Nu aan het lezen
Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon? + tips*

Wanneer geef je je kind een mobiele telefoon? + tips*

Dat het moment zó snel zou komen, dat ik na moest gaan denken over kwesties als: op welke leeftijd geef je je kind  in hemelsnaam een smartphone, had ik niet gedacht.

Mijn eerste reactie, toen mijn zoontje mij om een telefoon vroeg, was dan ook:”néé, natuurlijk niet!” Wat had je dan gedacht, snotaap. Ga maar lekker met de lego spelen.”

Nee zeggen tegen een mobieltje uit angst

Uiteraard kreeg ik daarop de nodige weerstand. En om heel eerlijk te zijn, de enige reden waarom ik zo resoluut nee zei, was uit angst, en vanwege de mening van anderen. Niet echt gegronde redenen om nee te zeggen. Oftewel: het werd tijd om na te gaan hoe reëel mijn angsten waren.

Voor en nadelen smartphone kind

Omdat ik, hoewel de kinderen het wel eens beweren, niet (altijd) de slechtste moeder op aarde ben, heb ik voor mezelf concreet de voor- en nadelen van een mobiele telefoon voor mijn kind op een rijtje gezet, zodat ik op basis daarvan een weloverwogen beslissing kon nemen.

Voordelen van een mobiele telefoon voor kinderen

 • Je weet altijd waar je kind  uithangt

Het allergrootste voordeel vind ik natuurlijk dat ik 24/7 weet waar mijn kind uithangt. Althans, als hij dat ding ook met zich mee neemt. Big mother is watching you. Een belletje is zo gepleegd.

Maar ook via gps-tracking kun je altijd zien waar je kind uithangt. Hoe dan ook, het is een geruststellend idee dat hij kan bellen wanneer er iets aan de hand is en dat ik weet waar hij uithangt.

 • Je kind komt (als het goed is) voortaan altijd op tijd

Nooit meer te laat thuis. Zou je zeggen, althans. Hij heeft immers altijd de tijd bij de hand en kan desnoods een wekker zetten. Toch te laat? Dan hoef ik in ieder geval geen zoekactie op touw te zetten, in plaats daarvan kan ik hem met Whatsapp berichtjes en telefoontjes bestoken. *gemeen lachje

 • Leren omgaan met het internet

Op een jonge leeftijd kennis laten maken met alles dat het internet te bieden heeft en daarbij precies in de gaten houden wat hij allemaal uitspookt en hem daar wijze lessen over geven. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar door hem al op jonge leeftijd te leren wat de voordelen maar ook de gevaren van het internet zijn, geloof ik dat hij er later veel verantwoordelijker mee om kan gaan.

Vooral als ik  bij mezelf ten rade ga.  De manier waarop ik het internet heb ontdekt was niet erg pedagogisch verantwoordt; mijn ouders hadden namelijk géén idee hoe dat werkte.  Ik heb zonder meer vaak zat risico gelopen. Denk aan chatboxen en catfishing.

In mijn ogen is er niet aan een smartphone te ontkomen en of je als ouder nou wil of niet,  je zult met je kind mee moeten bewegen. Tot op zekere hoogte dan. Ik denk dat ze het anders toch wel stiekem gaan doen. En dat wil ik nou juist voorkomen.

 • Omgaan met geld

Verantwoordelijk omgaan met geld: als in omgaan met mobiele data, apps die betaald zijn, webwinkels en dingen die op internet worden aangeboden maar niet altijd écht zijn. Ik krijg de kans om hem uit te leggen hoe hij verantwoordelijk met zijn mobiele data omgaat, wat de waarde van geld is en dat er op internet ook veel mensen zijn die alleen maar geld willen verdienen ten koste van anderen. Maar natuurlijk wil ik hem ook meegeven dat internet ook heel veel kansen biedt. Dat je er ook zelf je geld mee kunt verdienen op een eerlijke manier.

Nadelen:

 • Overprikkeling

Bovenstaande voordelen kunnen natuurlijk ook een nadeel zijn. Altijd bereikbaar zijn is niet per se positief. Met name als ik zie hoeveel jongeren er tegenwoordig overprikkeld zijn of zelfs al behoorlijk op weg zijn naar een burn-out. Best verontrustend en in mijn ogen hebben mobieltjes daar een groot aandeel in.

 • Pesten, oplichting, geweld

Daarnaast brengt een mobiele telefoon risico’s met zich mee. Pestgedrag via Whatsapp en Social media. Pedofielen die zich voordoen als iemand anders (…) genoeg gevaren! Of wat dacht je van toegang tot pornografie en met name gewelddadige beelden. Of slachtoffer worden van identiteitsfraude of oplichting.

Klinkt redelijk verontrustend en dat is ook precies waar mijn angst vandaan kwam toen ik resoluut nee zei.

Ik vind dat je je kind zo goed mogelijk moet voorbereiden op het digitale leven en daar hoort ook een mobieltje bij. 

Toch wegen de nadelen voor mij niet op tegen de voordelen. We leven nou eenmaal in een tijdperk waarin de smartphone onlosmakelijk verbonden is aan deze westerse manier van leven en daarom vind ik dat je je kind er maar beter  zo goed mogelijk op kunt voorbereiden. Daar hoort het hebben van een eigen telefoon ook bij. Alleen op die manier leren ze wat mij betreft wat de gevaren zijn, maar vooral ook wat de leuke kanten zijn.

Enfin. Toen mijn zoontje 9 jaar werd gingen we dus op pad voor zijn telefoon. Hij was door het dolle heen! Ik vond het nog wel een hele uitdaging, want wat voor soort smartphone koop je eigenlijk voor een kind?

De eisen:

 • Degelijk want dat ding zou naar alle waarschijnlijkheid minimaal 1x per dag de grond kussen.
 • Gebruiksvriendelijk, niet omwille van het kind maar omwille van de ouder. Dat begrijpen jullie natuurlijk ook wel.
 • Niet te duur. Ik sta nog steeds niet in de Quote 500 helaas.
 • Geen Iphone. Vanwege persoonlijke opvattingen #teamandroid 😉
 • Simlock vrij

Oh en zoonlief had ook nog een wensenlijstje:

 • Game en TikTok proof (top of the list)
 • Redelijke camera
 • Stoer design

Ik begrijp dat!

Aan de hand van dat lijstje kwamen we al snel uit op een Huawei: relatief goedkoop en voor die prijs ook nog eens een prima telefoon met o.a. goede camera. Samsung (mijn all time favorite) óf het voor mij minder bekende merk, Motorola. Allemaal goede opties, maar uiteindelijk won de Motorola G6 het van zijn twee concurrenten vanwege de prijs.

Bekijk ook

Ben je opzoek naar nog meer tips voor het aanschaffen van een mobiel voor je kind? Check dan ook dit artikel van de consumentenbond.

Inmiddels  is het mobieltje alweer een half jaar in gebruik en zijn we nog steeds tevreden en blij met de keuze die we maakten.

Daarnaast hebben we duidelijke afspraken gemaakt omtrent het mobiele telefoongebruik. Zo is het voor iedereen helder en kan er geen verwarring ontstaan of onnodig risico.

Spreek regels af met je kind over zijn smartphone gebruik

Dit zijn onze mobiele telefoonregels:

 • Er kan enkel iets gedownload worden met goedkeuring van mij. Hiervoor moet ik eerst een wachtwoord invoeren.
 • Nooit persoonlijke gegevens met wie dan ook delen.
 • Ik weet de pincode van de telefoon en kan deze ten alle tijden controleren.
 • De telefoon heeft naast parent control ook een begrenzing qua soorten websites die hij kan bezoeken.
 • En last but not least: maximaal 1 uur per dag schermpjes (lukt in de praktijk niet altijd maar over het algemeen is dit prima). Daar hoort het telefoongebruik ook bij.

Deze regels werken prima. Hij blij, mama blij (en gerust). Om nog maar te zwijgen over het gigantische pressiemiddel dat ik in handen heb voor wanneer hij niet luistert. ”Grote mond? Prima, 1 dag je telefoon kwijt.” 

Kortom: een smartphone op jonge leeftijd is in mijn ogen juist goed. Op deze manier leert je kind spelenderwijs omgaan met het internet, geld, grenzen qua gebruik en de voor en nadelen van het hebben van een smartphone. 

Hoe denk jij hierover?

 

 

 

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Lekker!
0
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (0)

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top