Nu aan het lezen
Kan ik mijn kinderen straks nog wel voldoende groente en fruit geven?

Kan ik mijn kinderen straks nog wel voldoende groente en fruit geven?

BTW tarief verhoogd op groente en fruit

Mopperend zit mijn man op de bank naast me. Ikzelf krijg het niet helemaal mee. Uitgeblust na een lange dag. De kinderen liggen eindelijk op bed. Iets over het nieuwe kabinet en BTW verhogingen. Ik besluit het te parkeren, zal wel los lopen denk ik. Mijn man  kan het duidelijk niet zo goed loslaten en vervolgt zijn klaagzang: hoe kan een koekje in godsnaam bijna een zesde goedkoper zijn dan een appel.

Stiekem weten we natuurlijk ook wel dat groente en fruit onze grootste kostenpost is tijdens de boodschappen. Altijd zo geweest, nooit zo over nagedacht. Omdat mijn man erover door bleef gaan begon ik langzaam ook wakker te worden en las het nieuwsbericht.

Appelkoek in plaats van appels voor onze kinderen?

Ik was geschokt! Het nieuwe kabinet wilde de BTW verhogen op groente en fruit met maar liefst 50%(!) ik voelde me nu zelf ook steeds bozer worden, maar ook verdrietig. Ik maakte me zorgen. Zou die fruitschaal de komende jaren nog net zo goed gevuld zijn als nu? Nu hebben wij financieel niets te klagen maar zoals ik al zei zijn onze boodschappen toch wel een grote kostenpost juist omdat we zoveel groente en fruit kopen. Hoe moest dat straks? Om nog maar te zwijgen over de mensen die het financieel helemaal niet breed hebben. Moeten die hun kinderen dan maar appelkoeken geven in plaats van appels?

Zorgkosten rijzen de pan uit

Nu weet ik niet meer van politiek dan dat ik op het nieuws hoor, maar dat het slecht gaat met de zorg, er steeds meer chronisch zieken bij komen en dat de manier waarop het er nu aan toe gaat met zorgverzekeringen helemaal verknipt is weet ik als geen ander. Ik werk immers zelf al jaren als verpleegkundige. Voor mij klinkt dit dus net zo onlogisch als aan een dove vragen of hij het goed gehoord heeft. Om maar een domme vergelijking te maken. Natuurlijk begrijp ik dat het allemaal niet zo simpel is dat gezwets daar in Den Haag. Politiek is uiteraard hartstikke complex. Maar toch! Hoe kunnen jullie juist kiezen voor groente en fruit en niet voor een frikandel of een pak koekjes?

Kan ik het straks allemaal nog wel betalen?

Ik vraag jullie daar in Den Haag dus: kunnen jullie me één logische verklaring geven waarom jullie hiervoor kiezen want deze simpele Nederlandse doorsnee moeder is met stomheid geslagen. Hoe moet ik jullie nog serieus nemen? Jullie hoeven je immers om een eurootje meer of minder geen zorgen te maken en kunnen die appels straks ook nog wel voor jullie kinderen betalen. Voor sommigen ligt dit anders en ik vraag me zelf ook af: kan ik mijn kinderen straks nog wel net zoveel groente en fruit geven als nu? Of denk ik straks ook twee keer na voordat ik groente en fruit koop dat ik eigenlijk lekker vind maar straks laat liggen omdat het gewoon te duur is.

Nee, pak maar een koekje, dat is goedkoper.

Uiteraard wil ik het niet zo ver laten komen. Dat weiger ik. Dan maar ergens anders op bezuinigen; een minder dure vakantie en wat minder vaak ergens een kop koffie of thee drinken. Bovendien telen we in het voorjaar en in de zomer al een aantal dingen zelf. Hoe dan ook, het blijft de omgekeerde wereld.

Bekijk ook

Van 9 naar 0% BTW

Ik heb inmiddels de petitie van foodwatch.org getekend die massaal op social media werd gedeeld. Hun streven: van 9 naar 0 % BTW op groente en fruit. Wellicht een nobel streven maar ik sta er volledig achter en ben benieuwd of het kabinet hun plannen door gaan zetten.  Heb jij nog niet getekend en ben je het ook absoluut niet eens met de BTW verhoging? Dat kun je hier alsnog doen:

https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/btw-actie/e-mailactie-btw/?gclid=Cj0KCQjwm9vPBRCQARIsABAIQYewceGT34GqutRD5C1kbHr4DnZgl3W6owLhUFGl23Y7h3lweVKqVE0aAnpgEALw_wcB

Wat vind jij van de plannen van het kabinet? Klets mee. 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Lekker!
0
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (2)
  • Zo waar! Ik vraag me dat net zo af. Snap er niks van waarom echt gezonde voeding zo duur is. En maar klagen dat obesitas bij kinderen zo’n probleem is…. volgens mij kunnen we daar heel makkelijk iets aan doen. Maak PVD gezonde voeding eens goedkoper en belast voor mij part al die vreselijke suikerdrankjes, pakjes saus en al het andere wat NIETS met voeding te maken heeft (sorry, werd even boos, ik teken de petitie meteen!)

    • Ja ik werd er ook al zo ontzettend boos om. Waarom kan er niet gewoon hetzelfde gedaan worden slechte voeding als met bijv sigaretten. Vast omdat unilever en co teveel macht hebben hierin. Iets anders kan ik me niet bedenken.

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top