Nu aan het lezen
Waarom ik mijn geld in koopzegels investeer (en jij dit ook zou moeten doen)

Waarom ik mijn geld in koopzegels investeer (en jij dit ook zou moeten doen)

plus koopzegels

”Spaart u ook zegels?” vroeger leverde alleen al deze zin mij krommende tenen op. En dat terwijl ik nota bene zelf caissière ben geweest. Meestal onderbrak ik de kassajuf dan ook al middenin haar standaard riedeltje met nee, nee en nee bedankt, om maar zo snel mogelijk weer buiten te kunnen staan met mijn boodschappen. Al die stomme spaaracties en dan ook nog eens geld betalen voor koopzegels? Bestonden er daadwerkelijk mensen die dat deden? Ik snapte er echt de ballen van. 

Gratis geld

Toch bleef er ergens een vleugje nieuwsgierigheid hangen voor die zegeltjes. Waarom waren er mensen die hier intrapte, want het was duidelijk gewoon slimme marketing om geld aan je als consument te verdienen. En ergens zit daar natuurlijk ook een kern van waarheid in, maar ik had nooit gedacht dat ik het mogelijk was om met koopzegels toch ongemerkt een aardig bedrag bij elkaar te kunnen sparen, en dat met  nog veel meer rente dan dat je tegenwoordig bij de bank krijgt. Gratis geld dus!

Hoe werkt het

‘Ja bla bla, vertel daar maar eens meer over. Hoe werken zo’n koopzegels dan?’ mensen kijken me vaak aan alsof ik aandelen heb in de supermarkt als ik enthousiast vertel over dat ik koopzegels spaar en dat er meer rendement bevalt te behalen dan bij de bank. Hoe kan zo’n supermarkt dat nou doen? Wat is het addertje onder het gras? Nou ik kan je vertellen, aandelen hierin heb ik niet. Was het maar zo’n feest. 😉

Zo zit dat

bij iedere euro aan boodschappen geeft de supermarkt je de mogelijkheid om een zegel te kopen. Je betaalt dan per euro een paar cent extra. Mocht je dus voor 55 euro aan boodschappen doen, dan betaal je meer, bijvoorbeeld 2 cent (om een voorbeeld te noemen)  keer 55 = €1,10,- extra. Oftewel €56,10,-.

(Oké ik weet dat ik nu een beetje als een wiskundedocent klink en sommigen van jullie zijn misschien al bij het zien van het eerste cijfer afgehaakt, maar ik geloof hier echt in!)

Die spaarzegels plak je in een zegelboekje en wanneer je dit boekje vol hebt lever je het weer in bij de supermarkt. En hier komt het interessante: je krijgt je extra betaalde geld dat je spaarde terug in cash en krijgt daar bovenop rente! En die rente kan oplopen tot 50% (bij de plus Plus) Daar spaar je namelijk voor 4 euro en je krijgt er 6 euro voor terug. Deze supermarkt heeft ook meteen een koopzegelsysteem met het hoogste rendement en daar spaar ik mijn koopzegels dan ook het liefste. Bovendien is de supermarkt het dichtste bij huis en kwam ik er toch al vaak.

Natuurlijk zit er een marge aan, want je kunt niet meer zegels kopen dan voor het bedrag dat je boodschappen doet. En je moet natuurlijk een beetje slim boodschappen doen, want als je gewoon maar extra boodschappen gaat doen om meer spaarzegels te krijgen, is het hele idee natuurlijk zinloos.

wat heeft de supermarkt er dan zelf aan?

Naast dat sommigen misschien geneigd zijn om meer te kopen omwille van de koopzegels en je daarmee dus de supermarkt sponsort, zitten er natuurlijk nog meer voordelen aan voor de supermarkt. Ze zijn ook niet gek. Allereerst verdient de supermarkt er natuurlijk aan als je je spaarzegels kwijtraakt en ze niet inlevert. Veel mensen kopen zegels en vergeten ze vervolgens om in te leveren en om op te plakken. Eeuwig zonde. Mijn advies: begin er dan beter niet aan want je verliest zo alleen maar geld.

Het tweede punt is dat koopzegels de supermarkt klantenbinding oplevert. Mensen blijven naar de zelfde supermarkt gaan en zijn minder snel geneigd om bij de concurrent boodschappen te doen.

Mijn theorie

Ik probeer echter zelf heel secuur met mijn zegels om te gaan. Ik bewaar ze op een vaste plek en plak ze twee keer per maand op in mijn boekjes. Bovendien heb ik mijn koopgedrag niet veranderd en ga naar de supermarkt waar ik toevallig in de buurt ben of waar ze de beste aanbiedingen hebben en koop bij iedere supermarkt de zegels. Vervolgens lever ik die boekjes een keer per half jaar in. Bijvoorbeeld vlak voor een verjaardag of vlak voor kerst. Ongemerkt spaar je zo een mooi bedrag bij elkaar dat in de dure Decembermaand natuurlijk heel erg goed van pas komt. Bovendien wil ik binnenkort gaan experimenteren door het geld dat ik verdien met de koopzegels te beleggen of door ze op een spaarrekening te zetten. Nog meer rente! (al kan het bij beleggen natuurlijk ook zo zijn dat ik het bedrag ook weer verlies)

Mocht jij er ook over nadenken om geld te gaan beleggen, lees je dan eerst goed in. Het is en blijft een risico en zoals ik hierboven beschreef kun je je bedrag ook (deels) verliezen. Voor handige beleggings- en investeringstips zou je bijvoorbeeld eens op deze pagina van Bankr kunnen kijken.

See Also
Het gaat niet zo goed met me

Welke supermarkten doen aan koopzegels

Adine van Lekkerlevenmetminder.nl heeft een handig overzicht gemaakt:

Supermarkt Koopzegel bij… Prijs per zegel Zegels voor vol boekje Kosten Waarde Rendement Boodschappen
AH € 1 € 0,10 490 € 49 € 52 6% € 490
Coop € 0,50 € 0,05 500 € 25 € 26 4% € 250
PLUS € 1 € 0,02 200 € 4 € 6 50% € 200
Jumbo € 1 € 0,10 250 € 25 € 26 4% € 250

zoals je kunt zien geeft de plus inderdaad het meeste rendement. Die 50% is erg veel vergeleken met de andere supermarkten.  Een nadeel vind ik wel dat de Plus relatief duur is wat boodschappen betreft, maar als je dingen slim koopt valt het allemaal wel mee.

Al met al is het een leuke manier om een extra zakcentje te sparen, en al helemaal omdat je er meer voor terugkrijgt dan bij de gemiddelde bank. Koopzegels zijn dus een goed alternatief voor als je een leuk bedrag bij elkaar wilt sparen zoals voor een uitje of met sinterklaas en kerst.

Koop jij wel eens koopzegels? 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (7)
 • Ik doe dat dus nooit. Winkel altijd bij de Jumbo, maar al dat gedoe voor € 1,= zie ik nu (nog?) niet zitten.
  Ik spaar wel voor gratisch bioscoopkaartjes, dat dan weer wel.

  • Het is inderdaad wel wat werk. Ik spaar ook vooral bij de plus maar als ik bij de Jumbo kom vraag ik daar ook maar gelijk koopzwgels. Als ik dan toch al bezig ben 😉

 • Ik kom zo min mogelijk in een supermarkt. De groenteboer, slager, bakker enz moeten ook leven en het is vaak nog lekkerder ook. Het geld wat ik daarmee uitgeef, geeft me een goed gevoel, En dat is niet in rente uit te drukken. 😉

  Love As Always
  Di mario

  • Voor vlees en brood ga ik ook vaak naar bakker en slager. Wel een stuk duurder. Voor de rest ga ik gewoon naar de supermarkt en dan is een extra zakcentje mooi meegenomen.

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top