Menu & Search
Recept zuurvlees met de groeten uit Limburg

Recept zuurvlees met de groeten uit Limburg

Iets wat echt elke Limburger kent is zuurvlees. Of zoarvleisj zoals ze het in het dialect zeggen. Nee, dit vlees is niet over de datum. Het dankt zijn naam aan de zoet/zure smaak doordat er azijn, ontbijtkoek en appelstroop in gaat. en het is echt verrukkelijk met een goede stamppot, rode kool of nog beter: friet! (ik mag geen patat zeggen hier in Limburg) ‘Maar dat is toch gewoon Hachee?’ hoor ik mijn schoonmoeder op z’n Rotterdams nog zeggen. Nee schoonmoeder, zuurvlees. Dat is iets héél anders. (heeft nodig een Limburgeringscursus nodig)

Het klinkt een beetje als een vreemde combinatie. Vlees met ontbijtkoek, maar geloof me, dit zul je vaker willen eten. Het perfecte gerecht voor in de herfst of winter door de kruidige smaak van onder andere kruidnagel en laurier. Just perfect.

Zuurvlees is een stoofgerecht en met recht slow food te noemen. Iets waarvan ik  altijd helemaal tot rust kom. Het is even knallen maar daarna  is er absolute rust. Genieten van de geur en af en toe proeven en controleren. Heb je een middagje vrij dan moet je dit zeker een keer maken.

De ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 tot 600 gram riblappen (je zou hiervoor ook sucadelappen of ander runderstoofvlees kunnen gebruiken maar riblappen zijn echt het beste. Als je toch voor een alternatief gaat zorg dan dat het vlees niet te mager is)
  • 3 tot 4 grote eetlepels appelstroop
  • 150 tot 200 ml runder- of groente bouillon (liefst biologisch van bijvoorbeeld Zonnatura)
  • 50 tot 100 ml natuur- of witte wijn azijn
  • 3 tot 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • roomboter of olie met hoge ontbrandingstemperatuur om in te bakken
  • 1 grote of 2 kleine tot middelgrote uien
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 tot 4 centimeter en bestrooi het vlees met peper en zout en snijd de uien in halve ringen
  2. Verhit de roomboter of olie in een braadpan met een dikke bodem en bak het vlees en de uien op middelhoog vuur aan. Voeg daarna de kruidnagel en laurierblaadjes toe. Een handige tip: steek de kruidnagel door het laurierblad zodat je alles er als het gerecht klaar is gemakkelijk uit kunt vissen.
  3. Doe er een flinke scheut azijn bij en de bouillon totdat het vlees onder staat. De appelstroop kun je er nu ook gelijk doorroeren. Proef nu of de verhouding zoet/zuur goed in balans is. Vind je het te zoet dan kun je nog wat azijn toevoegen en is het te zuur dan uiteraard nog een lepeltje appelstroop. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  4. Nu komt het relaxte gedeelte. Sit and wait. Stel de kookwekker in op ongeveer 150 tot 200 minuten en leun achterover terwijl je geniet van de heerlijke geuren die vrijkomen. (tenzij je een hekel aan azijn, kruidnagel en laurier hebt) Wanner je echt geen rust hebt kun je natuurlijk ook het huishouden gaan doen. Check de pan en roer af en toe. Let er wel op dat er nog voldoende vocht in zit en voeg zo nodig iets toe.
  5. Als het goed is moet het vlees nu uit elkaar vallen en een zachte textuur hebben. Het is niet de bedoeling dat het taai is. Verkruimel de plakken peperkoek boven de pan totdat het stoofvlees de juiste dikte heeft. Niet te waterig en ook niet te vast. Vla dikte om maar iets te noemen.

Zoals ik in het begin benoemde kun je zuurvlees met behoorlijk wat dingen combineren. Zelfs rijst zou kunnen. Maar mijn ultieme gerecht is toch wel rode kool met appel en kaneel, fluweelzachte aardappelpuree en zuurvlees. Neem dan vooral van alles een beetje op je vork. Perfecte combinatie! Al wordt ik van friet,  mayonaise en zuurvlees ook heel blij.

Lieve groetjes uit Limburg

P.S. Lieve niet Limburgers, wanneer je dit gaat maken laat me dan alsjeblieft in een mailtje/tweetje/pb’tje weten wat je er van vond, ik ben echt zo nieuwsgierig!

 

 

Volg jij me al op: |Instagram|Pinterest|Facebook|LinkedIn|Twitter|? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow


EN VERGEET JE NIET IN TE SCHRIJVEN VOOR MIJN NIEUWSBRIEF!


Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Archief

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!