Nu aan het lezen
Recept: deze rijstepap is nog romiger dan die van je grootje!

Recept: deze rijstepap is nog romiger dan die van je grootje!

En met romig bedoel ik nog roomser dan de paus. Eh, andere betekenis maar je snapt wat ik bedoel. Romige rijstepap om van te (d)rómen!

Hate it or love it! Sommige mensen smullen ervan en anderen barfen er van. Mijn associaties met rijstepap waren niet altijd even positief. Vaak vind ik het te droog of niet goed genoeg op smaak. Maar omdat ik graag de krenten uit de pap eet bedacht ik mijn eigen variant die minder goed is voor de lijn, maar wel heel erg lekker en fijn.

Even een rijstepap feitje tussendoor:

Wist je dat rijstepap in Azie en met name China op zeer regelmatige basis als ontbijt wordt gegeten en dat ze het daar Congee of Conjee noemen?

Bovendien is het de ideale manier om (hoewel je eigenlijk dessertrijst dient te gebruiken) van je restjes rijst af te komen. Steek je klauw omhoog als je ook altijd nog een halve rijsttafel over hebt. (of een halve rijsttafel te weinig)

Die korrels zijn niet te doseren.

Je mag dit trouwens met een korreltje zout nemen. Ik overdrijf graag een beetje. Tja, je bent een schrijver of je bent het niet, hè.

Ik durf in ieder geval in volle overtuiging te zeggen dat mijn rijstepap romiger is dan die van je grootje.

My rice pudding brings al the boys to the yard. And they’re like it is better than yours. It is damn right, it is better than yours…

Bekijk ook

Wat heb je nodig voor romige rijstepap?

(4 personen)

 • Een restje rijst van ongeveer 200 gram, of kook zo snel als je kunt wat dessertrijst
 • 1 liter VOLLE melk
 • Een flinke scheut slagroom
 • 1 eidooier
 • 2 zakjes vanillesuiker of 1 vanillestokje
 • mespunt zout
 • Véél kaneel (hmmm)
 • 1-2 klontjes roomboter

Hoe maak je romige rijstepap?

Oké, het maken van rijstepap vergt wat geduld. Kun je dat niet opbrengen, koop dan maar gewoon rijstepap uit de supermarkt of vraag je grootje. Geef haar wél gelijk even dit recept.

Zonder geduld krijg je namelijk romige rijstepap met verbrande rijst.

 1. Doe de rijst in een ketel (voor de slimmeriken: hou er rekening mee dat de ketel groot genoeg is want er komt nog melk bij)
 2. Zet de ketel op middelhoog vuur en giet de melk en een flinke scheut slagroom al roerend met een garde toe. Voeg tevens het zout en de vanillesuiker of nóg beter, het merg uit het vanillestokje toe met eventueel een tot twee eetlepels suiker.
 3. Blijf roeren, roeren en nog eens roeren. Ook over de bodem en zorg dat de melk niet te snel kookt.
 4. Blijf nog steeds roeren totdat de rijst de melk bijna volledig op heeft genomen. Voeg een klontje boter toe (of twee) en laat de rijstepap dan een klein beetje afkoelen en voeg de eidooier toe. Ook nu blijf je roeren als een malle. Het punt is namelijk dat als je dit niet doet, en je rijst te heet is, het ei gaat schiften. Daar bedoel ik niet mee dat je ei geschift raakt maar te snel stolt waardoor je romige rijstepap krijgt mét roerei. Misschien ook best lekker. Misschien ook niet.
 5. Pak je mooiste kommetje, schep je romige rijstepap erin en ga los met de kaneel.

Geen dank hoor. Eet smakelijk!

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
1
Interessant!
0
Lekker!
1
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (0)

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top