Menu & Search
Trombose? Je stollingswaarde kun je nu ook zelf meten

Trombose? Je stollingswaarde kun je nu ook zelf meten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

-In samenwerking met De Nationale Trombosedienst

(Disclaimer: enkel voor mensen die Coumarines zoals Sintrom gebruiken. Deze blog geldt dus niet voor mensen die directe XA remmers gebruiken of bloedplaatjesremmers zoals Asprine of Ascal) 

Toen ik nog in het ziekenhuis werkte als verpleegkundige kwam ik dagelijks veel in aanraking met antistollingsmiddelen (bloedverdunners) om uiteenlopende redenen: patiënten met een verhoogd risico vanwege hun ziekte, of mensen die eerder trombose hadden gehad. Allemaal kregen ze medicijnen om hun bloed te verdunnen en om trombose te voorkomen of te genezen. 

Ook van dichtbij meegemaakt

Helaas heb ik het vorige week ook van dichtbij meegemaakt. Mijn vader kreeg plotseling een hartaanval. Zijn kransslagaders zaten verstopt en dan is er maar een klein bloedpropje nodig om de boel af te sluiten. Hij werd gereanimeerd en heeft ontzettend veel geluk gehad want hij overleefde het en maakt inmiddels alweer grapjes in zijn ziekenhuisbed. Natuurlijk zijn we allemaal enorm geschrokken, maar hij wordt goed in de gaten gehouden door de artsen en verpleegkundigen (en zijn betweterige dochter ;-)).

Ook hij krijgt bloedverdunners en zal zeer waarschijnlijk ook met de trombosedienst te maken krijgen.

Hoe werkt een gezonde stolling

De meesten kennen de gevaren van trombose wel, dat het gevaarlijk is dat je het kunt krijgen door bijvoorbeeld verminderde beweging of hart en vaat ziekten. Maar het is natuurlijk in de praktijk wel een stuk complexer.

In je lichaam is het zo geregeld dat je niet teveel bloed kunt verliezen bij een wondje dankzij een slim systeem. Bij een extreem grote wond is dit natuurlijk een ander verhaal omdat je lichaam het dan niet kan bijbenen. Dat mooie systeem vergt een slimme samenwerking van het beenmerg en je lever. In je beenmerg worden namelijk bloedplaatjes (thrombocyten) gemaakt en je lever zorgt voor stollingseiwitten. Om die te vormen is onder andere vitamine K nodig.

Het hele proces bij het ontstaan van een wondje in of uitwendig is zeer gecompliceerd en ik zal er daarom maar kort op ingaan. Het is in ieder geval zo dat er verschillende stappen zijn die zich opvolgen wanneer er schade aan je lichaam is. Allereerst krimpt krimpen de bloedvaten samen. Dit heet vasoconstrictie. Vervolgens klonteren er bloedplaatjes samen en en hechten ze zich aan de beschadiging. Daarna start het stollingsproces en ontstaan er fibrinedraden. (een korstje) en gaat het lichaam aan de slag om het wondje echt te repareren. Al deze dingen zijn afhankelijk van enorm veel factoren en er zijn wel meer dan dertig soorten stofjes die een rol spelen bij de stolling.

Wanneer ontstaat er trombose

Het is van uiterst belang dat al deze factoren alleen in gang worden gezet wanneer dat uiterst noodzakelijk is. Omdat het van zoveel factoren afhankelijk is kan het natuurlijk zijn dat een van deze dingen faalt. Wanneer dit het geval is, stolt het bloed ofwel te langzaam waarbij er teveel bloed wordt verloren, of juist te snel waarbij er dus trombusvorming (bloedpropje) kan ontstaan en uiteindelijk trombose.

Enkele oorzaken van trombose zijn:

  • Roken
  • Het gebruik van anticonceptie
  • Zwangerschap
  • Verminderde beweging
  • (erfelijke) afwijkingen in het stollingssysteem
  • Een operatie onder narcose

Gebruik van bloedverdunners

Wanneer er sprake is van trombose betekent dit dat een bloedpropje (trombus) ergens in een bloedvat of aorta de boel deels of helemaal afsluit. Hierdoor is er verminderde of zelfs helemaal geen bloedtoevoer meer en dat lijdt weer tot zuurstofgebrek in het aangedane gebied. Afhankelijk van de plek waar het bloedpropje zich bevindt kan dit ernstig zijn. Denk hierbij aan het hart,  de longen of je hersenen. In het geval van een been of arm is het minder acuut maar kan het dat wel worden wanneer het propje doorschiet. Duidelijk is dat er snel ingegrepen dient te worden waarbij toediening van bloedverdunners noodzakelijk is.

Bloedverdunners kunnen in verschillende vormen toegediend worden maar in de thuissituatie wordt er meestal gekozen voor tabletvorm. Trombosespuitjes kunnen ook een optie zijn, maar dit is minder prettig.

De dikte van je bloed bepalen

Wanneer je bloedverdunners gebruikt is het van belang om de dikte van het bloed regelmatig te controleren. De dikte van je bloed komt zeer nauw en moet binnen een bepaalde waarde vallen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een bloedtest genaamd PT. Dit staat voor prothrombine tijd, de tijd die het duurt voordat je bloed stolt. Dit wordt in een lab getest door het stollingsproces met je bloed na te bootsen en bij te houden hoelang het duurt voordat het bloed stolt.

Om dit te testen kan de trombosedienst ofwel bij iemand thuis komen om te prikken of zul je naar een priklaboratorium moeten. In beide gevallen zul je je moeten aanpassen op de tijden dat de trombosedienst werkt of het lab geopend is. Dat kan hinderlijk zijn. Zeker wanneer je die dag andere dingen gepland hebt. Je bent immers afhankelijk van anderen. Daarnaast is het vervelend om steeds in je arm geprikt te moeten worden.

Je kunt nu zelf prikken bij trombose

Juist omdat dit zo vervelend is, heeft de Trombosedienst nu een methode ontwikkelt om zelf te prikken bij trombose. Je kunt door middel van een simpele vingerprik nu zelf prikken. Zelfs als je in het buitenland bent. Hierdoor heb je meer vrijheid en is het minder belastend omdat het middels een vingerprik gaat.

Natuurlijk is dit niet zomaar iets en krijg je hier alle begeleiding in die nodig is. Met behulp van een thuiscursus waarvoor je een certificaat haalt en hulp van een stollingsverpleegkundige wordt je begeleid zodat je je zeker genoeg voelt om zelf te prikken. Bovendien staat de trombosedienst de hele dag voor je klaar om al je vragen te beantwoorden bij twijfel of vragen.

Er is nog een voordeel: de bekende papiertjes met het doseerschema van je bloedverdunners is ook verleden tijd doordat alles via een digitaal dossier verloopt. Zo heb je je doseringsschema altijd bij de hand.

Wil je graag meer weten? Via trombose zelfzorg vind je alle informatie die nodig is om ook zelf je waardes te gaan bepalen.

Volledig vergoed

Het zelf prikken van je stollingswaarden wordt volledig vergoed. Het is bij iedere zorgverzekering opgenomen in het basispakket. Er wel kosten zijn vanuit je eigen risico. Voor meer informatie kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar of De Nationale Trombosedienst.

Risico op trombose of het hebben van trombose is niet leuk en er komt veel bij kijken. Gelukkig denkt De Nationale Trombosedienst mee. Als verpleegkundige vind ik het een ontzettend mooi concept voor zelfstandige mensen die niet afhankelijk willen zijn van anderen. Dit systeem maakt het een stuk makkelijker en bovendien is het helemaal van deze tijd.

Bronnen: eigen ervaring als verpleegkundige, verschillende pagina’s van wikipedia,en De Nationale Trombosedienst. 

zelf stollingswaarden meten

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!