Nu aan het lezen
We krijgen een derde!

We krijgen een derde!

we krijgen een derde

Eigenlijk moest de titel van vandaag: ‘We krégen een derde’ zijn. Het is vandaag vijfentwintig mei tweeduizendvijftien. Een mooie datum met symmetrie erin. drie vijven. 25-5-15. Pinkstermaandag, een vrije dag voor de meesten, voor anderen weer gewoon een maandag als alle anderen. Maar voor mij staat deze dag in het teken van afsluiten en loslaten. 

Vandaag is het mijn uitgerekende datum. Ik zou op dit moment precies veertig weken zwanger zijn, en ik was er heilig van overtuigd dat ik ook op deze dag zou gaan bevallen, en als ik die dag niet zou bevallen, zou de verloskundige daar wel voor zorgen, hoor ik haar nog zeggen. Zo’n mooie datum. Alles klopte. Mijn man is in januari jarig, ik in februari. Mijn oudste zoontje is geboren in maart en de jongste in april.

Positieve test!

Ergens in september moest ik van mijn oudste zoontje horen dat ik nogal dik was geworden. Of ik misschien een baby in mijn buik had. Diezelfde dag moest ik zomaar uit het niks spugen. 1+1=2 dus ik besloot toch maar een test te doen. Positief! Ik was totaal overrompeld. Toevallig moest ik de week daarop naar de gynaecoloog voor een onderzoek losstaande van mijn zwangerschap. Een erg vroege echo, want er was nog niets te zien. Ik mocht terugkomen. En twee weken later op controle was er een kloppend hartje te zien. Het blijft een mooi gezicht. Hoewel ik deze zwangerschap een nog groter brakend emotioneel instabiel wrak was dan de vorige keren ging verder alles voorspoedig. De weken vlogen voorbij. Ik kon mijn mond niet meer houden en vertelde iedereen die het maar wilde horen dat we een derde kregen. Dit keer zou het een meisje zijn. Mijn bruine haren en de blauwe ogen van mijn man. Mijn buik groeide goed, mensen vroegen zich af of het er stiekem geen twee waren, maar bij een derde zwangerschap is het nou eenmaal zo strak niet meer allemaal. We zochten verf uit voor de babykamer. We zouden de babykamer meubels van de jongens een opknapbeurt geven. Een mooie grijstint en mintgroen op de muur.

Klaar met zwanger zijn

Ik vroeg me langzamerhand wel af wanneer er een eind zou komen aan mijn emotionele achtbaan en serie-braken, . Hoe gelukkig ik ook was met mijn zwangerschap, op deze manier was ik er klaar mee. Maar richting de twaalf weken ging het beter met me. Ik had weer meer energie en keek meer en meer uit naar de gezinsuitbreiding. Ik had al een compleet nieuwe garderobe gekocht en kon niet wachten om nieuwe babyspullen te shoppen. De termijnecho was goed. Telkens weer verbazingwekkend om te zien hoe compleet alles dan al is.

Alle hoop verloren

Op een donderdagochtend voelde ik me niet helemaal lekker. Ik had last van vage rug en buikpijn, ik vertrouwde het niet helemaal.  Ik besloot me die dag rustig te houden, al hield ik me eigenlijk al weken rustig, ik voelde me een ontzettende luiwammes. Er spookte die dag van alles door mijn hoofd, daardoor was ik ook extra alert. Niet voor niets want die avond had ik plotseling een beetje bloedverlies. Niet noemenswaardig, maar genoeg om in paniek te raken. Ik heb een uur lang met mijn gedachten geworsteld, wel of niet bellen. Uiteindelijk had ik al mijn moed verzameld om dan toch maar te bellen. De verloskundige was geruststellend. Natuurlijk kwam bloedverlies wel vaker voor. Aangezien het zo weinig bloed was en ik verder geen erge krampen had mocht ik het rustig afwachten. Waarschijnlijk bandenpijn. Maar ik mocht altijd terugbellen als het erger werd of ik het niet vertrouwde. De rest van de avond ging het eigenlijk wel goed. Geen bloedverlies en pijnklachten meer. Ik besloot om op tijd het bed in te duiken want ik was uitgeput van alle zorgen en stress. Maar ’s nachts werd ik plotseling wakker. Echt alles was nat. Vlug snelde ik naar de badkamer, een bloedbad! Ik belde het spoednummer van de verloskundige en die bevestigde mijn grootste angst. Waarschijnlijk een miskraam. Ik mocht die ochtend langskomen voor een echo. Op dat moment voelde ik echt alles tegelijk. Alle hoop was weg, ik was boos, zat vol onbegrip en voelde me ontzettend verdrietig. Die ochtend was het bloedverlies weer gestopt. Met lood in de schoenen gingen we naar de verloskundige voor een echo. Uit zelfbescherming keek ik weg van het beeldscherm en wachtte op de bevestiging van de verloskundige dat het inderdaad mis was. Maar tot onze grote verbazing zag alles er goed uit. Ons kindje zat er gewoon, het hartje klopte en we zagen ons kindje zelfs bewegen. Een cyste, die eerder wel onder het vruchtzakje zat was nu opeens niet meer te zien, waarschijnlijk was dit de boosdoener geweest. De verloskundige verwachte verder geen problemen meer. Ik kon mijn ogen en oren op dat moment niet geloven. We gingen ontzettend opgelucht en vol goede moed naar huis.

Bekijk ook

En toen ging het weer mis

Die blijdschap was echter niet voor lang. ’s Avonds had ik weer last van vage buikpijn. Ik probeerde positief te blijven maar toen ik midden in de nacht wakker werd van de pijn wist ik hoe laat het was. Ik verloor enorme stolsels. Ik was bang, ik wilde het niet zien en ik wist niet wat ik moest doen, ik voelde me verloren en ontzettend alleen. Ik durfde mijn man niet wakker te maken omdat ik de teleurstelling en het verdriet op zijn gezicht niet wilde zien. Maar na 1 uur (in totale schok) in bad te hebben gezeten had ik hem toch wakker gemaakt. Hij bleef positief, de dag ervoor was er ook niks aan de hand. Maar ik kon alleen maar huilen en zeggen dat het nu echt mis was. Die ochtend gingen we weer naar de verloskundige voor een echo. Op het moment dat ik ging liggen voelde ik toch nog even een sprankje hoop. Maar dit keer werd het bevestigd. Het was mis. Er was zelfs helemaal niets te zien. Ik snapte er niks van. Maar de verloskundige verzekerde me ervan dat alles eruit was. Opnieuw stortte de wereld om me heen in. Ik hield me groot tot we in de auto terug naar huis zaten, daarna heb ik aan een stuk door gehuild. Ik was woedend en gaf mezelf de schuld dat het mis was gegaan. Ik wist zeker dat ik buiten de stolsels niks gezien had. Met pijnstillers ging ik op de bank liggen in afwachting op dat het bloedverlies en de pijn minder werd. Na een paar uur nam de pijn en het bloeden af zoals we mochten verwachten, om ’s avonds drie keer zo erg terug te komen. Nu wil ik jullie die details besparen, maar het kwam er op neer dat het vruchtje aan mijn baarmoedermond was blijven hangen met alle gevolgen van dien. Ik heb die nacht in het ziekenhuis doorgebracht maar mocht al snel naar huis. Na een week heb ik nog een curettage gehad omdat mijn baarmoeder nog steeds niet helemaal leeg was. Daarna begon het verwerken pas echt. Gelukkig heb ik enorm veel steun aan mijn man, familie, vrienden en collega’s gehad en heb ik ruim de tijd kunnen nemen om het te werken. Wat nog moeilijk bleek, want ik wilde weer door met mijn leven, niet blijven hangen in het verdriet, ik ben mezelf nog wel een paar keer tegen gekomen en heb hier ook alleen maar weer van geleerd. Tijd en ontzettend veel praten is uiteindelijk de beste remedie geweest voor mij.

Ik weet nu wel dat er absoluut niks was wat ik had kunnen doen. Hoe vaak ik ook gedacht heb dat het mijn eigen schuld was, weet ik nu wel beter. Het is nooit je eigen schuld. Ik zal geen antwoord krijgen op de vraag, hoe je eruit zou hebben gezien en of je een jongetje of een meisje bent. Of je net zo eigenwijs en temperamentvol als papa, mama en je lieve broers bent. Dat doet pijn, maar ik kan er steeds beter mee dealen. Ook al is het vandaag een half jaar geleden, ik weet zeker dat het geen makkelijke dag zal worden. Maar door mijn verhaal te delen hoop ik andere mama’s ( in wording) die iets soortgelijks hebben meegemaakt een hart onder de riem te steken en het zelf een beetje te kunnen afsluiten. Hoever je ook was, het is vreselijk om mee te maken, je hebt alle recht om verdriet te hebben, wat iemand anders ook tegen je zegt. Er zullen altijd mensen zijn die er te makkelijk over denken, en met goedbedoelde maar pijnlijke adviezen komen als: ‘Volgende keer beter, gelukkig heb je al kinderen en het was de natuur.’ Probeer te bedenken dat ze het zelf ofwel nooit meegemaakt hebben of zich geen houding weten te geven. .’ Tot slot wil ik dit nummer van Jennifer Ewbank met jullie delen. Het gaf mij enorm veel steun.  Uiteindelijk, hoe lang je er ook over doet, moet je het loslaten. Voor mij is dat vandaag. Op een dag zal ik je vinden. Dag kleintje.

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
1
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Lekker!
0
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (28)
 • Ik ben mijn derde kindje ook verloren dmv bloedstolsels. Dat begon met drie weken en uiteindelijk hebben we de 20 weken gehaald. Hoe hebben jullie en je kinderen dit daarna ervaren. We hebben onze kinderen (toen bijna 4 en bijna 6) er heel erg bij betrokken en ze hebben ook hun broertje vastgehouden en samen begraven. Het was voor ons als gezin een hele impact maar ik kan er met een goed gevoel op terug kijken en vind het heel fijn dat we met het hele gezin daar zoveel aandacht aan hebben kunnen besteden. Hebben jullie een plekje in huis voor jullie derde? Bij ons wordt zijn naam nog dagelijks genoemd. Inmiddels hebben we ook een vierde kindje ( de zwangerschap was dit keer heel eng, daarvoor had ik me nooit eerder beseft dat het ook mis kon gaan en wat dat met je doet) ons vierde kindje is weer een ventje. Dat vond ik weet erg confronterend. Maar inmiddels is het allemaal zo normaal.. en af en toe denk ik terug aan mijn derde kindje ( die nu de aankomende mnd 2 jaar zou worden) Mijn andere twee kinderen worden aankomende maand 8 en 5 en zijn dol.op hun kleine broertje. We genieten enorm. Juist omdat we weten wat verliezen is

  • Hoi mama, jeetje wat heftig. Bedankt dat je dit met me wilt delen. Wat ontzettend mooi dat jullie alsnog jullie 4e kindje hebben gekregen. Ik was niet zo ver als jij maar heb het wel als traumatisch ervaren. Ik ben er niet echt goed in begeleid voor mijn gevoel. Het vruchtje werd in een potje gestopt alsof het maar een stukje weefsel was. Achteraf gezien had ik er zo graag iets mee willen doen. De onzelerheid tijdens de zwangerschap erna herken ik ook goed. Gelukkig liep dit keer alles voorspoedig en inderdaad wat een dankbaarheid je voelt nadat je zoiets hebt meegemaakt. Dan waardeer je het leven toch meer dan daarvoor en is het minder vanzelfsprekend.

 • Met tranen in mijn ogen gelezen, omdat ik recent een miskraam gehad heb met 6,5 week. Ook de derde (het kindje, niet de mk goddank), maar dat maakt het niet minder verdrietig.

  • Hoi Gwen, sorry dat ik nu pas reageer. Nee, dat maakt het zeker niet minder verdrietig. 🙁 lief dat je hier even een berichtje achter laat!

 • Op het einde van het artikel had ik de indruk alsof mijn adem werd afgesneden. Ik begrijp wat je hebt meegemaakt, aangezien ik een miskraam heb gehad op 25 maart 2015. Ik had vrij vroeg door dat ik zwanger was (mijn cyclus was echt stipt) en na de 3de echo (ongeveer 2,5 maand) zijn we ons kindje kwijtgeraakt. Ook bij mij was alles in orde: ik was al gezond aan het leven (ik at gezond dankzij mijn nieuw voedingspatroon al een half jaar), deed geen te zware inspanningen en probeerde me zo kalm mogelijk te houden. Maar om de een of andere reden mocht het niet waar zijn. Ook ik heb een curettage ondergaan omdat niet alles met het bloeden naar buiten was gekomen. Ik ben nu een pak beter, psychisch gezien, maar het is iets wat ik nooit kan en wil vergeten. Het was mijn eerste zwangerschap, ik was zo blij en voelde me zo speciaal. Ook ik kreeg de goedbedoelde adviezen als “je bent nog maar 22, je krijgt wel kindjes” of “er zal wel iets niet in orde zijn geweest met het kindje” en nog zo van die adviezen. Ik ben er niets mee en heb besloten toen om het principe “het ene oor in, het andere oor uit” toe te passen om mijzelf niet van streek te brengen. Het is begrijpelijk dat je het moeilijk kreeg op die dag, ik weet zelf ook dat ik op de datum dat ik uitgerekend was ook heel moeilijk zal hebben. Ik wens je enorm veel sterkte! Liefs! x

  • Heftig Natasa! Gelukkig dat het met jou ook weer beter gaat, en knap dat je de reacties van anderen kon filteren, daar had ik op dat moment veel moeite mee. Ik hoop dat je snel wel zwanger mag zijn en wens je heel veel sterkte bij de moeilijke momenten die nog komen gaan. Liefs! <3

 • Ach, wat een heftig en verdrietig verhaal. Wat lijkt het me vreselijk om mee te maken. Ik geloof wel in ‘iets’ na dit leven en zoals je zelf al schrijft, op een dag zal je hem of haar vinden.

 • pff wat ontzettend heftig meis! Ik herken het helaas ook en ik denk ook vaak terug aan de uitgerekende datum(s) mooi dat je erover schrijft, dat lijkt me best moeilijk!

 • Wat ontzettend dapper en mooi om hierover te schrijven. Op een manier die niet ‘zielig’ overkomt, maar die aangeeft hoe sterk je bent en het een plekje aan het geven bent.

 • Lig hier nu in mijn kraambed te genieten van mijn kleintje. Lees met tranen in mijn ogen je verhaal. Wat ontzettend verschrikkelijk om zoiets mee te moeten maken. Sterkte!

 • Wat een krachtig stuk, met een brok in m’n keel gelezen. Het lijkt me vreselijk om dit mee te moeten maken en wat een verlies. Heel veel sterkte vandaag!

 • Tranen in mijn ogen. Uit ervaring weet ik dat er niets is wat ik kan zeggen wat het goed maakt. Ik heb zelf met bijna 12 weken een miskraam gehad en is nog steeds de zwartste periode uit mijn leven. Het is fijn om familie te hebben die je heeft kunnen steunen. Dit is zo’n grote klap om te verwerken. Dat kun je niet alleen. Knap dat je het ook hebt willen delen. Ik wens je veel sterkte vandaag!

  • Hoi Leonie, ik zag gisteren dat jij hier ook een paar blogs over had geschreven. Echt vreselijk Maar ontzettend dapper dat je er over kon schrijven. Heel lief dat je hier een reactie achterlaat. Ik was zelf 12 weken en een paar dagen en had toen nog geen blog. Schrijven stond mezelf in die periode ontzettend tegen. Je verwacht gewoon niet meer dat het dan misgaat. Het voelt nu als een opluchting om alles van me af te schrijven.

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top