Menu & Search

De uitgebreide vocabulair van mijn kinderen

De uitgebreide vocabulair van mijn kinderen

Toen mijn zoontjes net leerden praten was echt ieder nieuw woordje bijzonder. Ik weet nog dat ik en mijn man zo ontzettend enthousiast waren omdat schurk 1 tunnel kon zeggen. ‘Wat zei hij? Tunnel? Schat hoorde je dat? HIJ ZEI TUNNEL!’ (applaus alom) maar hoe ouder ze werden hoe minder bijzonder en vanzelfsprekend het praten werd. Behalve als mijn zoontje er opeens een woord als nitroglycerine of relativiteitstheorie uit zou floepen natuurlijk, maar dat gebeurd eigenlijk nooit.

Ik er echt enorm van genieten dat die twee de hele dag door kletsen  en de grappigste oneliners eruit floepen. Zoals gisteren: Mama, ik heb geen zin in drinken, maar mijn darmen zeggen dat ze wel dorstig zijn, dus drink ik toch maar.’ Maar de laatste tijd lijkt er toch iets mis te zijn met hun frontaalkwab in de hersenen. 

Een nieuwe ontwikkeling in de taal van mijn schurken

Een langzaam alles omvattende ontwikkeling in de vocabulair bij mijn zoontjes heeft ervoor gezorgd dat ze opeens dwangmatig woorden gebruiken die met de P, S of D beginnen. In het begin was het nog sporadisch maar tegenwoordig wordt er gemiddeld ieder half uur wel een D of P woord gezegd.

Een greep uit de P, D en S woorden:

P: Plasje, pies, poep, piemel, plaskont, poepie en variaties

D: Dommie, domkop, dikkie, dikke kont, dikke poep, dommerik, drol, dikke drol

én erger

S: Scheetje, scheetkont, stinkkont, stommie, stomkop, stommerik, stinkerd, slome slak, sloompie, scheetkop, sufkop

Of een combinatie van alle drie zoals dikke poep scheetkont

Redelijk onschuldige woorden, en overduidelijk een fase.  Maar man wat kan dat soms irritant zijn. (begrijp me niet verkeerd, ik moet er vaak zelf ook om lachen) Vooral wanneer je op een doodnormale vraag als: ‘hoe was school?’ een antwoord als ‘SCHEETJE’ krijgt waarna er drie personen de slappe lach hebben. Ja, ook mijn man vindt scheetje erg lachwekkend. Dat dag in, dag uit vijf keer op een dag. Help!

Volgens kinderpsychologen:

De plas en poep fase (en in ons geval ook scheet, kont en stom/dom fase) is volgens de professionals een manier om grenzen te verkennen en een weg naar zelfstandigheid. Vooral niet teveel aandacht aan besteden, dan is het al snel niet meer zo grappig en zullen ze ermee ophouden. Aan die tip klamp ik me dan maar vast en zet bij ieder scheetje mijn pokerface op.

Hebben jouw kinderen ook zo’n uitgebreide woordenschat? Hoe ga jij hiermee om? 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!