Menu & Search
Nasi goreng uit eigen keuken als ontbijt(praat)

Nasi goreng uit eigen keuken als ontbijt(praat)

Het begint met een N en … hell no dat ik die zin afmaak. Zei je dit vroeger ook wel eens? Nasi uit eigen keuken dus. Heerlijk als diner, lunch en ontbijt! Ontbijt ja, in Indonesië de normaalste zaak van de wereld. 

Of voor luie onwijs drukke huisvrouwen zoals ik en jij. Waarom? Omdat als je ’s avonds of wanneer je tijd hebt een grote pan nasi maakt je er dan uiteraard de volgende dag ook nog van kunt eten. Voor lunch of ontbijt. Weer eens wat anders dan een boterham met pindakaas.

Raar? Ja, hoe dacht je dat ik keek toen ik mijn moeder (halfbloed indo) een keer ’s ochtends aan de keukentafel aantrof met een bord Nasi. Ik was geschokt. Maar mijn nieuwsgierigheid won het. Ik moest weten hoe nasi in de ochtend smaakt. Vind je ook niet dat bepaalde dingen gewoon niet smaken in de ochtend? Zoals dingen met vis. Yuk. Behalve haringsalade dan. Iets typisch Limburgs! Ga ik ook nog wel een keer delen. Yay.

Terug naar de Nasi (uit eigen keuken) in de morgen. Daarover moet ik toegeven dat het lang niet verkeerd smaakte, bij lange na niet. Je zou gerust kunnen stellen dat ik het erg lekker vond. Ook ’s ochtends. Dus voortaan een restje overlaten voor een heerlijk ontbijtje. Vooral voor na een stevig avondje stappen.

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen (voor avondeten en een restje als ontbijt):

  • 250 – 300 gram zilvervliesrijst of andere rijst met lange korrel.
  • 1 ui
  • 1 of 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 1/2 witte- of chinese kool
  • 1 klein doosje champignons
  • Ketjap manis
  • Gemberpoeder (djahé)
  • 1 teentje knoflook
  • citroengraspoeder (serèh)
  • eventueel 1 theelepel garnalenpasta (trassi)

Ook lekker:

  • ontbijtspek in stukjes gesneden
  • gebakken ei
  • avocado  (om het allemaal wat meer ontbijtachtig te maken)

Hoe maak je het?

  1. Kook de rijst volgens voorschrift en snijd de groente.
  2. Doe wat olie met een hoge ontbrandingstemperatuur in een wok of braadpan en bak alvast de ui en knoflook aan.
  3. Voeg de rest van de groente toe en bak/wok het op hoog vuur tot het gaar is. Heb je wat trassi dan kun je dit ook  meteen meebakken. Let op. Als je de geur van trassi niet kent, then be prepared. Beetje stinkie.
  4. voeg de rijst toe en bak dit nog een of twee minuten mee. Breng het op smaak met een theelepel gember en citroengraspoeder en een of twee flinke scheuten ketjap manis

Nog een beetje sambal erbij? Ik in ieder geval wel. Eet smakelijk!

Had jij wel eens van nasi als ontbijt gehoord? Zou je het proberen?  

Volg jij me al op: |Instagram|Pinterest|Facebook|LinkedIn|Twitter|? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow


EN VERGEET JE NIET IN TE SCHRIJVEN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!


Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!