Menu & Search
Zes tips om een relaxte mama te worden

Zes tips om een relaxte mama te worden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Gastblog geschreven door: Nanouk van Gennip

Het huishouden doen, een baan, heel veel aandacht voor je man (dan praten we niet over knuffelen) én ook nog een hele lieve relaxte mama zijn. Er zijn momenten dat ik het hoofd absoluut niet ”koel” weet te houden en gebukt ga onder stress omdat ik op een of meerdere vlakken wel eens faal. Herkenbaar? Nanouk, een digital nomad mom die met haar man en zoontje Roan met caravan momenteel door Zuid-Europa reist(als je dan niet relaxt bent weet ik het ook niet) deelt vandaag zes van haar beste tips om een relaxte mama te worden.

Verwacht jij ook van jezelf dat je én hard werkt én een goede huisvrouw bent én een prettig sociaal leven hebt én leuk bent voor je man én – niet geheel onbelangrijk – goed voor je kind(eren) zorgt? En heb je het gevoel dat je binnenkort in een burn-out duvelt?

Tijd voor wat tips van deze relaxte mama!

1. Schuif het perfectionisme aan de kant

Een keer de was niet opgevouwen? Nou en, op een frotje doen die hydrofielen en handdoeken ook hun werk. Een keer geen schone shirtjes voor je kind? Nou en, binnen twee tellen zit hun kleding toch onder spuug/kwijl/melk. Een keer geen gezonde maaltijd op tafel? Nou en, van een gebakken ei is nog nooit een kind omgevallen.

2. Zet je sociale leven op een laag pitje

Al die verjaardagen, feestjes en etentjes waarvoor je ver moet reizen of die tot ver na je normale bedtijd duren of waar je met mensen ‘moet’ praten die je eigenlijk toch niks te zeggen hebt: ga gewoon niet. En krijg je dan te horen dat je een suffe muts bent, dan kun je meteen een streep door de vriendschap halen, want dan zijn ze jou als vriendin gewoon niet waard (of denk dan: ‘wacht maar tot je zelf een kind hebt…’).

Mogelijk hou je dan maar weinig vrienden over, maar geloof me, het is veel leuker om met die ene goede vriendin af te spreken, die begrijpt waarom je een half uur te laat komt (want je baby had precies een spuitluier toen je de deur uit wilde stappen) en na een uur alweer weggaat (want je baby zal zo honger hebben en je wilt hem na het voeden thuis in z’n eigen bedje leggen voor een dutje). Ook al zie je elkaar maar één uur per maand, door dat (wederzijdse) begrip voel je je veel prettiger!

3. Zet je vent aan het werk

Ben jij altijd degene die het spitsuur regelt? Doe je eigenlijk in je ‘vrije tijd’ niks anders dan poetsen, koken, kindjes verzorgen en hen entertainen? Dan is het tijd voor de grote overdraagtruc!

  • Zorg dat je partner een papadag neemt en geef hem voor die dag ook wat huishoudelijke taken, zodat hij een idee krijgt hoe jouw thuisdagen er uit zien. Accepteer wel dat hij de dingen compleet anders doet dan jij gewend bent!
  • Vraag of hij ‘s avonds ruim voor het avondeten thuis is, zodat hij de kinderen kan entertainen terwijl jij kookt (of andersom natuurlijk!).
  • Maak afspraken over de verdeling in het weekend. Laat hem niet freeriden als hij beweert dat hij moe is van het werken. Ha, alsof jij niet het liefst uren wilt slapen!
Papadag Joost
Joost gaat tijdens z’n papadag fietsen met Roan

4. Plan tijd in voor je zelf

Kom jij niet aan jezelf toe? Plan het in. Spreek af dat jij op avond x en y me-time hebt. Regel dat je vent dan bij jullie kindje(s) blijft. Doe in die tijd alleen dingen waar je energie van krijgt of van uitrust. Ga de deur uit, ga sporten, spreek met echte (!) vriendinnen af (zie punt 2) of sluit jezelf op in je slaapkamer en ga ongestoord liggen lezen (of slapen:)).

5. Neem een schoonmaker

Een schoonmaker is die € 25 per week echt dubbel en dwars waard. Veel gehoorde excuses zijn ‘ik kan het ook zelf’ en ‘dat is zo decadent’. Maar als jij je niet meer hoeft te bekommeren om de ‘grote poetsdingen’ (opruimen en een keertje extra stofzuigen zal altijd blijven terugkomen), jij daardoor meer tijd voor jezelf hebt en daardoor een leukere moeder en vrouw bent, dan is dat het geld toch waard?!

Ik kan natuurlijk niet in iemands portemonnee kijken, maar als je ook maar een beetje ruimte hebt, moet je het doen. Voor we vertrokken en we nog een huis hadden, zat ik thuis te werken, terwijl de schoonmaakster ons huis poetste. Dan dacht ik altijd: ‘ik ben liever aan het werk dan aan het poetsen’.

6. Accepteer dat het nu is zoals het is

Kleine kinderen blijven niet altijd klein. Het is een fase het is een fase het is een fase. Als je je verwachtingen over deze periode naar een dieptepunt verlaagt, kan het alleen maar meevallen. Kan je kind ineens een half uur zelfstandig spelen, waardoor jij plots de tijd hebt om in alle rust je koffie (heet!) op te drinken, koester dat moment en geniet er met volle teugen van! Maar verwacht niet dat dit een dagelijks terugkerend moment is. Als je dit accepteert, heb je ook minder teleurstellingen te verwerken.

Accepteer ook dat je niet altijd relaxt kunt zijn. Als jij op een bepaald moment toch in de stress schiet, begint te snauwen tegen je partner, je je kind wel achter het behang wilt plakken of gewoon er even compleet doorheen zit, bedenk je dan dat het nu even is zoals het is.

Frustraties kunnen hoog oplopen, ruzies met je man horen er bij en het even totaal niet meer zien zitten, is heel normaal. Het is onmogelijk om altijd een relaxte mama te zijn. Als je dit accepteert, ben je al meteen een stuk relaxter 😉

Wil je meer over Nanouk weten, wat ze mee maakt en waar ze heen reist? Neem dan een kijkje op haar super leuke blog

Wat zijn jouw tips om een relaxte mama te worden?


Hoe wordt ik een relaxte moeder
Tips bewaren? Pin dan dit artikel naar je Pinterest
Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!