Menu & Search
Ouderlijk toezicht op je iPhone: een digitaal slot voor je kinderen

Ouderlijk toezicht op je iPhone: een digitaal slot voor je kinderen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Toen ik een tijdje geleden mijn oude telefoon ter beschikking stelde aan mijn oudste zoontje om spelletjes op te spelen, zag ik daar niet meteen kwaad in. Maar toen ik hem even later overdreven hard hoorde lachen, kwam ik erachter dat hij gekke filmpjes op Youtube zat te kijken. Ze waren gewelddadig en enkele filmpjes bevatte ook bloot. Daar schrok ik nogal van.

Mijn eerste reactie was dat hij nooit meer op mijn telefoon mocht, maar ik wilde hem ook niet meteen al het plezier ontnemen. Een goede oplossing leek me om ouderlijk toezicht in te schakelen. Zo kan ik mijn kinderen met een gerust hart hun gang laten gaan.

Als moeder weet je ongetwijfeld dat kinderen steeds vaker (en vooral eerder) in aanraking komen met de smartphone en tablet. Maar zeker als je jonge kinderen hebt, wil je ervoor zorgen dat ze niet terecht komen bij content die niet voor jonge ogen geschikt is, of dat ze onbewust aankopen doen. Op de iPhone en iPad kun je vrij simpel ‘ouderlijk toezicht’ instellen, waarmee je controle krijgt over hetgeen je kinderen op je apparaat doen.

Zo stel je ouderlijk toezicht in op de iphone

Ouderlijk toezicht op de iPhone en iPad kun je zien als een soort digitaal kinderslot, waarmee je bepaalde onderdelen van een apparaat afschermt voor je jonge kinderen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat ze zomaar iemand kunnen FaceTimen, aankopen doen in de App Store of de verkeerde websites bezoeken. Het is even zoeken hoe je dit precies instelt, maar met onderstaande stappen weet je het precies te vinden.

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad;
  2. Tik vervolgens bij het menu ‘Algemeen’ op ‘Beperkingen’;
  3. Vervolgens dien je de beperkingen in te schakelen en een ‘beperkingencode’ in te stellen. Hiermee voorkom je dat je kinderen de door jouw ingestelde beperkingen weer kunnen aanpassen of uitschakelen. Kies daarom voor een viercijferige code die niet zo makkelijk te raden is (zoals 3926 in plaats van 1234);
  4. Hierna krijg je alle opties te zien die je iPhone en iPad standaard biedt om beperkingen in te stellen.

Dit zijn je opties

Heb je de stappen gevolgd, dan zie je een behoorlijk uitgebreide lijst met opties om beperkingen voor je kind(eren) in te stellen. Aan de tussenkopjes (zoals ‘Sta toe’, ‘Toegestaan materiaal’ en ‘Privacy’) zie je welke keuzes er allemaal zijn. Met de groene schakelaartjes kun je snel en simpel de toegang tot bepaalde apps ontzeggen, zoals Safari, FaceTime en de Camera. Ook kun je hier aangeven dat je kinderen geen nieuwe apps mogen installeren, in-app aankopen kunnen doen of juist geen apps verwijderen.

Daaronder vind je de wat ingewikkelde opties. Bij ‘Toegestaan materiaal’ kun je bijvoorbeeld kiezen van welke leeftijdskeuringen bepaalde films, series en andere video’s bekeken kunnen worden. Ook vind je hier de optie om expliciet materiaal op websites te blokkeren. Tot slot is het handig dat je bij ‘Accounts’ aangeeft dat er geen wijzigingen kunnen worden gedaan, zodat je voorkomt dat er iets geks met je accounts gebeurt, zonder dat je hier van af weet.

De features zijn op vrijwel alle recente iPhones en iPads te vinden. Het maakt dus niet uit of je een iPhone X, iPhone 8 of juist een ouder apparaat hebt.

Ik kijk voortaan wel uit

Voortaan kijk ik wel uit. Ik had niet verwacht dat het spelen van een onschuldig spelletje al snel zou leiden tot dingen die ik liever niet heb. Laat staan dat ze aankopen gaan doen en er binnenkort een complete jacht op mijn stoep wordt bezorgd 😉

Heb jij ouderlijk toezicht ingeschakeld op je telefoon of tablet?

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!