Menu & Search

Hoe word je vegetariër als je al je hele leven vlees eet?

Hoe word je vegetariër als je al je hele leven vlees eet?

Op een avond —tijdens boer zoekt vrouw nota bene—bij het zien van biggetjes op enkele vierkante meters aan de speen bij hun moeder, wetende dat ze al vlug weg zouden worden gehaald, veranderde die kleine roze biggetje in allemaal kleine Nolahtjes. (ja, ik weet het, die verrekte hormonen) Ik barstte in het bijzijn van mijn man in janken uit en tussen het snikken door ontstond er een tirade over dat ik voor goed vegetariër zou worden.

De dag erna las ik een artikel over hoe slim varkens wel niet zijn en dat koeien enorm sociaal en empatisch zijn. Iets wat ik stiekem wel al wist maar niet echt wilde weten. Mijn geweten begon steeds meer aan mij te knagen. Niet veel later dook er ook nog een filmpje op van de mishandelde varkens in het slachthuis in Tielt, je raad het al, wederom tranen met tuiten.

Hoe word je vegetariër als je al je hele leven vlees eet?

Een innerlijke tweestrijd over vlees eten was geboren. De maat was vol en er moest iets veranderen in mijn leven maar hoe wordt je in godsnaam vegetarisch als je je hele leven al vlees eet? Ik,die zwicht voor broodjes shoarma en beefburgers. Ik kreeg spontaan afkickverschijnselen alleen al bij de gedachte dat ik nooit meer vlees zou eten. Maar mijn schuldgevoel was zo groot dat ik vond dat ik nu echt in actie moest komen. Ik besloot het een kans te geven en gooide het roer rigoureus om. Zo bedacht ik een hele week aan vegetarische gerechten en ging vol goede moed naar de supermarkt wat uitliep op een innerlijke cagefight tussen vleesliefhebber-ik versus liefhebber van alles dat leeft op aarde bij ieder schap dat ik voorbij liep.

Die innerlijke cagefight zag er ongeveer zo uit: Vlees eten zit nou eenmaal in onze natuur, leeuwen eten toch ook prooien, nooit meer mijn lievelingshamburgers, néé, ieder leven dient met respect te worden behandeld. ”Die arme diertjes. Nee niet aan denken! Ja juist wel, ignorante troela. Want als iedereen zo denkt dan verandert er nooit iets, misschien kan ik minder vlees gaan eten met humaan geslacht vlees? Maar wie bepaalt dat nou, of iets humaan is? Juist wij.  En hoe zit het dan met vis? Die overheerlijke sushi. Nee, garnalen hebben ook gevoel. *Aaaah*”

Duizelt het je al? Nou mij wél. Ik hield het ongeveer drie dagen vol en  zat alweer schaamteloos aan een schnitzel. Lekker hypocriet van je, zul je denken. Maar nee, er was toch iets veranderd. Vlees eten voelt niet meer zoals vroeger. Ik heb daarom besloten om het in ieder geval niet meer dagelijks te gaan eten, het liefst zo min mogelijk.

Hoe het wél voor mij werkt

Wat ik heb ondervonden is dat het van de een op de andere dag vegetarisch eten in ieder geval niet werkt. Ik ben nu langzaam minder vlees gaan eten en dat is haalbaar.Wat heel fijn is, is dat de rest van het gezin achter deze keuze staat. De kinderen, hoe dol ook op een worstje, hadden geen  enkele moeite met mijn keuze, al helemaal omdat we nu die arme diertjes niet allemaal hoefde op te eten. En mijn man kon zich hier ook prima in vinden.  Verder denk ik dat het vooral een kwestie van wennen is. Zo moest ik mijn hele aardappeltjes-vlees-groente recepten omgooien en er nieuwe dingen voor in de plaats brengen. Hierbij heeft het maken van een Pinterest bord met vegetarische recepten heel erg geholpen. Verder sta ik er nu iedere dag bij stil dat er dieren hebben moeten sterven om op mijn bord te belanden, geloof me, daarna heb ik echt veel minder zin in een stukje vlees. En beloon ik mezelf met chocolade (heel veel chocolade) voor iedere dag dat ik geen vlees heb gegeten.

Word ik uiteindelijk helemaal vegetariër?

Hoe graag ik het ook zou willen, voor nu is helemaal vegetarisch eten voor mij nog een brug te ver. Ik heb nog steeds recepten met vlees op mijn blog en ik kan nog steeds echt genieten van een goede hamburger. Toch is er heel wat progressie want de afgelopen week hebben we nog maar 2 tot 3x in de week vlees gegeten en daar ben ik al heel trots op. Bovendien is het meeste vlees dat ik wel koop biologisch. Wie weet dat het me in de toekomst wel lukt.(al hoop ik maar dat er in de nabije toekomst gewoon hamburgers en worsten gekweekt kunnen worden in een lab, dan is het tenminste klaar met al die mega stallen en kunnen dieren weer gewoon dieren zijn)

Ben jij vegetariër of zou jij het kunnen worden?

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!