Menu & Search
Mijn zoontje (6) besloot plotseling om vegetariër te worden

Mijn zoontje (6) besloot plotseling om vegetariër te worden

Na zelf een innerlijke tweestrijd gevoerd te hebben om het eten van vlees heb ik eindelijk vrede met mijn eetgedrag. Behalve met het feit dat ik nu schaamteloos een zak Doritos nacho cheese door mijn strot zit te douwen. Nou ja, wat boeit het ook. Het is gewoon ontzettend lekker! 

Hoewel ik wel vegetariër zou willen zijn, houd ik simpelweg te veel van een stukje vlees en vis. Het dierenleed en de schade aan het milieu vind ik vreselijk, maar ik ben ook van mening dat het consumeren van een stukje vlees of vis mij ook menselijk maakt en deels de natuur. Ik blijf in ieder geval van mening dat het onnodig is dat het consumptiegedrag van vlees in zulke grote getalen moet gebeuren. Iets wat na de 2e wereldoorlog pas is ontstaan. Daarom zijn wij al een tijdje flexitariërs. Klinkt ontzettend 2018 en noem me een hipster of niet, ik kan me hier helemaal in vinden en voel me er gewoon goed bij.

Het was daarom ook  dat ik niet verwacht had dat mijn zoontje tijdens de zomervakantie plotseling besloot om geen vlees meer te eten. Hoewel hij altijd al gevoelig was voor dierenleed, had ik dit niet zien aankomen. Vooral ook omdat hij ondanks zijn onuitputtelijke liefde voor de dieren, minstens zoveel liefde voelde voor een lekker stukje worst.

Hij besloot prompt om te stoppen met het eten van vlees

Maar hij was vastberaden. Geen vlees meer voor hem. Iets wat ik en mijn man best een heftige beslissing vonden op zijn leeftijd. Zijn beweegreden? Hij vond het zo zielig voor de dieren en hij wilde goed voor de dieren zorgen. Ook al betekende dat dat hij al die lekkere worstjes op moest geven. Dat vond ik zo ontzettend vertederend maar ergens ook een beetje zorgelijk.

Vragen als: is dit wel verstandig? Gaat hij  wel voldoende eiwitten binnenkrijgen? Komt dit door mij? schoten door mijn hoofd. Stiekem dachten we dat het om een fase zou kunnen gaan en zou overwaaien. Maar voor een zesjarige weet hij dondergoed wat hij wilt. Geen vlees meer en geen vis. Zelfs geen garnaal meer.

Toen op een avond toen mijn man en mijn ouders bezorgd als ze waren, hem toch aan het vlees probeerden te krijgen, voelde dit zo verkeerd en wist ik dat we hem niet langer meer lastig moesten vallen met onze zorgen. We moesten zijn keuze gewoon respecteren. Mits hij beloofde om dan wel goede alternatieven te eten met voldoende eiwitten. En dat deed hij.

Op een frikandel na heeft hij geen vlees meer aangeraakt

Inmiddels zijn we al bijna twee maanden verder en heeft hij, op een frikandel na, die hij per ongeluk van mijn man kreeg en in de veronderstelling dat dit vegetarisch was, braaf opat, (en hier heel boos over is geweest) geen stukje vlees of vis meer aangeraakt. Ik ben onwijs trots op hem en had echt niet gedacht dat hij dit zo lang zou volhouden!

Los van het feit dat wij als ouders moeten wennen aan de nieuwe situatie, is het ook plannen geblazen met koken. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. En juist doordat hij geen vlees meer eet, zijn wij dit ook nog minder gaan eten. Vooral om praktische redenen, maar ook om hem een beetje tegemoet te komen. Ik vind het ook ontzettend mooi dat wanneer wij wel een stukje vlees eten, hij geen enkele wrok jegens ons koestert en hier totaal niet moeilijk over doet. Wederzijds respect! Daarbij komt ook nog dat hij er totaal geen moeite mee heeft wanneer er iets op tafel komt waar hij vroeger om zou watertanden. Hij eet net zo graag een eitje of avocado. Zo knap!

De standvastigheid en kijk op de wereld van mijn mannetje vind ik bewonderenswaardig en wij als ouders zullen hem zolang zijn gezondheid niet in het gedrang komt, hier op alle vlakken in steunen.

Wat zou jij als ouder doen als je kind plotseling besluit om vegetariër te worden?

Bewaar dit artikel door het naar je Pinterestbord te pinnen.

6 Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. 2 maanden ago

  Wat goed al op die leeftijd! Mijn dochter is nu 15 en besloot twee jaar geleden ineens geen vlees meer te eten en dat houdt ze nog steeds vol. Ze eet zelfs geen snoep waar gelatine in zit en de make-up is dierproefvrij. Ik ben supertrots. Wij eten zelf als ouders ook nog nauwelijks vlees!

 2. Froukje
  2 maanden ago

  ahh die lieve jongen!

 3. 2 maanden ago

  Wat goed dat hij zo jong daar al een mening over heeft. Wij gaan ook steeds bewuster minder vlees eten, maar vegetarisch dat voelt voor mij niet natuurlijk. Ik zie het Anna ook niet een-twee-drie doen, want die is dol op vlees (ze eet meer dan ik). Vanmiddag zat ze nog vol overgave een kippebout te eten, echt bijna angtaanjagend 😉

 4. 2 maanden ago

  Natuurlijk ben je bezorgd, maar een vegetarisch dieet (en wie weet wat er gebeurt als hij over vegan food leert) is niet ongezond. Overleg anders even met je huisarts over mogelijke aanvullingen. Maar bij vegetarisch eten krijg je absoluut voldoende eiwit naar binnen :S Raar dat je daar zorgen over hebt. Pas bij veganisme kan je mogelijk een tekort krijgen aan B12, en dan alleen als je echt onvoldoende aanvulling bij je dieet neemt. Daar zijn trouwens ook B12 injecties voor.
  Weet je hoeveel eiwit er in groente zit?? En hoeveel groente hij gaat eten als hij zijn calorieën niet meer uit vlees haalt?? Meer dan voldoende! Plus yoghurt, melk, chocolademelk, voldoende noten eten, broccoli, kikkererwten, waterkers, spinazie, spruiten! Kaas, natuurlijk! Man, je ventje gaat gevarieerder én gezonder eten dan menig leeftijdsgenootje!
  Maar nogmaals, als e bezorgd bent, dan zijn er de huisarts en het advies van een dietist te volgen.

 5. 2 maanden ago

  Ik zou denk ik hetzelfde doen als jij.. Wanneer het niet goed aanvoelt, steunen in de keuze.
  Miss M eet sowieso niet graag vlees 🙂 maar ik maak me daar ook geen zorgen over, zolang ze alle belangrijke dingen als eiwitten binnenkrijgt. En qua eetgedrag kunnen wij ons stukje vlees of vis ook moeilijk laten, maar eten we ook vrij veel veggie!

 6. 2 maanden ago

  Ik zou het wel steunen, ik vind het een mooi dat een kind al zo bewust is van de dingen die hij doet en welke invloed dat heeft. Pienter mannetje.

Archief

Tekstschrijver nodig?