Menu & Search
Recept zuurvlees met de groeten uit Limburg

Recept zuurvlees met de groeten uit Limburg

Iets wat echt elke Limburger kent is zuurvlees. Of zoarvleisj zoals ze het in het dialect zeggen. Nee, dit vlees is niet over de datum. Het dankt zijn naam aan de zoet/zure smaak doordat er azijn, ontbijtkoek en appelstroop in gaat. en het is echt verrukkelijk met een goede stamppot, rode kool of nog beter: friet! (ik mag geen patat zeggen hier in Limburg) ‘Maar dat is toch gewoon Hachee?’ hoor ik mijn schoonmoeder op z’n Rotterdams nog zeggen. Nee schoonmoeder, zuurvlees. Dat is iets héél anders. (heeft nodig een Limburgeringscursus nodig)

Het klinkt een beetje als een vreemde combinatie. Vlees met ontbijtkoek, maar geloof me, dit zul je vaker willen eten. Het perfecte gerecht voor in de herfst of winter door de kruidige smaak van onder andere kruidnagel en laurier. Just perfect.

Zuurvlees is een stoofgerecht en met recht slow food te noemen. Iets waarvan ik  altijd helemaal tot rust kom. Het is even knallen maar daarna  is er absolute rust. Genieten van de geur en af en toe proeven en controleren. Heb je een middagje vrij dan moet je dit zeker een keer maken.

De ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 tot 600 gram riblappen (je zou hiervoor ook sucadelappen of ander runderstoofvlees kunnen gebruiken maar riblappen zijn echt het beste. Als je toch voor een alternatief gaat zorg dan dat het vlees niet te mager is)
  • 3 tot 4 grote eetlepels appelstroop
  • 150 tot 200 ml runder- of groente bouillon (liefst biologisch van bijvoorbeeld Zonnatura)
  • 50 tot 100 ml natuur- of witte wijn azijn
  • 3 tot 4 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 plakken ontbijtkoek
  • roomboter of olie met hoge ontbrandingstemperatuur om in te bakken
  • 1 grote of 2 kleine tot middelgrote uien
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 tot 4 centimeter en bestrooi het vlees met peper en zout en snijd de uien in halve ringen
  2. Verhit de roomboter of olie in een braadpan met een dikke bodem en bak het vlees en de uien op middelhoog vuur aan. Voeg daarna de kruidnagel en laurierblaadjes toe. Een handige tip: steek de kruidnagel door het laurierblad zodat je alles er als het gerecht klaar is gemakkelijk uit kunt vissen.
  3. Doe er een flinke scheut azijn bij en de bouillon totdat het vlees onder staat. De appelstroop kun je er nu ook gelijk doorroeren. Proef nu of de verhouding zoet/zuur goed in balans is. Vind je het te zoet dan kun je nog wat azijn toevoegen en is het te zuur dan uiteraard nog een lepeltje appelstroop. Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag.
  4. Nu komt het relaxte gedeelte. Sit and wait. Stel de kookwekker in op ongeveer 150 tot 200 minuten en leun achterover terwijl je geniet van de heerlijke geuren die vrijkomen. (tenzij je een hekel aan azijn, kruidnagel en laurier hebt) Wanner je echt geen rust hebt kun je natuurlijk ook het huishouden gaan doen. Check de pan en roer af en toe. Let er wel op dat er nog voldoende vocht in zit en voeg zo nodig iets toe.
  5. Als het goed is moet het vlees nu uit elkaar vallen en een zachte textuur hebben. Het is niet de bedoeling dat het taai is. Verkruimel de plakken peperkoek boven de pan totdat het stoofvlees de juiste dikte heeft. Niet te waterig en ook niet te vast. Vla dikte om maar iets te noemen.

Zoals ik in het begin benoemde kun je zuurvlees met behoorlijk wat dingen combineren. Zelfs rijst zou kunnen. Maar mijn ultieme gerecht is toch wel rode kool met appel en kaneel, fluweelzachte aardappelpuree en zuurvlees. Neem dan vooral van alles een beetje op je vork. Perfecte combinatie! Al wordt ik van friet,  mayonaise en zuurvlees ook heel blij.

Lieve groetjes uit Limburg

P.S. Lieve niet Limburgers, wanneer je dit gaat maken laat me dan alsjeblieft in een mailtje/tweetje/pb’tje weten wat je er van vond, ik ben echt zo nieuwsgierig!

 

 

20 Comments

Klets mee!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. 3 jaar ago

    Ik ga het je zeker laten weten laten nu net de sukadelappen dan in de aanbieding zijn hier en de ontbijtkoek ook, hahaaaaaaaha de rest heb ik gewoon in de kast standaard, hele grote potten zelfs. 😉

    Ik denk dus, dat ik misschien zelfs morgen of overmorgen al ga halen en maken 😀 Dank je wel voor dit recept! Oh, en ik ken het al, maar dan van anderen of gekocht inderdaad, met recht een patatje oorlog, lol 😛

    X

    • juliaflynn
      3 jaar ago

      Heerlijk zo’n patatje oorlog haha. Wat leuk dat je het gaat maken! Sukadelappen lenen zich hier prima voor inderdaad. Ik ben benieuwd. Liefs

      • 3 jaar ago

        Ik heb heden avond pan twee gemaakt omdat de riblappen ook nog in de aanbieding waren, hahaha jeetje wat is dat toch lekker en zelf gemaakt nog veel lekkerder 😉 Dank je wel! Zelfs mijn dochter kwam even binnen en liet het haar proeven, hachee vind ze niets, dus je wil niet weten, heel voorzichtig om dan.. hmmmmmmmm te roepen zelfs, dit is ZOET! hahaha 😉

        Ik ga er nog over bloggen van de week ergens…

        X

        • juliaflynn
          3 jaar ago

          Ahh wat leuk om te horen dat je dochter het lekker vond!! Hier wordt ik zo blij van 🙂 Ja het is wel heel erg zoet haha maar zo nu en dan moet dat kunnen toch??

          • 3 jaar ago

            Ja absoluut! 😀 ik ben er nu mee bezig om een blog in elkaar te draaien samen met nog twee andere recepten die ik van blogsters heb uitgebprobeerd 😉

  2. 3 jaar ago

    Ik ken heb hier één keer eerder over gelezen en het lijkt mij best lekker. Mocht ik het maken dan laat ik je het uiteraard weten.

  3. 3 jaar ago

    Ik had er wel al van gehoord maar nog nooit gegeten. Hachee ook niet trouwens. Ik ga het zeker een keer maken want het klinkt goed!

    • juliaflynn
      3 jaar ago

      Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt,

  4. 3 jaar ago

    Ik moest ook meteen aan hachee denken, ja sorry ik kom dan ook niet uit Limburg haha. Klinkt wel goed 🙂

  5. 3 jaar ago

    Zuurvlees klinkt niet zo aansprekend. Grappig dat er ook appelstroop in gaat. Ik denk dat het echt iets is dat je moet proeven.

    • juliaflynn
      3 jaar ago

      Nee erg appetijtelijk klinkt het niet haha, maar het is het proeven waard.

  6. 3 jaar ago

    Nom!! Zo lekker. Als mede-limburger berijp ik je euforie. Heerlijk.

    • juliaflynn
      3 jaar ago

      Haha ja nogal euforisch is het hè? Blijkbaar ben ik toch nogal chauvinistisch.

  7. 3 jaar ago

    zuurvlees ken ik helemaal niet maar ik moet zeggen dat het er heel lekker uitziet.

  8. 3 jaar ago

    Ooh heerlijk! Ik heb dit vaak bij mijn neef in Limburg gegeten. De friet kwam voor het gemak wel bij “de frituur” vandaan:-)

    • juliaflynn
      3 jaar ago

      Haha, ik ben soms wel eens zo’n valsspeler dat ik het zuurvlees ook bij de frituur haal 😉

  9. 3 jaar ago

    Oepsiepoepsie… dat ziet er wel heel erg aantrekkelijk uit. Doet me een klein beetje denken aan het recept voor Vlaams stoofvlees, maar dat is dan weer met bier en vaak ook met chocola.
    Dit recept met appelstroop, ontbijtkoek en azijn lijkt me ook overheerlijk!
    Ik eet alleen nog vlees wanneer ik uit eten ga. De volgende keer wanneer ik nog eens in Maastricht ben dan grijp ik mijn kans aan bestel ik zuur vlees! Dat moét ik echt eens geprobeerd hebben, nu ik jouw recept hier gelezen heb.

  10. 3 jaar ago

    OMG wat ziet dat er heerlijk uit Jeanine en zo vroeg! Vlees met ontbijtkoek klinkt idd echt vreend maar ik geloof wel dat het lekker is. 😉 Ik heb nog nooit zuurvlees gegeten alleen maar Hache. Het lijkt me echt lekker dit.

  11. 3 jaar ago

    Oh zo lekker. Toevallig maak ik dit ook vaak in de winter. Lekker met dikke friet.

    • juliaflynn
      3 jaar ago

      Met friet ja! <3

Archief

Tekstschrijver nodig?