Menu & Search

Wanneer heb je recht op een vruchtbaarheidsbehandeling

Wanneer heb je recht op een vruchtbaarheidsbehandeling

Heeft iemand met drie kinderen minder recht op een vruchtbaarheidsbehandeling dan iemand die al tien jaar kinderloos is? Ja, hoor ik je denken. Of misschien ook niet. Misschien twijfel je. Ikzelf dacht er vijf jaar geleden wél zo over. Ik was een documentaire aan het kijken over IVF. De mevrouw en meneer in kwestie hadden al een hele bups kinderen maar hadden de wens om nog één kindje te krijgen. Helaas ging dit niet vanzelf. Ze gingen voor behandeling naar het buitenland. Waar dat mee te maken had weet ik niet meer precies maar ik weet wel nog goed wat ik dacht. ”Wat een onzin, ze hadden toch al meer dan genoeg kinderen. Dan stop je toch gewoon? Goed is goed.”

Ook mij wordt de laatste tijd wel vaker de vraag gesteld of ik nog wel een derde wil na al die ellende. Eerlijk gezegd twijfel ik daar zelf ook wel eens over. Zo zat ik gisteren weer eens in de stoel bij de gynaecoloog voor een controle en tevens om te bekijken of ik in aanmerking kwam om de natuur een handje te helpen. ( in mijn geval gaat het om tabletten om de rijping van eicellen te bevorderen)

Ik bleek een klein poliepje te hebben in mijn baarmoeder. Niks ongewoons volgens de gynaecoloog. Vijftig procent laat het zitten en de andere helft haalt het weg. Mijn eerste gedachte was, het moet eruit. Dat ding hoort er niet en staat mijn kans op een derde zwangerschap misschien wel in de weg.

Waarom lukte het eerst wel?

Ik vraag me wel vaker af waarom ik eerder zonder moeite die twee schurkjes heb gekregen en het nu opeens niet meer wil lukken. Is het misschien goed zo met twee kinderen? Moet ik ermee stoppen? Volgens de gynaecoloog was het gewoon domme pech dat het twee keer mis ging. Daarbij komt ook dat ik PCOS heb en dit zorgt voor een verhoogde kans op miskramen.

Maar een kinderwens gaat niet zomaar weg

Zo blijf ik worstelen met mijn gedachten. ‘Ik moet tevreden zijn met wat ik heb, maar ik wil nog zo graag één keer meemaken dat ik zwanger ben. Drie kinderen zou ons gezin compleet maken en alles is er zo op ingericht. Wat als de tabletten niet werken, ga ik dan verder of stop ik dan? Ik weet het niet. Maar een ding weet ik in ieder geval wel en dat is dat de wens voor een derde kindje op dit moment zwaarder weegt dan alles wat er mis kan gaan. Hoe ik daar volgende maand over denk. Geen idee.

Dit alles is in ieder geval wel een enorme eye-opener voor mij. In mijn ogen is je gezin pas compleet wanneer je dit zelf zo voelt. Ongeacht of je één, twee of meer kinderen wil. Ik ben dankbaar dat er moderne technieken bestaan die de natuur een handje kunnen helpen. Waar de grens getrokken moet worden ben ik nu niet meer zo zeker van.

Hoe denk jij hierover? Heeft iedereen net zoveel recht op een behandeling of is het einde dan zoek. Waar moet de grens getrokken worden?

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!