Menu & Search
Recept: De zelfgemaakte kroketten van opa Jos

Recept: De zelfgemaakte kroketten van opa Jos

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Ik moet en zal het recept voor kroketten van mijn opa met jullie delen, en het alleen het recept, maar ook het verhaal erachter. Eten is bij ons in de familie een belangrijk ding. Waar eten voor sommigen eerder noodzaak is, is het in onze familie een groot sociaal gebeuren. Iets waarvoor je gaat zitten en van geniet. Dat is al zolang als ik me kan herinneren zo. Nu moet ik zeggen dat het ook wel een beetje bij mijn Indonesische roots hoort. Want de liefde voor eten en koken begon allemaal bij mijn Indonesische opa Jos en oma Angelien. Mijn oma stond bekend om haar soep, die je al van ver kon ruiken en mijn opa bakte de lekkerste cake en maakte de beste kroketten. Helaas overleed hij toen ik zeven jaar was. Ik weet zeker dat hij het geweldig zou vinden om te zien dat we de familietradities een beetje in eren houden en volop gekookt en lekker gegeten wordt in onze familie.  Zo hebben mijn tantes het recept van de kroketten overgenomen en worden er een paar keer per jaar een hele lading van gebakken. Mijn man is inmiddels ook dol op deze kroketten en zat al twee jaar te zeuren dat ik het ook moest leren maken. Dus laatst vroeg ik mijn moeder maar eens om advies en zo doende waren mijn eerste zelfgemaakte kroketten een feit. Als gebaar naar mijn opa deel ik hier op dit kleine stukje internet het recept, in de hoop dat mensen het oppikken en ook gaan maken en dan denken, aan het verhaal erachter, de kroketten van opa Jos.

recept kroketten

Voordat je aan dit recept begint wil ik je wel waarschuwen dat je hier het beste twee dagen voor kunt uittrekken. Hihi ik begrijp dat je geduld nu enorm op de proef wordt gesteld want man-o-man wat had je deze hemelse jongens in een krokant jasje vanavond al graag op je bord gehad. Maar ik beloof je dat je geduld zal worden beloont. Genoeg gekletst, vertel me please hoe je dit maakt. Vooruit, ik zal het recept virtueel met jullie delen.

Met onderstaande ingrediënten heb je genoeg om ongeveer 20 kroketten te maken. Lijkt veel, maar ze waren hier binnen twee dagen al op, tot groot verdriet van mijn man! ( Ik heb er wel een paar moeten inleveren bij familie)

Ingredienten voor de vulling:

 • Halve prei
 • half doosje champignons
 • 1 ui
 • 500 gram soepvlees ( rundvlees) het liefst van de slager
 • 2  groente of runder bouillonblokjes van goede kwaliteit ( liefst biologisch
 • 100 gram roomboter
 • bloem
 • Eventueel gekookte hamblokjes
 • selderij of platte peterselie

Ingrediënten voor het krokante laagje: 

 • Half pakje paneermeel
 • 4 eieren

Bereiding:

Zoals ik al eerder zei kun je de kroketten het beste in twee dagen maken, of je moet héél veel tijd hebben vandaag.

1. Breng een ketel met water aan de kook en doe hier het stuk soepvlees in. Laat dit vervolgens tenminste 3-4 uur pruttelen. Ik zelf heb het zelfs 5 uur laten koken.

Inmiddels heb je waarschijnlijk het huishouden gedaan, ben je 20 levels op candycrush verder of ben je bij tante bep op de koffie geweest, hoe dan ook, we kunnen eindelijk verder met fase twee van het recept.

2. Bewaar het kookvocht van het vlees, dit heb je later nog nodigSnijd de halve prei in kleine stukjes en doe dit ook met de ui, peterselie en champignons.

3. Bak de  prei, ui en champignons tot het gaar is.

4.  trek het soepvlees uit elkaar of snijd het in kleine stukjes, doe het vlees bij de groentes.

5. Maak  in een braadpan een roux van de boter en bloem, heb je dit nog nooit gedaan dan kun je hier zien hoe dat moet.

6. Doe alle ingrediënten bij de roux en giet langzaam het kookvocht van het vlees erbij en de bouillonblokjes. Zorg dat er uiteindelijk een stevige ragout overblijft zonder klontjes. Doe ook de peterselie erbij en proef of het niet te flauw is, anders kun je er nog een half bouillonblokje bij doen. De dikte van de ragout is goed als je er een worstje mee kunt draaien.

Trek je pyjamaatje maar alvast aan want nu breekt er weer een langeee periode van wachten aan. De ragout moet echt afkoelen en opstijven in de koelkast. Maar wat is er nou leuker dan dat je alvast kunt gaan dromen over de zelfgemaakte kroketten die je morgen tijdens de lunch zal gaan eten. Ik kan me in ieder geval niet veel leukere dingen bedenken.

7. Heb je lekker geslapen? Mooi. Nu snel verder met de kroketten. Pak twee diepe borden en doe in het ene bord het paneermeel en in het andere de eieren. ( wel even klutsen ) Haal het krokettenbeslag uit de koelkast en rol er een worstje van, Je zou er trouwens ook bitterballen van kunnen maken.( Als je de kroketten gelijk wil bakken kun je nu alvast de frituurpan aanzetten op 170 graden.) Haal het worstje door het mengsel van ei en rol vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer tot je een mooi laagje hebt.

8. Doe een paar kroketten in de frituurpan en bak ze voor ongeveer 6 minuten.

Als je besluit dit te gaan maken, hoop ik écht dat je me even laat weten of ze gelukt zijn en of je ze lekker vond. Ik ben zo benieuwd! En denk ook even aan mijn verhaal over opa Jos 😉

Eet smakelijk!

De hond in de ketel
Nelson is ook blij met mijn kroketten
Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!