Nu aan het lezen
Een vruchtbaarheidsbehandeling terwijl je al kinderen hebt?

Een vruchtbaarheidsbehandeling terwijl je al kinderen hebt?

Heeft iemand met drie kinderen minder recht op een vruchtbaarheidsbehandeling dan iemand die al tien jaar kinderloos is? Ja, hoor ik je denken. Of misschien ook niet. Misschien twijfel je. Ikzelf dacht er vijf jaar geleden wél zo over. Ik was een documentaire aan het kijken over IVF. De mevrouw en meneer in kwestie hadden al een hele bups kinderen maar hadden de wens om nog één kindje te krijgen. Helaas ging dit niet vanzelf. Ze gingen voor behandeling naar het buitenland. Waar dat mee te maken had weet ik niet meer precies maar ik weet wel nog goed wat ik dacht. ”Wat een onzin, ze hadden toch al meer dan genoeg kinderen. Dan stop je toch gewoon? Goed is goed.”

Ook mij wordt de laatste tijd wel vaker de vraag gesteld of ik nog wel een derde wil na al die ellende. Eerlijk gezegd twijfel ik daar zelf ook wel eens over. Zo zat ik gisteren weer eens in de stoel bij de gynaecoloog voor een controle en tevens om te bekijken of ik in aanmerking kwam om de natuur een handje te helpen. ( in mijn geval gaat het om tabletten om de rijping van eicellen te bevorderen)

Ik bleek een klein poliepje te hebben in mijn baarmoeder. Niks ongewoons volgens de gynaecoloog. Vijftig procent laat het zitten en de andere helft haalt het weg. Mijn eerste gedachte was, het moet eruit. Dat ding hoort er niet en staat mijn kans op een derde zwangerschap misschien wel in de weg.

Waarom lukte het eerder wel?

Ik vraag me wel vaker af waarom ik eerder zonder moeite die twee schurkjes heb gekregen en het nu opeens niet meer wil lukken. Is het misschien goed zo met twee kinderen? Moet ik ermee stoppen? Volgens de gynaecoloog was het gewoon domme pech dat het twee keer mis ging. Daarbij komt ook dat ik PCOS heb en dit zorgt voor een verhoogde kans op miskramen.

Een kinderwens verdwijnt niet zomaar

Zo blijf ik worstelen met mijn gedachten. ‘Ik moet tevreden zijn met wat ik heb, maar ik wil nog zo graag één keer meemaken dat ik zwanger ben. Drie kinderen zou ons gezin compleet maken voor mijn gevoel. Wat als de medicatie niet gaat werken, ga ik dan verder in de zin van: ivf of inseminatie? Of stop ik dan en laat ik mijn kinderwens varen? Ik weet het oprecht niet.

Op dit moment weegt mijn kinderwens zwaarder dan de angst voor een miskraam

Maar een ding weet ik in ieder geval wél en dat is dat de wens voor een derde kindje op dit moment zwaarder weegt dan alles wat er mis kan gaan. Hoe ik daar volgende maand over denk. Geen idee.

See Also

Dit alles is in ieder geval wel een enorme eye-opener voor mij. In mijn ogen is je gezin pas compleet wanneer je dit zelf zo voelt. Ongeacht of je één, twee of meer kinderen wil. Ik ben dankbaar dat er moderne technieken bestaan die de natuur een handje kunnen helpen. Waar de grens getrokken moet worden ben ik nu niet meer zo zeker van.

Hoe denk jij hierover? Heeft iedereen net zoveel recht op een behandeling of is het einde dan zoek. Waar moet de grens getrokken worden?

 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (10)
 • Lastig onderwerp… Wel heel mooi dat je er zo eerlijk over schrijft! Ik denk dat je naar je gevoel moet luisteren en zoals je beschrijft doe je dat al 🙂 ik hoop dat er snel een 3e op komst is!

 • Ik vind het een heel moeilijk onderwerp, ik denk dat ik voor ik moeder werd ook wel hetzelfde dacht: genoeg is genoeg. Nu ik zelf moeder ben en ik mijn kinderwens heb moeten bijstellen denk ik er toch net ietsjes anders over.

  • Ik moest ook meteen aan jou denken. Had het er laatst ook nog met iemand anders over. Wat als je inderdaad medisch gezien niet meer zwanger mag worden. Lijkt me ook vreselijk dat iemand anders dat voor je bepaald.

 • Lijkt me erg lastig als het niet vanzelf gaat. Ik kan me best goed voorstellen dat als je het in je hoofd hebt dat je graag een derde wil. En als daar een beetje hulp bij nodig is, dan heb ik daar niks op tegen. Niemand denk ik. Toch? Behalve hele vervelende mensen die anderen niks gunnen? 😉

  Ik hoop dat het jullie snel gaat lukken! Lijkt me heel frustrerend om lang te moeten wachten.

  • Haha die mensen heb je er inderdaad ook tussen zitten. Het moet natuurlijk ook weer niet ten nadele zijn van je andere kinderen. Dat je er 7 hebt rondlopen die je niet kunt onderhouden. Maar je snapt wat ik bedoel 😉

 • Mooi geschreven zeg. Ik denk inderdaad dat zolang je dat ”gevoel” hebt dat je het wilt, dat iedereen het dan zou moeten kunnen krijgen, al heb je bij wijze van al 10 kinderen.

 • Ik vind dit echt heel moeilijk en ik wil geen grens trekken voor mensen.

  Ik hoop voor jou dat je je gevoel volgt en waar ook voor gaat het goed en mooi is.

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top