ik al vlug weer mijn account in, waarop ik alle gedupeerde besloot te waarschuwen, dat ik toch echt niet ”Arnold” was met de dure camera waar ze telefonisch mee hadden gesproken en dat ze dat ding dus absoluut niet moesten kopen. Vervolgens kwam ik tot de ontdekking dat er een mobiel nummer in mijn account was bijgevoegd van iemand anders en ik besloot hier een screenshot van te maken. Een minuutje later was mijn account alweer terug heroverd door meneer de hacker. Ik besloot marktplaats maar weer te mailen met het dringende verzoek hier actie op te ondernemen. Gefrustreerd kwam ik de volgende dag tot de conclusie dat marktplaats niet had gereageerd. Een halve dag later kwam ik erachter dat ik überhaupt geen mails meer kreeg. Argwanend ging ik op internet opzoek naar oorzaken. Ik kon immers nog gewoon inloggen op mijn account. Maar bij instellingen kwam ik er al snel achter dat al mijn mails werden doorgesluisd naar een ander mailadres. Ik was in alle staten, wat voor mails met belangrijke gegevens was ik allemaal misgelopen?  Ik kon eerlijk gezegd wel janken. 

Identiteit gestolen

Helaas was dat niet alles, langzaam werd mijn identiteit overgenomen, tenminste zo voelde het. Wehkamp begon me ook mails te sturen. Zo zat er een mail bij waarin stond dat er een balansrekening was geopend, en een FIFA spel was besteld. Ik besloot de mails niet aan te klikken, daar had ik inmiddels wel van geleerd maar om gelijk in te loggen op Wehkamp. Wederom was mijn wachtwoord gewijzigd. Ook dit kon ik makkelijk terug veranderen. Ik belde Wehkamp op en gelukkig was er niets besteld, maar wat me wel verontruste was dat al mijn gegevens waren aangepast naar een ander huisadres en andere voornaam. Misschien dat ik teveel films heb gekeken maar ik voorzag een grote ramp waarbij de politie binnen de kortste keren op mijn stoep zouden staan om me in de boeien te slaan wegens fraude en andere duistere praktijken. Gelukkig had ik al een afspraak staan om aangifte te doen.

 Dat was het eerste deel van mijn identiteitsfraude avontuur. Hoe het afgelopen is (en handige tips) lees je in deel 2. Hopelijk creëer ik door mijn verhaal te delen weer wat meer bewustzijn.  Is het jou ook ooit overkomen? Reageren mag uiteraard, via mijn blog, mail of FB. 

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!