Nu aan het lezen
Je dromen najagen is vreselijk eng maar het is het wel waard!

Je dromen najagen is vreselijk eng maar het is het wel waard!

Het leven hier op aarde is eigenlijk maar verrekte kort hè. Veel te kort om ongelukkig te zijn. Althans, dat is mijn mening. Maar al je dromen najagen, is dat wel realistisch? Dat is toch maar voor een select groepje mensen weggelegd hier op aarde?

Hoe kun je je dromen laten uitkomen?

Heftige kost voor op de maandag, ik weet het. Maar aangezien de maandag het begin van een nieuwe week is, leek het me wel toepasselijk. Ik ga je namelijk haarfijn uitleggen hoe je je dromen najaagt en zelfs kunt laten uitkomen.

Lange tijd geloofde ik dat een droom een soort van fictie is. Een ”wat als” om eindeloos over te fantaseren. Iets abstracts en ongrijpbaars. Dromen die uitkomen, dat gebeurd eigenlijk alleen maar in films. Of is misschien weggelegd voor een handje vol mensen hier op aarde. Niet voor jij en ik in ieder geval.

Wist ik veel dat je je dromen wel degelijk uit kunt laten komen. Dat je dat grotendeels zelf in de hand hebt en dat de enige die je hierin tegen houdt jijzelf bent. Geen leugen.

Het is hard werken en verrekte eng

Je dromen uit laten komen is zelfs heel goed mogelijk. Je voelt ‘m vast al aankomen. Er is natuurlijk een ‘maar’. Om je dromen na te jagen moet je namelijk wél in actie komen. Het is zelfs hard werken en ook nog eens verrekte eng. Niet zomaar eng, néé, het is vreselijk eng.

Om dat uit te leggen zal ik jullie een verhaaltje vertellen. Ben ik goed in: verhalen vertellen. Ik heb tenslotte niet voor niets een blog.

Mijn grootste angst: de mening van anderen

Het begon allemaal met mijn droom om nooit meer te hoeven strijken. Ik had er een graf hekel aan, maar toch bleef ik het doen. De maatschappij vind namelijk dat het zo heurt. Nette gestreken kleding. Wat moesten mensen wel niet van me denken als ik in gekreukte kleding zou aankomen zetten. Slons, lui mens (…) mijn grootste angst: de mening van anderen. Tot ik het op een dag zó beu was dat ik mijn strijkijzer aan de wilgen hing. Ik streek nooit meer iets dankzij allerlei trucjes. Ik gunde het mezelf om niet te strijken en liet me niet langer tegenhouden door mijn angsten. En wat bleek? Er gebeurde niks ergs toen ik in ongestreken kleding rondliep. Niemand ging er dood, behalve het strijkijzer. Oké, er waren vast mensen bij die me een slons vonden, maar daar had ik lak aan. Ik hoefde niet meer te strijken. Mijn droom kwam uit. 😉

Je moet wel realistisch blijven

Hahaha, oké, wacht. Fout voorbeeld. Hoewel strijken écht overbodig is, in mijn ogen, zijn er natuurlijk altijd klusjes die moeten gebeuren in het leven. Althans, moeten is een groot woord, maar je wordt er ook niet per se gelukkiger van als je het niet doet. De droom om nooit meer je rekeningen te hoeven betalen zou ik persoonlijk  bijvoorbeeld laten varen. Maar je zou het natuurlijk wel kunnen omdenken: een goed inkomen krijgen zodat het betalen van je rekeningen niet meer zoveel uitmaakt. Of: jezelf een levensstijl aanmeten waarbij je dusdanig geld bespaart waardoor het betalen van rekeningen minder erg wordt.

Liever bekend ongelukkig dan onbekend gelukkig

Nee, met je dromen uit laten komen bedoel ik natuurlijk iets anders. Al is de grote lijn van mijn strijkverhaal wel op alles toepasbaar. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we vaak liever bekend ongelukkig zijn dan onbekend gelukkig. En dat heeft weer alles te maken met angst. F*ck you angst. Maar écht. Ik heb een grafhekel aan angst.

Natuurlijk zijn bepaalde angsten goed. Het weerhoudt ons ervan om debiele dingen te doen als skateboarden over een snelweg of tussen hongerige leeuwen lopen. Oké, er zijn mensen die absoluut geen angst kennen en die dingen ook gewoon doen, maar dan heb je nog altijd natuurlijke selectie. Oeps… schreef ik dat hardop?

Een trucje om je angst te overwinnen

Hoewel angst functioneel kan zijn, slaan veel angsten gewoon echt nergens op. Echt hoor! Soms beredeneren we alles tot in den treuren. En ik doe het zelf ook. Vaak zat. Hartstikke menselijk.

Stel jezelf deze vraag

Een van de trucjes om te toetsen of je angst reëel is, is: stel aan jezelf de vraag wat het allerergste is dat er kan gebeuren. Een voorbeeld: je wilt uit een vliegtuig springen zonder parachute maar je durft niet. Stel jezelf nu eens de vraag wat het ergste is dat er kan gebeuren en wees hierbij realistisch. Ja, moet ik dit écht verder uitleggen? Natuurlijk val je hartstikke te pletter en ben je daarna zo dood als een pier. Oftewel: een reële angst.

Vooruit, ik zal het een beetje moeilijker maken: stel nou dat je je werk al langere tijd niet leuk vindt maar omdat je bang bent voor verandering je er blijft werken…

‘Sjips’, komen we toch nog bij het verhaal dat ik eigenlijk wilde vertellen.

Al kokhalzend naar het werk

Bekijk ook
koperspiraal verwijderd

Ik was zelf namelijk jaren lang ongelukkig met het werk dat ik deed. Maar omdat ik te bang was om ontslag te nemen en opzoek te gaan naar iets anders, bleef ik lekker bekend ongelukkig. Zó ongelukkig dat ik vaak zo gespannen was dat ik me al kokhalzend klaarmaakte om naar mijn werk te gaan. Mijn angsten: falen met de gedachte dat ik niet goed genoeg zou zijn,  en de angst voor het onbekende. Maar ook een financiële angst die meespeelde.

Niet het einde van de wereld

Het ergste dat er had kunnen gebeuren: ook ongelukkig zijn in een nieuwe functie en het niet kunnen betalen van de hypotheek. Vreselijk eng toch? Einde van de wereld? Nee, absoluut niet. Natuurlijk had ik zelf ook wel kunnen bedenken dat ook al bestaat er een kans dat je nieuwe baan ook niet bevalt, je daar alleen maar van leert wat je wel belangrijk vindt en alleen op die manier ontdekt wat er wél bij je past. Mits je mazzel hebt en vanaf dag 1 je droombaan hebt natuurlijk. En wat betreft de hypotheek niet kunnen betalen? Dat heb je zelf natuurlijk ook in de hand. Door risico’s te beperken zoals je baan pas op te zeggen wanneer je een nieuwe baan hebt, door te onderhandelen in salaris (ook al zo eng) of  door van te voren een buffer op te bouwen. Maar zélfs als je al deze dingen skipt, is het natuurlijk nog niet het einde van de wereld.

Het klinkt allemaal oh zo simpel, maar in het echt is het zoals ik al eerder opperde, verrekte moeilijk om je angst onder ogen te zien en zelfs nóg moeilijker om deze te overwinnen.

Het is het waard

Maar wanneer je dat dan tóch doet, geeft dat zo enorm veel energie dat het het waard is. Zelfs wanneer je hyperventilerend op de grond ligt te puffen. Ook dat overleef je wel weer. Moet je nagaan. Dat gevoel wanneer het wel lukt. Dat is toch geweldig?

Dus hey jij: het leven is verrekte kort om je dromen niet na te jagen. Dus ga opzoek naar je droombaan, ga verhuizen, vertel die ene jongen wat je voor hem voelt en hou in gedachten dat als je teleurgesteld wordt, dat dat niet het einde van de wereld is. Leer daarvan en probeer het opnieuw net zolang tot het lukt. Je droom uit laten komen is vreselijk hard werken. Het is ontzettend spannend en eng, maar het voelt oh zo goed als het lukt en die kans zit er dik in.

Behalve dan als je ervan droomt dat je kinderen op een dag perfect naar je luisteren. Dat is zeer onwaarschijnlijk. Maar stop vooral niet met dromen. 😉

Geinspireerd? Pin deze afbeelding op je Pinterestbord! 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Lekker!
0
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (4)

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top