Menu & Search
Je kind aanwezig bij de bevalling?

Je kind aanwezig bij de bevalling?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Youtube staat er vol mee: bevallingsfilmpjes. Voornamelijk van Amerikaanse vloggers, maar ook steeds meer Nederlanders (die het ietwat ingetogener filmen met private parts onzichtbaar). En hoewel de meningen erover verdeeld zijn had ik er tijdens mijn bevalling ontzettend veel aan om ze te kijken.

Het ene filmpje nog mooier dan het andere. Regelmatig zat ik dan tranen met tuiten te huilen. Iets wat me opviel was dat bij veel gezinnen de kinderen tijdens de bevalling gewoon aanwezig waren. Daar moest ik toch wel aan wennen, maar het voelde niet perse verkeerd. Ik vond het er juist heel liefdevol aan toe gaan. En vooral knap van de moeders dat het ze evengoed lukte om in alle rust te bevallen zonder dat de kinderen angstig toe zaten te kijken. In plaats daarvan gingen ze rustig hun gang en gingen ze af en toe bij een puffende moeders kijken. Heel bijzonder want dat is waar ik me nog het meest zorgen om zou maken:  of je je kinderen hier niet mee zou traumatiseren voor het leven?

Waarom ik ervoor koos om geen kinderen bij mijn bevalling te hebben

Hoewel ik het een mooi en liefdevol idee vond om je kinderen bij de bevalling te hebben, vond ik het anderzijds ook juist eng en onrustig. Stel je voor dat er iets mis gaat tijdens de bevalling, en je kinderen dat moeten zien?

Ik weet nog goed dat ik mijn miskraam had en een van de kinderen per ongeluk wakker werd tijdens mijn miskraam. Hij was getuige van het bloedbad en mijn verdriet en daar heeft hij lang last van gehad. Verschrikkelijk vond ik dat.

Dat in combinatie met het feit dat ik zelf absoluut niet in alle rust zou kunnen bevallen in hun bijzijn heeft mij er toe doen besluiten om mijn kinderen niet bij de bevalling te laten zijn.

Mijn oudste zoontje wilde er wel graag bij zijn

Ondanks dat mijn besluit al snel vast stond, heb ik er wel even over getwijfeld. Mijn oudste zoontje, toen 7 jaar en nieuwsgierig als hij is, wilde er namelijk maar wat graag bijzijn. Vol interesse en onder de indruk zat hij soms over mijn schouder mee te kijken naar een bevallingsfilmpje. Vertederend vond ik dat. Ik zag dan ook geen reden om hem niet te laten kijken. Het is immers de natuur. Ik twijfelde er daarom over of ik hem niet toch bij de bevalling zou laten maar juist omdat ik hier zo over twijfelde besloot ik om het niet te doen.

De kinderen niet weggebracht

Van te voren hadden mijn man en ik afgesproken om de kinderen wanneer de bevalling zich zou aandienen naar mijn ouders te brengen mits het midden in de nacht zou beginnen. Dan zouden we ze gewoon lekker laten slapen en wel zien waar het schip zou stranden. Dan konden we ze altijd nog de volgende morgen wegbrengen. Toen ik die avond krampen begon te krijgen, heb ik de kinderen dan ook gewoon op bed gelegd en afgewacht. De bevalling zette inderdaad door en binnen no time was mijn kleine meisje geboren. Allemaal terwijl de kinderen, zich nergens van bewust lagen te tukken.

Wakker gemaakt

Toen Nolah geboren was hebben we de jongens wel even wakker gemaakt. Al slaapdronken hebben ze toen hun nieuwe zusje geknuffeld om vervolgens weer hun nog warme bedjes terug in te duiken. Dat vond ik een ontzettend mooi moment waar we ook leuke foto’s van hebben gemaakt. Het was precies goed zo! Achteraf konden ze zich dit nog vaag herinneren en dachten ze dat ze dit gedroomd hadden.

Achteraf gezien ben ik daarom blij dat ik dit zo heb gedaan. Het paste bij mij en het voelde goed. Ook al ging het niet mis, had dit natuurlijk wel kunnen gebeuren en daarvoor wil ik ze liever beschermen.

Zou jij je kinderen bij de bevalling willen hebben? Waarom wel of niet?

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!