Nu aan het lezen
Noodgedwongen luizenmoeder geworden

Noodgedwongen luizenmoeder geworden

De vreselijke jeuk op mijn hoofd was niet langer meer te negeren. Gek werd ik ervan. Het begon allemaal een paar weken geleden: jeuk die plotseling ironisch genoeg ‘de kop op stak’.  Hoe ik ook mijn best deed om het te negeren en vooral om niet te krabben, was dat een onmogelijke opgave.

Jeuk op het hoofd door stress

Vanwege het kopen van een nieuwe woning en het verkopen van ons eigen huis, dacht ik dat het wellicht psychisch was. Ik bedoel, stress kan zich uiten in de meest uiteenlopende vormen, dus waarom niet in jeuk? Dr. google (mijn beste vriend) bevestigde dan ook dat dit een mogelijke oorzaak voor een jeukend hoofd zou kunnen zijn.

Voor de zekerheid waste ik mijn haar, hoewel er geen schilfers te zien waren te bekennen, ook nog met anti-roos shampoo. Want, je weet maar nooit!

Twijfels over de diagnose

Maar de jeuk werd er niet minder op en omdat ik wel voor hetere vuren heb gestaan qua stress, begon ik toch te twijfelen aan mijn zelfgestelde diagnose. (ben ik goed in als verpleegkundige)

Zou het een schimmelinfectie zijn? Of misschien eczeem? Beide diagnoses behoorden tot de mogelijkheden. Inmiddels was ik de wanhoop nabij. Klaar om toch maar een huisarts te gaan raadplegen. Ondertussen kon ik namelijk zelfs amper in slaap vallen van de jeuk op mijn hoofd.

Luizenalarm

Maar toen ik de volgende morgen mijn haar aan het borstelen was viel mijn oog prompt op iets gruwelijks: beestjes! En niet zomaar een beestje, néé, een zes potig minuscuul en krabachtig uitziend insect.  Alle alarmbellen in mijn hoofd gingen af. luizenalarm, attentie, luizen gedetecteerd

Dit was foute boel. Ik was het slachtoffer van een hoofdluis uitbraak. En ik vond het goorder dan goor. Mijn hele leven lang heb ik deze plaagdieren weten te mijden. Net zoals ik vakkundig het worden van een luizenpluis moeder op de basisschool meed. En nu was mijn hoofd de kraamkamer van ranzige en kriebelende luizen. Plotseling kreeg de luizenmoeder wel een heel andere betekenis als in: moeder mét luis. Karma? Vast wel…

Op dat moment wilde ik het liefste ter plekke al mijn haren afscheren

Hoewel je misschien zou denken dat ik van binnen compleet kapot ging en al kokhalzend mijn haren kamde als een malloot, was ik eigenlijk de rust zelv(…)

Nee, dat beeld klopt eigenlijk wel aardig. Zo gênant! En al helemaal toen het niet bij (ik weet het, ijdele hoop) een enkele luis bleef maar ik tot de ontdekking kwam dat het er meerdere waren. Op dat moment wilde ik het liefste ter plekke al mijn haren afscheren maar mijn ijdelheid won het van de walging. Na een redelijk zinloze en gekscherende kamsessie kwam ik gelukkig bij mijn positieve. Het werd tijd voor een plan van aanpak! Een aanpak die een bitter einde zou betekenen voor de luizen. Oftewel, de dood!

Luizenexpert

Als eerste zocht ik alle informatie op die er te vinden was over hoofdluizen. Binnen no time was ik luizenexpert (toch weer een ode aan Google) en ik zou willen dat ik tijdens mijn middelbare schoolperiode zo snel expert van iets was geworden.

Zo kwam ik er gelukkig voor mij, achter dat het tegenwoordig niet meer nodig is om al je beddengoed, kleding en ander textiel op standje kookwas te wassen. Hoofdluis blijkt namelijk een ontzettend zielig wezen te zijn. Al na enkele uren zonder bloed van een mens zijn ze compleet weerloos en kunnen ze niet anders dan vegeteren op hun plek. En na maximaal 48 uur zonder ‘eten’ drogen ze zelfs uit. Over het algemeen kruipen ze enkel van hoofd naar hoofd. Dus als je een tijdje geleden een intieme tête à tête met me had, check je hoofd dan ook maar even.

Hoewel hoofdluizen als het op overleven aankomt niet echt kieskeurig zijn wat betreft een mensenhoofd, hebben ze toch een lichte voorkeur voor lang en gewassen haar. Laat ik nou net beide hebben. Verder maakt het ze eigenlijk geen ruk uit. Bloed is bloed. Het enige waardoor je spontaan zou kunnen genezen van deze schavuiten is door hoge koorts te krijgen. Moet je dus wel eerst even ziek worden. Hoofdluizen zijn namelijk erg gevoelig voor hoge én lage temperaturen.

Onschuldige ranzige luizen

Een opluchting: hoofdluis is eigenlijk compleet onschuldig. Ze kunnen geen ziektes overbrengen en zijn zeker niet gevaarlijk. Behalve dan dat je van de jeuk je hoofdhuid open kunt krabben en daar weer allerlei infectieziektes van kunt krijgen. Dus wat nou ongevaarlijk. Daarnaast heeft het hebben van hoofdluis niets te maken met een slechte hygiëne. Zoals ik al zei, lijken ze een voorkeur te hebben voor schoon haar. Maar als dat niet voorradig is doen ze het ook wel voor minder schoon haar. Desalniettemin voelde ik me toch behoorlijk ranzig.

Bekijk ook
het drukke leven van een mama

Tja, en dan vraag je je misschien af: hoe kom je aan die krengen? Hoewel ik de complete crèche en basisschool al had vervloekt komt hoofdluis niet alleen veel op scholen voor. Eigenlijk zitten ze overal waar wij zijn. Gezellig een selfie maken met iemand? Denk dan voortaan maar twee keer na. Maar ook op sportscholen en bij andere georganiseerde groepsactiviteiten is het prima vertoeven voor ze.

Luizenpluis moeke

Echter in mijn geval denk ik toch dat ik ze via de kinderen heb opgelopen. Die deden namelijk ook vrolijk mee met de luizeninvasie. Plotseling was ik dus noodgedwongen een luizenpluis moeke.

Én dan zou je zeggen dat het slechts een kwestie van wat luizenshampoo op je kop gieten is, een beetje kammen en weg zijn al je kriebelige problemen maar niets is minder waar.

Hoofdluis bestrijden blijkt een zeer tijdrovend klusje te zijn. Gelukkig beschik ik over zeeën van tijd en eindeloos geduld. Oh nee wacht. Dat is zo in een parallel universum.

Kammen en nog eens kammen

Naast het bestrijden met een luizenshampoo of lotion (het liefst met het bestanddeel Dimeticon omdat luizen daar niet resistent voor kunnen worden), moet je namelijk vooral blijven kammen, kammen en nog eens kammen. Én niet zomaar kammen met een borstel of je tangle teaser, néé, met kammen bedoel ik met een speciale luizenkam in combinatie met liters crèmespoeling voor meer dan 20 minuten lang. Iedere dag, het liefst 2 x per dag voor meer dan 10 dagen waarbij het beste is om twee weken lang te kammen. (luizeneitjes zijn ongevoelig voor luizenshampoo en komen naar ongeveer 7 dagen uit) Keer vier dus (!) want met drie kinderen hadden we luizenkwartet. Mijn man daarentegen heeft ofwel heel ranzig haar ofwel inmiddels te weinig haar want hij kwam er weer eens makkelijk vanaf. Zo oneerlijk!

Mocht je dus plotseling een keer onverklaarbare jeuk hebben op je hoofd? Ga dan maar eens heel vlug opzoek naar luizen. Maar hoewel ik het liever niet was geworden, kan ik nu dus wel zeggen dat ik een absolute (ervarings)deskundige ben op het gebied van hoofdluis. Lieve luizenmoeders: respect voor jullie!

 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
1
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Lekker!
0
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (2)

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top