Menu & Search
10 x wat mijn ouders me vroeger wijs maakten over sinterklaas

10 x wat mijn ouders me vroeger wijs maakten over sinterklaas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Wanneer de sinterklaastijd nadert komen ook de herinneringen van mijn eigen sinterklaastijd boven drijven. Nostalgie! We vierden dat overigens ieder jaar bij oma en het was altijd ontzettend gezellig.

Sesamstraat was weer zo ontzettend spannend. Wegwijs piet verpest het echt altijd. ‘Hoor wie klopt daar kinderen.’ Mijn hart bonst in mijn keel wanneer er knetter hard op de deur wordt gebonsd. Jammer dat pappa er weer niet bij kon zijn. Hij is echt altijd weg op het moment suprême. Ik, mijn neefjes en nichtjes rennen als dollen naar de voordeur en gillen het uit. Vlug worden de cadeaus uitgestrooid in de woonkamer. Ik heb maar een doel: ik-moet-een-konijn-krijgen-anders-is-sinterklaas-mijn-vriend-niet-meer. 

Mysterieuze man

Deze uiterst gezellig en misschien wel de meest spannende tijd uit mijn kinderleven hield me altijd enorm bezig. (misschien wel het hele jaar door) Ik had zoveel vragen over die mysterieuze man en zijn pieten. ‘Mam vertel me nog eens over zijn mijter en waarom zijn er zoveel verschillende sinterklazen?’ Wat gebeurd er als ik stout ben? Als ik er aan terug denk zijn de antwoorden ronduit hilarisch, soms wat bizar, angstaanjagend en vol van fantasie.

Wat mijn ouders me wijs maakte:

  • Stoute kinderen gaan in de zak

Als je stout bent neemt Sinterklaas je mee in de zak naar Spanje, dan zul je wel manieren leren. Nachtmerries had ik van die jute stinkzakken waar ik misschien wel in meegenomen zou worden nadat ik weer eens ruzie had gemaakt met mijn zusje. Zouden mijn ouders me echt mee laten gaan?

  • Sinterklaas maakt zeep van stoute kindertjes 

Deze vind ik nog erger en al helemaal niet pedagogisch verantwoord. Ik moest het wel heel bont gemaakt hebben wilden mijn ouders hier mee dreigen. Niet alleen in de zak mee, nee in de zeepfabriek belanden waar de sint je vermaalt tot een stukje zeep. Huh? Geen grap! Mam en pap hoe konden jullie me dit ooit wijsmaken.

  • Hoe komen die pieten eigenlijk zwart?

Die was simpel, zwarte piet komt door de schoorsteen. Zo zwart als roet. Dat huizen steeds minder schoorstenen hadden en de pieten daarom de voordeur namen maar nog steeds hun zwarte kleurtje hielden konden mijn ouders helaas niet verklaren.

  • De luisterpiet

Deze vind ik briljant. Sterker nog. Ik zet ‘m zelf ook in bij mijn eigen kinderen. ‘Pas op, anders hoort luisterpiet het.’ Ik heb wel honderd keer het hele huis geïnspecteerd wanneer ik van plan was om te vloeken of iets uit te halen. Geen luisterpiet in de buurt? Mooi!

  • Hulpsinterklaas

‘Uh, mam die sinterklaas van gisteren lijkt totaal niet op die in het winkelcentrum. Leg dat maar eens uit.’ Ah, het welbekende hulpsinterklazen verhaal. Er waren er wel honderd, misschien wel duizend. Dacht je soms dat sinterklaas in zijn uppie al dat werk moest doen? De sinterklaas van de intocht en Sesamstraat. Dat is de enige echte.

  • Het mysterie van het grote boek

Het concept van het grote boek was heel simpel. Je stond op de goed of stout lijst. Stond je op goed dan was het bingo. Stond je op stout dan kreeg je de roe, ging je de zak in of erger … ZEEP!

  • Hoe komt Sinterklaas in ons huis?

Inbrekers zijn er jaloers op. Sint en zijn pieten komen echt ieder huis in. Zelfs het meest beveiligde. Maar hoe? Nou simpel. Sinterklaas heeft gewoon een sleutel die op echt iedere deur past.

  • Maar hoe komt hij dan aan geld?

Sinterklaas wordt gesponsord, maakt zijn eigen geld, Sinterklaas krijgt alles gratis. Ik heb hier eigenlijk nooit een eenduidig antwoord in gehad.

  • Wanneer gaat hij dood?

Dit onderwerp maakte me  altijd zo verdrietig dat bij de gedachte alleen al de tranen in mijn ogen sprongen. Hoe flikt die man dat toch om zo oud te worden? Volgens mijn ouders ging hij in ieder geval nog lang niet dood. Want niemand is onsterfelijk. Het moest natuurlijk wel geloofwaardig blijven. Sinterklaas leeft gewoon héél gezond. (misschien doet hij ook aan Yoga?)

  • Maar hoe weet hij in vredesnaam wat ik hebben wil dan?

Er was altijd een avond waarop mijn ouders de hele avond wegbleven en ik naar mijn oma moest. Dat was verlanglijstjes avond. Dan gingen mijn ouders sinterklaas het verlanglijstje brengen. Dat dit toevallig op een koopavond viel was mij nooit opgevallen.

Sinterklaas is een groot leugenachtig feest, maar nog altijd mijn favoriete feest. Ik vind het misschien nog wel gezelliger dan kerst. Had jij ook altijd zoveel vragen aan je ouders? Wat voor antwoorden kreeg je, en gebruik je deze verklaringen ook voor je eigen kinderen?

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!