Menu & Search
Denk jij als ouder wel eens opsekopse?

Denk jij als ouder wel eens opsekopse?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Tegenwoordig laat ik mijn kinderen in hun blootje door de regen hollen, zijn frietjes ranzig en worden spruitjes als bonbonnetjes gegeten. Mogen ze voor straf Netflix kijken en heb ik hun namen in Nailuj en Nnylf veranderd. 

Waarom? Daarom:

Hoek van Holland, een perfecte herfstdag met stralende zon. Nelson onze dwaze labrador en kinderen rennen als dolle richting de zee. Ik ren erachteraan en weet wat ze van plan zijn. Ik roep nog dat ze het niet moeten doen maar het is al te laat. Alles is doordrenkt. Mijn kinderen staan tot hun middel in de zee in freaking oktober. Wanneer ik op ze af kom gerend schateren ze het uit van plezier. Ik niet, ik word zelfs een beetje boos want ik heb geen reservekleding bij me. Wat als ze het koud krijgen? Ik zie de bui nu al hangen. Twee jammerende kinderen in hun ondergoed achterin de auto, bibberend van de kou. En de dag erna allebei ziek. 

Op dat soort momenten kan ik mezelf achteraf heel hard voor mijn hoofd slaan. Al helemaal nadat ik die dag ’s avonds een pakketje in de brievenbus vond. Een boek dat ik een tijdje terug had besteld van de hele leuke lieve schrijfster en psycholoog Mirjam Hildebrand. Opsekopse wereld. 

Waardeloos oplossingsvermogen

Siem logeert bij zijn opa en oma. Hij hangt op zijn kop op de bank en ziet dat opa nu anders is. Daar klopt niets van, dat is gek. Dan neemt opa hem mee in de fantasie van de Opsekopse wereld. Waar niets gaat zoals het hoort en dat is ook wel een keertje leuk!

Siem is een jongetje dat het leuk vindt om de dingen anders te doen. Voor kinderen die het moeilijk vinden om een vaste structuur los te laten, kan hij een voorbeeld zijn. Het boek stimuleert creativiteit en bevordert het oplossingsvermogen.

Opsekopse_wereld_Binnenwerk_eerste_druk_eerste_oplage_concept041 opsekopsewereld-kaft-voorkant-e1436428737783

Alleen al bij het lezen van de achterflap realiseerde ik me dat ik af en toe een waardeloos oplossend vermogen heb. Vooral een stukje in het boek waarbij de Oma van Siem een beetje boos werd omdat opa en Siem in de regen aan het spelen waren deed me aan mezelf denken op het moment dat mijn kinderen in de zee stonden. Was ik echt die persoon? Toch minder flexibel dan ik dacht. Want de situatie hadden we  mijn man die hier overduidelijk beter in is dan ik. (ja, ik geef je ook wel eens gelijk schat.) uiteindelijk prima opgelost. Dekentje erover, verwarming in de auto lekker hoog. Helemaal geen kleding nodig. Who cares?

Opsekops denken

Hoe dan ook, dit boek herinnerde me eraan dat sommige situaties niet altijd slecht hoeven zijn. In de opsekopse wereld in ieder geval zeker niet. Het leert je de andere kant van het verhaal te zien en creatiever te denken.

Niet alleen leuk maar ook een handig boek met toegevoegde waarde voor ouders en kinderen die moeite hebben met het loslaten van een vaste structuur. Heb je hier ook af en toe een beetje moeite mee en ben je nieuwsgierig naar Opsekopse wereld? Het boek is voor €16,95.- te bestellen bij o.a Droomvallei en bol.com

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!