Nu aan het lezen
Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?*

Wel of geen arbeidsongeschiktheidsverzekering?*

wel of geen aov

Een van de minst leuke dingen aan ZZP’er zijn is toch wel het verzekeringsgebeuren en de administratie. Mij kennende heb ik dan ook lang als een struisvogel het stukje verzekeringen genegeerd. Ik had al de meest verschrikkelijke horrorverhalen gehoord van mede ZZP’ers over dat het niet rendabel is om je te verzekeren als kleine onderneming en ik had dan ook al vlug voor mezelf besloten om er ook stug niet aan mee te doen.

Ik zou zelf wel een potje aanmaken voor een pensioen, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en andere onvoorziene kosten. Flying solo, deze meid kan haar eigen boontjes wel doppen en heeft geen dure verzekeringen nodig.

Dag reep tony’s en nieuwe kleren

Maar na een tijdje begon het toch aan me te knagen. Zoals ik al eerder schreef zijn mijn inkomsten deels nodig om rond te komen als gezin. Nu verdien ik niet veel, maar het is net dat beetje extra en daarbij draag ik ook bij aan de hypotheek. Mocht ik morgen mijn been breken dan betekend dat als ZZP-er dus dat er geen geld binnen komt. En laat ik het daar nou net benauwd van krijgen. Dan kan ik mijn reep tony’s, luxe theetjes en nieuwe kleren dus mooi gedag zeggen. Ain’t that gonna happen. Mooi niet! Toch maar eens die AOV onder de loep nemen dus.

Wat is een AOV nou eigenlijk?

Tijdens mijn onbezorgde leventje in loondienst had mijn brein überhaupt nog nooit over het woord AOV nagedacht. Dat regelde personeelszaken allemaal wel. Dat ligt helaas anders nu en daardoor moest ik wat nutteloze informatie wissen op de harde schijf (dat kinderfeestje dat ik vergat was dan weer niet de bedoeling) in ruil voor waardevolle (ahum) verzekeringsinformatie  en geloof me daar begin ik steeds meer over te leren.

Een AOV staat dus voor arbeidsongeschiktheidsverzekering en houdt in dat wanneer ik door ziekte mijn beroep niet meer kan uitoefenen mijn AOV er voor zorgt dat ik toch gewoon mijn boodschappen kan doen. Dat is vaak tot 8o% van wat je op jaarbasis verdient. Of je veel of weinig en vanaf wanneer je uitbetaald wordt heb je volledig zelf in de hand. Mede daarvan is ook afhankelijk van wat je op maandbasis gaat betalen aan je verzekering.

Andere dingen die een rol spelen in de prijs zijn:

 • je leeftijd
 • je ziektegeschiedenis
 • hoe risicovol het beroep is dat je uitoefent. In mijn geval dus best wel risicovol als verpleegkundige.

Zo kun je de maandelijkse kosten voor een AOV omlaag krijgen

Zoals ik al kort benoemde kun je ervoor kiezen om jezelf pas later uit te laten betalen. Daar bedoel ik mee dat je ervoor kunt kiezen om bijvoorbeeld pas na een maand ziekte uitbetaald te krijgen of nóg later zoals bijvoorbeeld na 1 of 2 jaar. Wanneer je voor dat laatste kiest, gaat het te betalen bedrag per maand-begrijpelijk- drastisch omlaag.

Als je hiervoor kiest, dien je natuurlijk wel al een potje achter de hand te hebben om deze periode te kunnen overbruggen. Iets waar het mij als starter nog aan ontbreekt.

Andere opties:

Naast een AOV zou je ook voor bijvoorbeeld een broodfonds kunnen kiezen. Hier betaal je een stuk minder voor per maand, maar stopt in de meeste gevallen wel na 2 jaar. Mocht je dat niet willen, dan zou een aanvullende AOV een goede optie kunnen zijn die zoals hierboven beschreven pas na 2 jaar start.

De reden waarom een broodfonds na 2 jaar ophoudt is omdat de meeste ondernemers in deze periode alweer terug aan het werk zijn en de rest van de ondernemers die met jou in het broodfonds zitten niet jarenlang hoeven te betalen.

Let wel op: een broodfonds is juridisch gezien géén verzekering. Een broodfonds is een vereniging die opgericht is door een clubje ondernemers met eigen afspraken omtrent het schenken van een inkomen aan elkaar bij ziekte.

Daarnaast is je inleg voor het broodfonds niet aftrekbaar als kostenpost voor de belastingdienst. Een AOV is dat wel.

Bekijk ook
koperspiraaltje laten plaatsen

Meevaller van het jaar, waarom ik wél voor een AOV kies:

Ik hoor heel vaak ZZP’er zeggen dat ze geen AOV hebben en dat het niet de moeite waard is omdat ze heel erg veel per maand kwijt zijn. Daar was ik zelf ook erg bang voor maar achteraf ben ik blij dat ik me er toch in heb verdiept. Het is natuurlijk sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie: ben je gezond, je leeftijd en hoeveel wil je ontvangen bij ziekte en vanaf wanneer? maar zover ik kan zien in een offerte die ik heb laten maken voor  een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de ZZP’er, valt het reuze mee met wat ik per maand kwijt ben. Je kunt wel zeggen dat er een last van mijn schouders valt met dit gegeven.

Ik persoonlijk ga me waarschijnlijk wel verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Mits de zaken zó goed gaan dat ik binnen no time een gigantische buffer opbouw natuurlijk. 😉

Ik heb nou eenmaal mijn verantwoordelijkheden

Wel kies ik ervoor (om de maandelijkse kosten voorlopig nog even te drukken) om het maandelijks uit te betalen bedrag bij ziekte zo laag mogelijk te houden maar voldoende om van rond te komen en pas uit te laten betalen na meer dan 1 maand ziekte.

Deze keuze maak ik vooral ook als moeder van drie kinderen met een hypotheek die nou eenmaal haar verantwoordelijkheden heeft. Ik wil het dus gewoon goed geregeld hebben mochten er (ik smeek op mijn blote knieën van niet) dingen gebeuren waardoor ik, al dan niet tijdelijk, mijn werk niet meer kan uitvoeren.

Ben je ZZP’er en heb jij een AOV? Waarom wel of niet?

Volg je Strijkenissuf al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow
artikels met een * in de titel zijn gesponsord/betaalde samenwerkingen.

Wat is jouw reactie?
Droevig!
0
Eye-opener!
0
Herkenbaar!
0
Hilarisch!
0
Interessant!
0
Lekker!
0
Leuk!
0
Spannend!
0
Bekijk reacties (5)
 • Ik lees dit net pas. (Na 8 maanden ).. en weet niet of je deze al afgesloten hebt.

  Zoals je weet werk ik ook in de zorg, en ik hen dan ook in real life 9 maanden geleden mn been op 3 plaatsen gebroken.
  & guess what, blijvend letsel ..
  Ik kan helaas niet meer terug in de zorg, maar had de mazzel geen ZZP’er te zijn.

  Ik adviseer zo’n verzekering , aangezien ik niet anders deed dan mn enkel omslaan en alles afbrak haha!

  • Ha Sharel,
   Dat heb ik allemaal meegekregen ja. Echt bizar maar zo zie je maar weer dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Wat dat betreft heb je dan geluk dat je hier met een vaste baan voor verzekerd bent. Ik heb nog geen AOV omdat ik niet volledig verzekerd werd vanwege het feit dat ik bij een psycholoog was geweest. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik me hiervoor wel ga verzekeren maar ik ben nog steeds opzoek naar een goede maatschappij. Onverzekerd rondlopen vind ik maar een eng idee.

Reageren is niet suf!

Your email address will not be published.

© 2019 strijkenissuf.nl alle rechten voorbehouden

Deze website maakt gebruik van affiliate links. Check voor meer informatie de privacy verklaring

Scroll To Top