Menu & Search
Insanity burger van Jamie Oliver

Insanity burger van Jamie Oliver

(waarschuwing, wanneer je de insanity burger eenmaal hebt geprobeerd, zul je voor altijd anders tegen hamburgers aankijken en zal er geen enkele in de buurt komen van dit recept. Mocht dit wel zo zijn? mail me dan, ALSJEBLIEFT!)

Ik was al een hele tijd opzoek naar een goed recept voor een hamburger. Niet eentje die je zomaar naar binnen schuift zonder te proeven, een smakeloze homp vlees met saus en droog broodje. Nee ook een hamburger verdient het om perfect te zijn en om van te genieten. Iemand die dit perfec heeft begrepen is Jamie Oliver. Toen ik in comfort food zat te bladeren kwam ik de insanity burger tegen. Toen ik deze had geprobeerd wist ik dat het liefde bij de eerste hap was! Je zult wel denken, alweer een burgerrecept. Maar geloof me, dit recept is écht de moeite waard. 

Schaamteloos genieten van lekker eten zonder te letten op calorieën. Eten omdat het lekker is. Geloof me, als je deze burger eenmaal geproefd hebt wil je nooit meer iets anders. (en zo nu en dan moet je gewoon even toegeven aan je guilty pleasures toch?

Wat heb je nodig voor de Insanity burger:

(leuk om te weten: mijn slager verklaart me voor gek dat ik zulk duur vlees gebruik voor mijn burgers. Maar nogmaals, waarom zou een burger het niet verdienen om zo goed te smaken.)

  • 500 gram Rundvlees van goede kwaliteit, halslappen schijnen perfect te zijn i.v.m. de goede verhouding van vet en vlees. (Vraag de slager om dit voor je te malen) overigens zou rundergehakt van goede kwaliteit, dus niet dat droge supermarktvlees.
  • olie om in te bakken
  • 4-6 hamburgerbroodjes
  • 1 rode ui (wanneer ik geen rode ui in huis heb marineer ik witte ui ook wel eens met balsamico azijn voor de zoete smaak)
  • 4-6 plakjes ontbijtspek of bacon
  • 4-6 plakjes smeltkaas ( in het recept wordt Leicester kaas gebruikt, maar ik ben dit nog niet tegengekomen in de winkel. Ikzelf gebruik plakjes cheddarkaas en dit werkt perfect)
  • 4 theelepels mosterd, ikzelf gebruik Dijonmosterd, let op dat dit wel pittig is.
  • 4-6 plakjes augurken
  •  Tabasco chipotlesaus
  • 4 teelepels tomatenketchup
  • azijn
  • zeezout en peper

Voor de (allerlekkerste) burgersaus:

  • 1/4 krop ijsbergsla
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 grote theelepel tomatenketchup
  • 1 theelepel worcestersaus
  • een paar druppeltjes tabasco

optioneel: een scheutje brandy of bourbon

Bereiding:

1. Verdeel het vlees in 4 tot 6 gelijkmatige porties en maak er platte burgers van die iets groter zijn dan je broodje. Breng de burgers op smaak met wat zwarte peper en zeezout en zet ze in de koelkast. Snij de rode ui in halve ringen ( niet te grof) en maak de uien in met een flinke scheut azijn bij en wat zeezout. Nu kun je beginnen aan de burgersaus. Hak de ijsbergsla en doe de bovenstaande ingrediënten in een kom. Roer alles goed door elkaar. Zet nu de pan op het vuur en bak het spek. Terwijl het spek staat te bakken kun je alvast de broodjes doormidden snijden. Deze bak je later in het vet van de spek. Zo trekt de smaak in de broodjes en worden ze lekker knapperig van binnen. Wanneer je broodjes aan de binnenkant goudbruin zijn kun je ze uit de pan halen.

2. Nu gaan we de burgers bakken.Pak de plakjes kaas uit de koelkast en zet alvast de mosterd en tabasco klaar en een kwastje, want hiermee gaan we de burgers insmeren. De mosterd en tabasco zorgen voor een lekker knapperig en smaakvol korstje. Ik vind dit echt een top idee van Jamie! Gebruik  een schone pan en doe er olie in. Wanneer de olie warm genoeg is leg je de burgers erin en laat je ze even bakken totdat ze aan een kant een beetje bruin zijn.

Draai ze nu om en bestrijk de gebakken kant met een likje mosterd en een paar druppeltjes tabasco. Draai de burger om en doe het zelfde met de andere kant. Laat de burger een minuutje of 2 bakken tot beide kanten mooi bruin zijn. Nu kun je de plakjes cheddar op op de hamburger laten smelten in de pan.

3.  Doe alvast wat burgersaus op de onderkant van het broodje en leg hier de hamburger op. Beleg de burger vervolgens met een plakje spek, wat rode uien en een plakje augurk. Doe op de andere kant van het broodje een klein beetje tomatenketchup.

insanity burger jamie oliver

 

Nu komt het allerbeste gedeelte, ga hier rustig voor zitten en neem langzaam een hap. Neem de smaken in je op. Waanzinnig toch? Ik ben benieuwd of jullie hem gaan proberen. Wees gewaarschuwd, sinds ik deze guilty pleasure heb ontdekt staat hij erg vaak op tafel!

 

 

 

 

bron: Jamie Oliver

0 Comments

Klets mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Tekstschrijver nodig?