Menu & Search
Het wonderlijke fenomeen dat voorjaarsschoonmaak heet

Het wonderlijke fenomeen dat voorjaarsschoonmaak heet

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Terwijl ik met mijn zoontje naar school loop zie ik hordes aan huisvrouwen druk in de weer. Hebben ze met deze zomerse temperaturen dan echt niks beters, of eigenlijk leukers te doen? Vraag ik me af. Maar ineens weet ik het, iets dat me ieder jaar weer een beetje ontgaat. De voorjaarsschoonmaak! Een fenomeen dat ik erg fascinerend vind om te zien. Juist op deze dag wordt geen kamer ongemoeid gelaten, meubels worden verschoven en in de boenwas gezet en de rommel die het hele jaar door stof heeft liggen vergaren op zolder of in de kelder moet in het voorjaar acuut weg.

Ik vraag me wel af hoe  het kan dat deze georganiseerde schoonmaak die al van oudsher bestaat en ieder jaar zo’n beetje ieder huishouden ( behalve het mijne) weet te bereiken. Hoe weten die huisvrouwen dat toch?

Een schoonmaakgenootschap?

In mijn beleving bestaat er niet echt zoiets als een schoonmaakgenootschap waar je lid van kan worden en je vervolgens een reminder stuurt per nieuwsbrief. Een oproep die dan het startsein geeft voor de grote voorjaarsschoonmaak.

Is het een biochemisch proces?

Maar wat is het dan wel? Wat maakt dat we spontaan willen gaan poetsen? Is het een biochemisch proces dat er voor zorg dat er een voorjaarsschoonmaak stofje vrijkomt en je de poetskriebels geeft? Of zijn het simpelweg de vieze strepen op de ramen die reflecteren wanneer het zonlicht erop schijnt. Hoe dan ook, mij ontgaat het voorjaarsschoonmaak alarm ieder jaar weer.  Om eerlijk te zijn heb ik een grafhekel aan poetsen ( niet dat ik denk dat er mensen bestaan die dit hobbymatig doen), dus zo rauwig ben ik er niet om. Toch heb ik  achteraf altijd wel een soort van ‘ik heb de boot gemist’ gevoel. Of misschien is het de afkeurende blikken van voorbijgangers die nog amper door mijn vieze ruiten kunnen gluren.

Opportunistische schoonmaakster

Nu wil ik natuurlijk absoluut niet de indruk wekken dat het bij ons thuis een grote janboel is, want naast poetsen kan ik van rommel ook enorm chagrijnig worden. Helaas ben ik soms een beetje blind voor mijn eigen rommel. Het zou daarom zomaar eens voor kunnen komen dat als je onverwacht op visite komt het misschien een beetje rommelig oogt.  Ik ben gewoon niet echt een type voor georganiseerde schoonmaak met wekelijks terugkerende rituelen.  Maar als er dan toch een indeling bestond voor het ‘type schoonmaker’ dan behoorde ik vast en zeker tot de groep opportunistische schoonmakers. ( Een opportunistische schoonmaker poetst alleen wanneer hij of zij het nodig vindt om te poetsen en wanneer hem of haar dit toevallig goed uitkomt.)

Wanneer je dan toch wilt poetsen

Vooruit dan, ik ben de beroerdste niet, wat is een goede blog zonder tips? Wil je jezelf dan toch zo nodig moe maken en in een tijdsbestek van een dag je hele huis geordend, glimmend en stofvrij hebben? Dan heb ik hier vijf tips die het  huishouden een stukje aangenamer maken. Oké, komt-ie-dan-he

1. Swingen met dat lijf

Zet de meest swingende muziek uit je Spotify repertoire aan, maak desnoods een speciale schoonmaak afspeellijst. Geen Spotify, soundcloud, of andere streamingdienst tot je de beschikking? De radio werkt ook prima. Dans en dweil alsof je leven ervan afhangt.

2. Ik doe alles voor een koekje: 

Leg je favoriete snoep klaar: koekjes, chocola, zuurtjes, drop… You name it! In mijn geval is dat dus caramel zeezout chocolade. Iedere keer dat je iets hebt bereikt zoals: de trap gestofzuigd, de plee gepoetst of de vloer gedweild, beloon je jezelf met iets lekkers. (enkel je poetsdoek uitwringen hoort hier niet bij!)

  1. Hippe schoonmaakgadgets: 

    Tegenwoordig hoeven je poetsspullen er niet meer uit te zien als die van je grootje. De meest hippe prints en kleuren kunnen je poetsgadgets een beetje op kalafateren. Dat maakt het poetsen weer minder saai!

    4. Maak het jezelf makkelijk

Koop naast hippe en vrolijke poetsgadgets ook degelijke apparatuur die werkt. Dus niet een stofzuiger die uit elkaar valt of een microvezeldoekje zonder microvezel werking. Maak het jezelf makkelijk!

5.  Een poetsvrouw

Heb je iets meer centen om te besteden? (ik wacht nog steeds geduldig op die dag) huur dan een poetsvrouw in! Paai haar met een paar extra tientjes voor een voorjaarsschoonmaak of laat haar wekelijks komen zodat er niet eens een voorjaarsschoonmaak nodig is. Handig toch?

Sorry, meer kan ik echt niet uit mijn toetsenbord persen. Schoonmaken is net als strijken hartstikke suf en ik weiger er nog meer woorden aan ‘vuil’ te maken.

Behoor jij wel tot het type georganiseerde schoonmaker en was je alleen opzoek naar een handige lijst om je eigen voorjaarsschoonmaak festijn te organiseren? Dan ben je verdwaald. Keer om indien mogelijk of klik hier.

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Er zijn geen reacties :-(

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!