Menu & Search
Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld aan je telefoon?

Hoeveel tijd besteed jij gemiddeld aan je telefoon?

Afgelopen week zat ik met mijn kinderen het jeugdjournaal te kijken. Ze hadden er een item over dat kinderen gemiddeld 1-2 uur aan hun telefoon besteden doordeweeks en in het weekend zelfs nog langer. 1 op de 10 kinderen gaf zelfs aan verslaafd te zijn. 

Ze krijgen ook niet echt een goed voorbeeld, want ouders besteden minstens net zoveel tijd aan hun mobiel. Dat zette me aan het denken. Zoals ik al eens eerder opperde, ben ik ook redelijk verslaafd aan mijn mobiel. Dat komt deels door spelletjes die ik speel (damn you, Pokemon go en Hayday! En deels doordat ik veel met Social media doe voor mijn blog.

Moet ik op dieet?

Oké en nog een heel groot grijs gebied waarin ik surf tot ik er bij neer val naar weet ik veel wat voor websites allemaal. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, want hoeveel tijd gaat er eigenlijk per dag wel niet verloren aan mijn telefoon. Ergens voelde ik de bui wel al hangen. Wilde ik dit wel weten? Ergens wel want ik opper altijd wel dat ik zo vreselijk druk ben maar ondertussen slokt mijn telefoon behoorlijk wat tijd op. Maar hoeveel precies? Moet ik op digitaal dieet?

App om je telefoongebruik mee te tracken

Ik besloot opzoek te gaan naar een app —en gooide daarbij alweer vijf minuten kostbare tijd weg— die je telefoongebruik bij houdt. Natuurlijk waren die er genoeg want waar is geen app voor tegenwoordig. (mocht je iets weten waar nog geen app voor bestaat dan hoor ik het graag! €€€)

Afgaande op de recensies koos ik voor de gratis app RealizD en dat bleek de juiste keuze want deze app is super makkelijk in gebruik. Ik was meteen op mijn hoede en voelde me daadwerkelijk een verslaafde waarvan het gedrag in het geniep werd geanalyseerd. Dat resulteerde erin dat ik opvallig weinig op mijn telefoon zat. Het eerste uur dan. Want zoals het een echte verslaafde betaamt moest ik er gewoon aan toegeven en surfte, appte en weet ik veel wat er weer vrolijk op los.

De cijfers zijn beschamend

’s avonds om 23.30 vond ik het wel welletjes en besloot ik om eens pols hoogte te nemen van de schade. Zoals ik al zei verwachte ik stiekem wel enigszins schokkende cijfers. Wat bleek: ik had die dag maar liefst 3 uur(!) en 18 minuten aan mijn telefoon besteedt. Bijna een halve werkdag dus. In die tijd had ik het huishouden kunnen doen, een blog kunnen schrijven en een spelletje met de kinderen in real life. Ik schaamde me dood. 

Schuldgevoel na telefoongebruik

Ik vind dit zo zonde van mijn tijd! Op het af en toe spelen van spelletjes na dan. Daar ontspan ik van en bovendien vind ik gamen gewoon leuk. Maar dat het stukken minder kan is een feit. Om eerlijk te zijn voel ik me vaak gewoon schuldig nadat ik zo’n lange tijd nutteloos heb zitten surfen.

Gelukkig biedt deze app niet enkel de mogelijkheid om een inkijk te hebben op je gebruik. Je kunt er ook mobiel vrije doelen in stellen waarbij de telefoon je een waarschuwing geeft als je in deze tijd toch je telefoon pakt. Dat werkte best goed. Vaak heb ik het namelijk niet eens door wanneer ik mijn telefoon oppak.

Gedrag veranderen omwille van de tijd

Voortaan ga ik dit soort mobiel vrije periodes vaker instellen in de hoop dat ik zo langzaam mijn telefoongebruik kan veranderen. Ik weet nu al dat dit een lastige taak gaat worden maar als ik in mijn achterhoofd houd dat ik hiervoor weer meer kostbare tijd terug krijg die ik aan nuttigere dingen kan besteden dan is het me dat meer dan waard. 

Mocht je zelf ook willen weten hoeveel tijd je besteedt aan je telefoon? in de App store zijn voldoende Apps te installeren om je telefoongebruik bij te houden waaronder dus RealizD.

Ik ben benieuwd hoe het er bij jullie aan toe gaat. Zit jij ook vaker op je telefoon dan je eigenlijk zou willen? Mocht je het bijgehouden hebben, laat me dan in de comments weten hoeveel tijd jij gemiddeld besteedt per dag. Ik ben erg nieuwsgierig! Binnenkort zal ik een update posten over hoe het met mijn digital dieet gaat. 😉

7 Comments

Klets mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. 5 maanden ago

  Ik heb de app nu een drie weken en ik zit bijna elke dag ‘netjes’ aan het uur. Hij rekent overigens luisterboeken luisteren niet mee en dat is wel fijn, want dan doe ik meestal wel iets nuttigs (afwassen ofzo). Wel veel pickups, soms wel 80 :-S

  • Jeanine
   5 maanden ago

   Oh wat fijn, ik was al bang dat de app dat zou bijhouden. Ikzelf luister eigenlijk nooit luisterboeken via de telefoon. Wat knap dat je maar op een uur zit! Haha 80 pickups maar wel hele korte dus. Bij mij gaat het nog niet zo goed…

 2. 5 maanden ago

  Oh jeetje! Ik ga die app ook downloaden, weet bijna zeker dat ik ook ergens rond die tijd zal zitten. Inderdaad echt zonde van de tijd…

 3. 5 maanden ago

  Ik heb hem nu ook gedownload, zodra ik een ‘score’ heb laat ik het weten 😉 Denk dat het nu nog wel meevalt, want het is mooi weer. Alleen moet ik zo de was nog opvouwen en dan luister ik een luisterboek. Maar ben net begonnen in een nieuw boek en dan luister ik meestal wat minder (aan het einde wordt het zo spannend, dan ben ik altijd de hele dag aan het ‘afwassen’ en andere nutteloze huishoudelijke klusjes zodat ik een excuus heb.)

 4. די מריו
  6 maanden ago

  Ik heb hem erop gezet, Ik ben wel benieuwd wat hij registreert want ik bel meestal wel veel. Ja hoor, ik zet hem aan, meteen 1 pickup omdat ik hem neerleg, dat is niet eerlijk he. Maar telt hij met bellen ook als telefoon gebruik in pak hem beet als telefoon gebruik. Nou ja, we zullen wel zien, hij loopt. Ik zal vanavond eens kijken. (Dan mag ik zeker niet vals spelen door whatsapp via de computer te doen.) Nu opschieten, want ik moet naar het werk.

  Love As Always
  Di Mario

  • די מריו
   6 maanden ago

   Even kijken, het is nog geen 23:00, maar wel bijna.
   Owh.. hij neemt dus telefoneren ook gewoon mee. En muziek luisteren ook. Want hij zit gewoon aan de drie uur, die heb ik er echt niet op gekeken. Maar wel een dikke uur gebeld en een dik uur muziek geluisterd.
   Mmmmm, toch niet een app voor mij. Want ik vind dat telefoneren bij een telefoon hoort. en muziek luisteren vind ik niet verslavend zoals een game.

   Love As Always
   Di Mario

   • 6 maanden ago

    In dat geval vind ik het ook niet kloppen nee. Dan breng je het er nog netjes vanaf! Ik heb niet gebeld en ook geen muziek geluisterd via mijn telefoon.

Archief

Tekstschrijver nodig?