Menu & Search
Verrukkelijke Lahmacun van Jamie Oliver

Verrukkelijke Lahmacun van Jamie Oliver

Vandaag heb ik heerlijke lahmacuns klaargemaakt. Lahmawat? Ja lahmacun! Je kent het vast wel van de plaatselijke grillroom. 😉 Turkse pizza. Een flinterdunne bodem met gehakt,kruiden en tomaat gevuld met bijvoorbeeld groente of kebab. Ik persoonlijk kan er geen genoeg van krijgen en zou dit het liefst iedere week willen eten. 

Recept voor Turkse pizza

Dit recept is afkomstig uit het boek 15 minuten van mijn held Jamie Oliver. Ik ben echt dol op zijn kookboeken en gerechten en haal hier ontzettend veel inspiratie uit. Dit recept is genoeg voor 4 grote eters.

De volgende ingrediënten zijn nodig:

 voor de pizza’s:

  • 300 gram lamsgehakt ( Als je dit niet lust kun je het vervangen voor rundergehakt)
  • 4 eetlepels tomatenpuree van goede kwaliteit
  • Een a twee theelepels paprikapoeder
  • Een theelepel komijn
  • Een handje vol noten, Jamie gebruikt walnoten , maar ik heb gekozen voor amandelen.
  • Een takje verse rozemarijn ( Heb ik al jaren in de tuin staan, bespaart veel geld!)
  • Sap van een citroen of limoen, dit kan beide. (Ik heb vandaag bij gebrek aan citroen gewoon een limoen gebruikt, geeft een iets ander smaakje maar past goed bij de rest.)
  • Een teen knoflook
  • fijngesnipperde rode ui of een paar takjes lente ui
  • Kleine of grote bloemtortilla’s ( Ik had 6 grote, en dat kwam precies goed uit.)

Optioneel: Een klein beetje harissa, dit is een hete Tunesische saus gemaakt van rode pepers, tomaten, komijn, knoflook en koriander. Je kan in dit geval de komijn weglaten omdat dit al in de saus zit en vrij overheersend van smaak is.

Voor de salade: 

  • Verse kruiden zoals dille, peterselie en of koriander. ( Wees gematigd met de koriander omdat deze een overheersende smaak heeft)
  • 2 of 3 tomaten in blokjes gesneden
  • een halve komkommer in plakjes of kleine blokjes gesneden
  • Gele en of rode paprika in kleine stukjes gesneden
  • fetakaas of andere zachte witte kaas in blokjes. Ik gebruik meestal niet de echte feta omdat deze vaak sterk van smaak is. De kinderen geven de voorkeur aan de witte kaas gemaakt van koemelk. Erg lekker!
  • Eventueel wat azijn om de salade aan te maken.

Optioneel: Je kunt echt eindeloos variëren met de vulling. Heb je nog restjes witte of rode kool of wortel? Past er perfect bij! Ook restjes sla en ui zijn erg lekker voor door de salade. Leef je uit!

Knoflooksaus:

Bij dit gerecht mag knoflooksaus niet ontbreken. Dat je er een beetje van gaat stinken knoflook neem ik voor lief haha. Weten hoe je zelf knoflooksaus maakt? Klik hier.

Verwarm de oven alvast voor op 220 graden, zet alle groente klaar om te snijden en hak de noten fijn met een vijzel of in een keukenmachine, zorg ervoor dat het kleine stukjes zijn. Let op, het moet geen poeder worden! Vervolgens zet je een pan op het vuur en doet hier een scheutje olie in. Ikzelf gebruik rijstolie omdat dit een hoge ontbrandingstemperatuur heeft en een neutrale smaak. Olijfolie daarentegen

20150324_114111_resizedverbrandt snel bij hoge temperaturen en hierbij krijg je schadelijke transvetten. Doe de rozemarijn en noten in de pan en bak deze op laag vuur aan. Doe er vervolgens het gehakt en de kruiden en eventueel harissa bij.20150324_114325_resized  Begin ondertussen met het snijden van de groente. Wanneer je het gehakt rul hebt gebakken doe je er de citroensap, tomatenpuree en een geperst teentje knoflook bij. Roer alles nog eens goed door elkaar.

Je kunt nu de tortilla’s bestrijken met een dun laagje van je gehaktmengsel en de pizza’s voor 4-5 minuten in de oven schuiven. Als ze klaar zijn kun je de pizza’s naar wens beleggen met de salade, kaas en saus. 20150324_121721_resized

20150324_121819_resized20150324_121419_resized

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tip voor de kinderen en moeilijke eters: Betrek ze bij het koen en zet het beleg voor de pizza op tafel en laat je kindje zelf aan de slag gaan. Wedden dat ze dit leuk vinden?

20150324_121407_resized20150324_121423_resized

Eet smakelijk! <3

bron: Jamie Oliver

Volg jij me al op: |Instagram|Pinterest|Facebook|LinkedIn|Twitter|? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow


EN VERGEET JE NIET IN TE SCHRIJVEN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!


Er zijn geen reacties :-(

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!