Menu & Search
Mijn zoontje (6) besloot plotseling om vegetariër te worden

Mijn zoontje (6) besloot plotseling om vegetariër te worden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Na zelf een innerlijke tweestrijd gevoerd te hebben om het eten van vlees heb ik eindelijk vrede met mijn eetgedrag. Behalve met het feit dat ik nu schaamteloos een zak Doritos nacho cheese door mijn strot zit te douwen. Nou ja, wat boeit het ook. Het is gewoon ontzettend lekker! 

Hoewel ik wel vegetariër zou willen zijn, houd ik simpelweg te veel van een stukje vlees en vis. Het dierenleed en de schade aan het milieu vind ik vreselijk, maar ik ben ook van mening dat het consumeren van een stukje vlees of vis mij ook menselijk maakt en deels de natuur. Ik blijf in ieder geval van mening dat het onnodig is dat het consumptiegedrag van vlees in zulke grote getalen moet gebeuren. Iets wat na de 2e wereldoorlog pas is ontstaan. Daarom zijn wij al een tijdje flexitariërs. Klinkt ontzettend 2018 en noem me een hipster of niet, ik kan me hier helemaal in vinden en voel me er gewoon goed bij.

Het was daarom ook  dat ik niet verwacht had dat mijn zoontje tijdens de zomervakantie plotseling besloot om geen vlees meer te eten. Hoewel hij altijd al gevoelig was voor dierenleed, had ik dit niet zien aankomen. Vooral ook omdat hij ondanks zijn onuitputtelijke liefde voor de dieren, minstens zoveel liefde voelde voor een lekker stukje worst.

Hij besloot prompt om te stoppen met het eten van vlees

Maar hij was vastberaden. Geen vlees meer voor hem. Iets wat ik en mijn man best een heftige beslissing vonden op zijn leeftijd. Zijn beweegreden? Hij vond het zo zielig voor de dieren en hij wilde goed voor de dieren zorgen. Ook al betekende dat dat hij al die lekkere worstjes op moest geven. Dat vond ik zo ontzettend vertederend maar ergens ook een beetje zorgelijk.

Vragen als: is dit wel verstandig? Gaat hij  wel voldoende eiwitten binnenkrijgen? Komt dit door mij? schoten door mijn hoofd. Stiekem dachten we dat het om een fase zou kunnen gaan en zou overwaaien. Maar voor een zesjarige weet hij dondergoed wat hij wilt. Geen vlees meer en geen vis. Zelfs geen garnaal meer.

Toen op een avond toen mijn man en mijn ouders bezorgd als ze waren, hem toch aan het vlees probeerden te krijgen, voelde dit zo verkeerd en wist ik dat we hem niet langer meer lastig moesten vallen met onze zorgen. We moesten zijn keuze gewoon respecteren. Mits hij beloofde om dan wel goede alternatieven te eten met voldoende eiwitten. En dat deed hij.

Op een frikandel na heeft hij geen vlees meer aangeraakt

Inmiddels zijn we al bijna twee maanden verder en heeft hij, op een frikandel na, die hij per ongeluk van mijn man kreeg en in de veronderstelling dat dit vegetarisch was, braaf opat, (en hier heel boos over is geweest) geen stukje vlees of vis meer aangeraakt. Ik ben onwijs trots op hem en had echt niet gedacht dat hij dit zo lang zou volhouden!

Los van het feit dat wij als ouders moeten wennen aan de nieuwe situatie, is het ook plannen geblazen met koken. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven. En juist doordat hij geen vlees meer eet, zijn wij dit ook nog minder gaan eten. Vooral om praktische redenen, maar ook om hem een beetje tegemoet te komen. Ik vind het ook ontzettend mooi dat wanneer wij wel een stukje vlees eten, hij geen enkele wrok jegens ons koestert en hier totaal niet moeilijk over doet. Wederzijds respect! Daarbij komt ook nog dat hij er totaal geen moeite mee heeft wanneer er iets op tafel komt waar hij vroeger om zou watertanden. Hij eet net zo graag een eitje of avocado. Zo knap!

De standvastigheid en kijk op de wereld van mijn mannetje vind ik bewonderenswaardig en wij als ouders zullen hem zolang zijn gezondheid niet in het gedrang komt, hier op alle vlakken in steunen.

Wat zou jij als ouder doen als je kind plotseling besluit om vegetariër te worden?

Bewaar dit artikel door het naar je Pinterestbord te pinnen.
Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!