Nu aan het lezen
Nasi goreng uit eigen keuken als ontbijt(praat)

Nasi goreng uit eigen keuken als ontbijt(praat)

nasi voor ontbijt

Het begint met een N en … hell no dat ik die zin afmaak. Zei je dit vroeger ook wel eens? Nasi uit eigen keuken dus. Heerlijk als diner, lunch en ontbijt! Ontbijt ja, in Indonesië de normaalste zaak van de wereld. 

Of voor luie onwijs drukke huisvrouwen zoals ik en jij. Waarom? Omdat als je ’s avonds of wanneer je tijd hebt een grote pan nasi maakt je er dan uiteraard de volgende dag ook nog van kunt eten. Voor lunch of ontbijt. Weer eens wat anders dan een boterham met pindakaas.

Raar? Ja, hoe dacht je dat ik keek toen ik mijn moeder (halfbloed indo) een keer ’s ochtends aan de keukentafel aantrof met een bord Nasi. Ik was geschokt. Maar mijn nieuwsgierigheid won het. Ik moest weten hoe nasi in de ochtend smaakt. Vind je ook niet dat bepaalde dingen gewoon niet smaken in de ochtend? Zoals dingen met vis. Yuk. Behalve haringsalade dan. Iets typisch Limburgs! Ga ik ook nog wel een keer delen. Yay.

Terug naar de Nasi (uit eigen keuken) in de morgen. Daarover moet ik toegeven dat het lang niet verkeerd smaakte, bij lange na niet. Je zou gerust kunnen stellen dat ik het erg lekker vond. Ook ’s ochtends. Dus voortaan een restje overlaten voor een heerlijk ontbijtje. Vooral voor na een stevig avondje stappen.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen (voor avondeten en een restje als ontbijt):

  • 250 – 300 gram zilvervliesrijst of andere rijst met lange korrel.
  • 1 ui
  • 1 of 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 1/2 witte- of chinese kool
  • 1 klein doosje champignons
  • Ketjap manis
  • Gemberpoeder (djahé)
  • 1 teentje knoflook
  • citroengraspoeder (serèh)
  • eventueel 1 theelepel garnalenpasta (trassi)

Ook lekker:

See Also
Havermout met choclade en pindakaas

  • ontbijtspek in stukjes gesneden
  • gebakken ei
  • avocado  (om het allemaal wat meer ontbijtachtig te maken)

Hoe maak je het?

  1. Kook de rijst volgens voorschrift en snijd de groente.
  2. Doe wat olie met een hoge ontbrandingstemperatuur in een wok of braadpan en bak alvast de ui en knoflook aan.
  3. Voeg de rest van de groente toe en bak/wok het op hoog vuur tot het gaar is. Heb je wat trassi dan kun je dit ook  meteen meebakken. Let op. Als je de geur van trassi niet kent, then be prepared. Beetje stinkie.
  4. voeg de rijst toe en bak dit nog een of twee minuten mee. Breng het op smaak met een theelepel gember en citroengraspoeder en een of twee flinke scheuten ketjap manis

Nog een beetje sambal erbij? Ik in ieder geval wel. Eet smakelijk!

Had jij wel eens van nasi als ontbijt gehoord? Zou je het proberen?  

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (13)
  • Hmm dit klinkt echt heerlijk! Ik keek zelf ook mijn ogen uit toen we in Indonesië overal bij het ontbijt nasi zagen staan! Ik heb me er niet aan gewaagd maar mijn man wel en die vond het heerlijk ;-)!!

    Liefs rosie

  • In Maleisië heb ik nasi op als ontbijt. Vond dat eigenlijk best lekker! Maar thuis zou ik het toch niet zo snel doen hoor, haha. Het ziet er trouwens wel heer-lijk uit!

  • Ik neem nog wel eens nasi of rijst met dopperwtjes en worteltjes mee als lunch-hapje. Dan wel zonder gebakken ei, want dat is lastig opwarmen. Is het heel raar dat ik vaak een rooie paprika door de nasi doe?

  • Ik heb nog nooit nasi gemaakt maar ik eet het regelmatig. Mijn schoonmoeder maakt het ontzettend lekker.
    Misschien ga ik het binnenkort toch zelf proberen met jouw recept.

  • Als het aan mij ligt elke dag, maar mijn Indische oma maakte het een stuk simpeler, hahahaha en zo maak ik het nu nog, en als ik gasten krijg een dag van tevoren maken, dan zijn alle kruiden doorgetrokken.

    Als ik aan mensen vertel dat ze daar geen brood kennen, staan ze mij raar aan te kijken, ik heb wel wat van die DNA want ik ben niet gek op brood, heb dat nooit zo begrepen ook, 2x per dag koud brood, doe mij maar 3x nasi bami.

    Nu zeg ik altijd, ga jij maar eens naar een Toko en probeer jij maar eens brood te vinden in het assortiment… hahaha of bakmeel daarvoor, succes! 😉

    X

  • Oh ik vind het echt heel fijn om ’s ochtends warm te eten. Brood vind ik sowieso niet lekker, wat een nare bedoeling vind ik dat. 😛 Ik sta geregeld ’s ochtends te koken, maar vind het ook wel heel fijn als er nog een restje over is van de vorige avond. Dat scheelt toch weer wat tijd (oh ja, en left overs zijn vaak de volgende dag nog veel lekkerder).

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top