Menu & Search
Op vakantie zonder kinderen

Op vakantie zonder kinderen

Voor het eerst in acht jaar zijn mijn man en ik zonder kinderen naar het buitenland geweest. In mijn hoofd heb ik de dagen ernaartoe met rode watervaste stift doorgestreept. Ik was zo enthousiast als een kind in afwachting van pakjesavond of kerst. Ik, of we moet ik zeggen, nee vooral ik, was hier zo aan toe! Meer dan 48 uur quality time samen in een geweldige stad; Dublin, dûh!

Op reis zonder kinderen: even een moment voor ons zelf

Dineren, sightseeing en slapen zonder nachtelijke huilpartijen. (de eerste de beste dronken malloot die mijn nachtrust durfde te verstoren kon een schoen verwachten) Even geen papa en mama zijn. Hoeveel we ook van onze kinderen houden, af en toe heb je gewoon even een moment voor jezelf nodig en daar is niks mis mee. In ruil daarvoor krijgen je kinderen volledig bijgetankte ouders terug. Tenminste als je het goed doet.

De realiteit

En daar kwam de realiteit om het hoekje kijken. De avond voordat we gingen vliegen spookten er allerlei doemgedachten door mijn hoofd. Wat als het vliegtuig neerstort? Wat als er iets met de kinderen gebeurd terwijl we weg zijn? Waar waren we eigenlijk mee bezig. Slechte ouders, die hun kinderen zomaar drie dagen achterlaten. Je raad het al. Ik deed geen oog dicht. Gelukkig kwam alles al snel goed. Na een boel zenuwen, (het is een wonder dat ik er niet door de luchthavenpolitie ben uitgepikt, maar ze zullen wel wat gewend zijn; ”Houd die zenuwachtige mevrouw in gate 9 in de gaten. Nee joh, Roger, dat is gewoon weer een moeder die zonder kinderen op vakantie gaat.” ”Okay, copy that.”) kon ik tijdens de vlucht wat meer relaxen en al snel raakte ik in de feest-zonder-kinderen-modus!  En zo kon de vakantie beginnen.

Op zoek naar kleine blonde hoofdjes

De eerste uren waren wat onwennig.  Ik keek vaak achter me opzoek naar kleine blonde hoofdjes, maar al snel wende ik eraan en kon ik me er prima aan overgeven. We aten, knuffelden, luisterde live muziek en brachten zelfs uren met elkaar door in een nationaal park. Oh en soms waren er meningsverschillen want zoveel uren bij elkaar zonder kinderen na acht jaar zorgde ook voor wat frictie. Oh nee wacht, die meningsverschillen zwaren er ook al met kinderen 😉

Uiteindelijk hebben we ons dus super vermaakt en zoals ik al zei, dit hadden we echt even nodig.  Opa en oma hielden ons prima op de hoogte en daardoor was het goed te doen om zolang zonder onze kindjes te zitten.

Voel je niet schuldig

In het begin voelde we ons vooral schuldig dat we weggingen zonder de kinderen. Was het niet egoïstisch? Hadden we wel weg moeten gaan? Ik was zo bang dat er iets zou gebeuren terwijl we weg waren. Maar uiteindelijk vonden wij het erger dan de kinderen en hebben ook zij zich prima vermaakt. Of eigenlijk is prima zelfs een understatement want de kinderen vonden dat we wel weer erg snel terug waren. Ze zijn echt dol op ons!

Ik denk dat het achteraf nergens voor nodig was om me zo schuldig te voelen. Iedere ouder heeft soms even tijd alleen nodig. Het zorgt ervoor dat je even kan afschakelen, jezelf kan zijn en bovendien laat het je extra veel beseffen hoeveel je wel niet van die koters houd. Anderzijds had ik ze misschien achter het behang willen plakken maar na zo’n vakantie ben je toch weer een stuk relaxter. Tenminste dat is de bedoeling. Om eerlijk te zijn waren we vooral uitgeput want een citytrip is gewoon super vermoeiend. Daarom denk ik dat we de volgende vakantie alleen niet acht jaar laten duren. Volgende bestemming: zonnig eiland!

Ga jij vaak weg zonder kinderen? 

 

8 Comments

Klets mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. 6 maanden ago

  Wat fijn dat jullie (en de kindjes) het zo naar jullie zin hebben gehad! En volgens mij geldt voor de meeste volwassenen dat de weekendjes zónder ouders (en bij opa en oma) de leukste jeugdherinneringen zijn haha. Dus voel je vooral niet schuldig.

  Wij zijn nog nooit weggeweest, omdat we geen logeeradres hebben voor Anna. Mijn ouders wonen ver weg en hier hebben we niemand. Ze begint nu wel op een leeftijd te komen dat ze misschien bij vriendjes en vriendinnetjes kan blijven slapen, dus misschien dat het dan een optie wordt (na wat oefenen).

  We gaan morgen een weekendje weg en ik zei net tegen mijn man dat Anna nu eindelijk op een leeftijd is dat ze ook gerust om 23.00 uur in bed kan, dus dat we ook gewoon weer good old gezellige stedentripjes kunnen doen met z’n drieën, maar toen realiseerde ik me dat ze waarschijnlijk niet mee mag naar de kroeg haha.

  • Jeanine
   6 maanden ago

   Haha dat bedacht ik me laatst ook. Maar wellicht op een festival? 😉 logeren bij vriendjes en vriendinnetjes zou vast een uitkomst zijn. Dat doen ze hier ook wel eens.

 2. 6 maanden ago

  Wat raar. Ik weet zeker dat ik hier op had gereageerd. Misschien klikte ik dan per ongeluk de pagina weg.

  Dus weer opnieuw: je hoeft je helemaal niet schuldig te voelen. Goed dat je dit hebt gedaan. Vooral na 8 jaar! Wow! Het is wel een mooie leeftijd om makkelijk weg te gaan zonder de kinderen. Ze zijn dan natuurlijk al in veel dingen zelfstandig en dat scheelt weer voor de oma’s en opa’s.

  Nu mijn ouders ouder zijn, zouden ze niet een heel weekend op de kinderen willen passen. Plus, daar is Zola nog te jong voor. Wij trekken het wel, maar zij niet :). Maar ik ga zeker zonder kinderen weg. Dan ga ik met vriendlief en het is ook echt heerlijk om dan eens gewoon samen te zijn. Hij vindt het nog lastig om alleen 2 kleintjes in huis te hebben, dus ik ben nog niet alleen weg geweest met mijn man. Maar dat komt zeker. We gaan in ieder geval regelmatig een avondje weg.

  • Jeanine
   6 maanden ago

   Ja acht jaar is echt heel erg lang. We zijn enkel weggeweest toen we nog geen kinderen hadden en dat was naar Texel, toen bleek ik onverwachts zwanger te zijn en zo zijn we 8 jaar verder! Ik heb sinds kort twee oppassen erbij. Het mag wat kosten maar hierdoor hebben we plotseling zoveel meer tijd voor elkaar om inderdaad avondjes weg te gaan etc. Vorige week zijn we uiteten geweest en morgenavond naar de sauna. Had ik dit maar eerder gedaan!

 3. 6 maanden ago

  Klinkt alsof je een heerlijke tijd hebt gehad! Zo te horen (ik ben nog geen ervaringsdeskundige want ik heb ze niet) vind je het superleuk om samen met je kinderen te zijn en hou je heel veel van ze, maar is het toch wel eens lekker om eens een weekendje met z’n tweeën te zijn. Gewoon om lekker je eigen ding te doen lekker af te schakelen. Ik denk dat elke ouder dat wel een keer per jaar nodig heeft. En daar hoef je je zeker niet schuldig om te voelen, die kinderen vermaken zich evengoed wel 😉 Ik zie op vakantie tijdens dagtripjes vaak zat huilende ‘koters’ waarvan ik me afvraag wat kinderen eigenlijk aan zo’n lange en verre bestemming hebben. Dus dit is prima toch? 🙂

  • Jeanine
   6 maanden ago

   Dat had ik al op het vliegveld met allemaal jankende baby’s en een complete volksverhuizing in het vliegtuig. Dat lijkt me echt vreselijk. Ja het was heerlijk!

 4. 6 maanden ago

  Hee, helemaal geen reacties nog? Heerlijk om zonder kinderen weg te gaan, nooit gedaan eigenlijk, wel de weekenden toen ze nog naar haar vader ging, gewoon thuis, ja dat bij tanken is erg belangrijk gewoon weg. Maar natuurlijk nu, ga ik met grote regelmaat weg, lol.. ze is immers allang de deur uit en ik vind het heerlijk!

  X

  • Jeanine
   6 maanden ago

   Nee joh, jij hebt de primeur 😉 Ik had deze nog niet gedeeld omdat ik een beetje achterloop. Ja ik moet er nog lang niet aan denken dat ze het huis uit zijn maar tegen die tijd dat ze er oud genoeg voor zijn zal ik het vast ook heerlijk vinden!

Archief

Tekstschrijver nodig?