Menu & Search
Roetveegpiet of Zwarte Piet, het zal mijn kinderen een worst wezen!

Roetveegpiet of Zwarte Piet, het zal mijn kinderen een worst wezen!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Gisteren kwam dan tot grote vreugde van mijn kinderen eindelijk weer het sinterklaasjournaal op tv. Het programma waar ze ieder jaar weer maandenlang naar uitkijken. Zij het niet het hele jaar. Of beter gezegd: ze kijken niet alleen uit naar het journaal, maar vóóral naar de verjaardag van de goedheiligman en het hele circus eromheen. 

En ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik er zelf niet blij van zou worden. Hoewel mijn bankrekening eigenlijk al genoeg is ingeteerd en dat met de sint en piet opkomst alleen nog maar erger wordt, ben ik—net als de kinderen, in jubelstemming!

Blije kindergezichten is blije ouders en bovendien brengt het ieder jaar weer bergen aan goede oude herinneringen naar boven vol gezelligheid.

Is het nou afgelopen?

Iets waar ik minder gelukkig van wordt is de nog altijd voortdurende Zwartepietendiscussie. Natuurlijk, ik zou gek zijn als ik zou zeggen dat ik het niet vervelend vind dat deze discussie er in de eerste plaats is gekomen. Natuurlijk ben ik tegen discriminatie en vind ik het gruwelijk wat er vroeger allemaal gebeurd is en als ‘blanke’ snap ik vast helemaal niet hoeveel pijn het nog steeds doet om daar aan herinnert te worden.

Maar kan verdomme dat gezeik nu anno 2018 dan eindelijk een keer ophouden? Nee? Bruggen en snelwegen die bezet worden, demonstraties en discussies op internationaal niveau.

Zwarte pietendiscussie

Het is dikke vette onzin

Nee, natuurlijk is de discussie nog niet opgehouden. Al maanden geleden begon het hele gezeik weer opnieuw: Zwarte piet-aanhangers, Roetveegpiet voorstanders, Zwarte piet tegenstanders, de verschillende kampen zijn weer goed vertegenwoordigd. Een discussie tussen republikeinen en democraten in Amerika gaat er minder verhit aan toe en dat terwijl die hele pietendiscussie er in mijn ogen totaal niet toe doet, nee echt, het is dikke vette onzin! Dit is waarom:

Wat vinden de kinderen er van?

Heb je ooit wel eens nagedacht wat voor effect die hele discussie wel niet op de kinderen heeft? Om nog maar te zwijgen over al die pieten met een identiteitscrisis: zwarte piet, roetveegpiet, regenboogpiet. Alsof hoofdpiet, wegwijspiet, paniekpiet, muziekpiet en coole piet nog niet genoeg was. Wat moeten de kinderen er wel niet van denken, dat steeds veranderende imago van de pieten. Compleet in de war raken ze ervan, toch? Arme kinderen!

Het zal ze een worst wezen!

Niets is minder waar: de afgelopen jaren heb ik mijn kinderen niet een ding over het uiterlijk van Zwarte-regenboog-roetveegpiet horen zeggen. Geen enkel woord. Simpelweg omdat het ze niet boeit. Het zal ze een worst wezen hoe die pietermannen eruit zien. Zolang ze hun feest maar kunnen vieren en het állerbelangrijkste: zolang ze hun cadeaus maar krijgen.

Kinderen zijn puur; het kan ze niet schelen hoe een piet eruit ziet. De enigen die alles tot in den treuren moeten analyseren zijn wij volwassenen. Wij volwassenen zijn degene die in de war raken omdat het plaatje van vroeger niet meer strookt met het beeld dat wij vroeger hadden. Wij volwassenen zijn het die verandering maar eng vinden en wij volwassenen zijn het die denken dat zwarte piet ook maar iets te maken heeft met discriminatie.

Een piet is zwart omdat hij uit de schoorsteen komt. Niets meer en niets minder. Net zoals een regenboog piet gekleurd is omdat hij teveel M&M’s at, van carnaval houdt of in een verfpot is gedonderd. Het maakt he-le-maal niets uit!

Denk eens vanuit het kind

Dus als je er nog een keer over denkt om aan een discussie deel te nemen, bedenk je dan dat het onze kinderen een worst zal wezen. Zolang ze maar ’s avonds op de bank met een handje peper- of kruidnoten het sinterklaasjournaal kunnen kijken, in hun bedje hoopvol sinterklaasliedjes kunnen zingen, hun schoentje kunnen zetten, op van de zenuwen kunnen dromen over een zak vol cadeaus en gezellig pakjes avond kunnen vieren. Zolang ze dat kunnen doen, zal het onze kinderen een worst wezen hoe die piet eruit ziet.

Ben liever een neutrale piet

Er is al genoeg gezeik in de wereld. Heb voor deze ene keer eens geen mening, Saaie Piet! Wees liever een #neutralepiet. Geloof me, dat scheelt iedereen een hoop tijd en energie. Kun je dat mooi gebruiken om een rondje te gaan hardlopen. Ren je die chocolade letter die je vanmiddag stiekem at, toen de kinderen op school zaten, er ook weer vanaf.

Gesnopen? Nou mooi! Dan ga ik me nu druk maken over wat écht belangrijk is: hoe ga ik mijn bankrekening in goedheiligman’s naam aanvullen en ga ik mascara, marsepein of pantoffels op mijn verlanglijstje zetten?

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Hoera! Er is een reactie

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!