Menu & Search
Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld aan je telefoon?

Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld aan je telefoon?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Afgelopen week zat ik met mijn kinderen het jeugdjournaal te kijken. Ze hadden er een item over dat kinderen gemiddeld 1-2 uur aan hun telefoon besteden doordeweeks en in het weekend zelfs nog langer. 1 op de 10 kinderen gaf zelfs aan verslaafd te zijn. 

Ze krijgen ook niet echt een goed voorbeeld, want ouders besteden minstens net zoveel tijd aan hun mobiel. Dat zette me aan het denken. Zoals ik al eens eerder opperde, ben ik ook redelijk verslaafd aan mijn mobiel. Dat komt deels door spelletjes die ik speel (damn you, Pokemon go en Hayday! En deels doordat ik veel met Social media doe voor mijn blog.

Moet ik op dieet?

Oké en nog een heel groot grijs gebied waarin ik surf tot ik er bij neer val naar weet ik veel wat voor websites allemaal. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want hoeveel tijd gaat er eigenlijk per dag wel niet verloren aan mijn telefoon. Ergens voelde ik de bui wel al hangen. Wilde ik dit wel weten? Ergens wel want ik opper altijd wel dat ik zo vreselijk druk ben maar ondertussen slokt mijn telefoon behoorlijk wat tijd op. Maar hoeveel precies? Moet ik op digitaal dieet?

App om je telefoongebruik mee te tracken

Ik besloot opzoek te gaan naar een app —en gooide daarbij alweer vijf minuten kostbare tijd weg— die je telefoongebruik bij houdt. Natuurlijk waren die er genoeg want waar is geen app voor tegenwoordig. (mocht je iets weten waar nog geen app voor bestaat dan hoor ik het graag! €€€)

Afgaande op de recensies koos ik voor de gratis app RealizD en dat bleek de juiste keuze want deze app is super makkelijk in gebruik. Ik was meteen op mijn hoede en voelde me daadwerkelijk een verslaafde waarvan het gedrag in het geniep werd geanalyseerd. Dat resulteerde erin dat ik opvallig weinig op mijn telefoon zat. Het eerste uur dan. Want zoals het een echte verslaafde betaamt moest ik er gewoon aan toegeven en surfte, appte en weet ik veel wat er weer vrolijk op los.

De cijfers zijn beschamend

’s avonds om 23.30 vond ik het wel welletjes en besloot ik om eens pols hoogte te nemen van de schade. Zoals ik al zei verwachte ik stiekem wel enigszins schokkende cijfers. Wat bleek: ik had die dag maar liefst 3 uur(!) en 18 minuten aan mijn telefoon besteedt. Bijna een halve werkdag dus. In die tijd had ik het huishouden kunnen doen, een blog kunnen schrijven en een spelletje met de kinderen in real life. Ik schaamde me dood. 

Schuldgevoel na telefoongebruik

Ik vind dit zo zonde van mijn tijd! Op het af en toe spelen van spelletjes na dan. Daar ontspan ik van en bovendien vind ik gamen gewoon leuk. Maar dat het stukken minder kan is een feit. Om eerlijk te zijn voel ik me vaak gewoon schuldig nadat ik zo’n lange tijd nutteloos heb zitten surfen.

Gelukkig biedt deze app niet enkel de mogelijkheid om een inkijk te hebben op je gebruik. Je kunt er ook mobiel vrije doelen in stellen waarbij de telefoon je een waarschuwing geeft als je in deze tijd toch je telefoon pakt. Dat werkte best goed. Vaak heb ik het namelijk niet eens door wanneer ik mijn telefoon oppak.

Gedrag veranderen omwille van de tijd

Voortaan ga ik dit soort mobiel vrije periodes vaker instellen in de hoop dat ik zo langzaam mijn telefoongebruik kan veranderen. Ik weet nu al dat dit een lastige taak gaat worden maar als ik in mijn achterhoofd houd dat ik hiervoor weer meer kostbare tijd terug krijg die ik aan nuttigere dingen kan besteden dan is het me dat meer dan waard. 

Mocht je zelf ook willen weten hoeveel tijd je besteedt aan je telefoon? in de App store zijn voldoende Apps te installeren om je telefoongebruik bij te houden waaronder dus RealizD.

Ik ben benieuwd hoe het er bij jullie aan toe gaat. Zit jij ook vaker op je telefoon dan je eigenlijk zou willen? Mocht je het bijgehouden hebben, laat me dan in de comments weten hoeveel tijd jij gemiddeld besteedt per dag. Ik ben erg nieuwsgierig! Binnenkort zal ik een update posten over hoe het met mijn digital dieet gaat. 😉

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!