Menu & Search
Zo zorg je ervoor dat je je kinderen niet achter het behang plakt

Zo zorg je ervoor dat je je kinderen niet achter het behang plakt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Met veel respect kijk ik soms toe hoe sommige moeders eindeloos geduld kunnen hebben. Het lijkt haast wel een soort zesde zintuig waarmee ze alle kinderen in een ruimte met een soort van onzichtbare straling rustig en gehoorzaam kunnen krijgen. Hoe doen ze dat toch?

Een medaille voor ondeugend zijn

Helaas beschik ik niet over dat zesde zinguig. Sterker nog. Ik ben het type heetgebakerde moeder dat als een tikkende tijdbom van tijd tot tijd wel eens zou kunnen ontploffen. Mijn kinderen hebben die zelfde eigenschap dus dat botst nog wel eens. Aan temperament geen gedrag. Ik sta dus wel eens klaar met behanglijm en -kwast om ze eens lekker achter dat behang te plakken want als er een gouden medaille in ondeugend zijn bestond, dan hadden mijn kinderen er zeker weten allemaal minstens zoveel als hun eigen gewicht

Ik hoor je denken; mijn kinderen zijn minstens net zo stout. Of: dat herken ik absoluut niet. In het eerste geval geloof ik je direct. In het tweede geval lieg je, heb je oogkleppen op, of ben je die moeder met dat zesde zintuig waar ik zo jaloers op ben.

Maar ligt het eigenlijk wel aan de kinderen? Soms toch wel een beetje. Of moeten wij moeders het bij ons zelf zoeken? Waarschijnlijk! Kunnen we misschien nog wat leren van die moeders? Vast en zeker!

Tips om rustig te blijven tegen je kind

Deze loedermoeder ging op onderzoek uit naar de beste tips om voorgoed te voorkomen dat je je kinderen nog eens achter dat behang gaat plakken want zeg nou zelf. Iedere keer dat stoomapparaat erbij pakken om dat behang eraf te weken is een hels karwei. Op deze manier zorg je ervoor dat het niet uit de hand loopt:

1. Grenzen bewaken

Tip 1. is er eentje waar ik mezelf  maar al te vaak schuldig aan maak. Ik laat mijn kinderen te vaak over mijn grenzen heen gaan. Ze doen iets wat ik niet wil, ik waarschuw ze 100 keer met als gevolg: ik zit op de spreekwoordelijke kast en de kinderen nemen mij niet serieus omdat ik toch niet ingrijp. Onderneem na 1 waarschuwing dus gelijk actie.

2. Wees duidelijk en consequent

Geef duidelijk aan wat de regels zijn en ben daar consequent in. Zorg ook dat je op de zelfde golflengte zit als je partner en mocht je het toch niet met elkaar eens zijn: discussieer dan niet waar de kinderen bij aanwezig zijn.

3. Positieve aandacht

Negeer negatief gedrag zo veel mogelijk en geef je kind een compliment wanneer het iets goeds doet. Door dit te doen leer je ze op een positieve manier om goed gedrag te vertonen en merken ze dat het vragen van negatieve aandacht geen zoden aan de dijk zet.

4. Geef geen straf die je niet waar kunt maken

Mocht je kind ondanks #3 toch de grens overgaan? Dan is het soms toch nodig om te straffen. Zorg er wel voor dat je dit om de juiste manier doet.

Soms roep ik uit wanhoop wel eens dingen die ik nooit of te nimmer waar ga maken: als je nu niet luistert mag je niet naar het kinderfeestje (…) een hoop drama om een loos dreigement en vervolgens laat je je kind toch wel gaan. Geef dus altijd een straf die je ook door kunt zetten. Waarschuw van te voren en straf vooral niet te zwaar.

Een voorbeeld: stopt je kind niet met gamen terwijl je daar nadrukkelijk om hebt gevraagd? Leg dan uit waarom je dit niet wilt, geef het kind één waarschuwing en wanneer het toch niet wilt luisteren kun je bijvoorbeeld voor een paar uur zijn of haar gameconsole in beslag nemen. (of de stekker, net zo makkelijk) hou vol en blijf rustig.

5. Zorg dat je zelf goed in je vel zit

Je bent moe, voelt je niet lekker, hebt honger of een hormonale meltown. Allemaal factoren om je geduld te verliezen met catastrofale gevolgen van dien. Zorg er dus voor dat je voldoende slaapt, eet en drinkt. Lukt dit even niet? Regel dan hulptroepen of maak het jezelf niet te moeilijk. Zo kun je beter omgaan met eventueel negatief gedrag.

6. Verhef je stem niet

Ik heb soms de neiging om te gaan roepen als mijn kinderen niet willen luisteren. Het gevolg is dan dat mijn kinderen nog harder gaan schreeuwen waardoor ik me binnen de kortste keren op de vismarkt waan. Niet zo snugger. Een betere en  meer pedagogisch verantwoorde manier is om naar je kind toe te lopen en hem je te laten aankijken. Zo weet je zeker dat de boodschap in alle rust aankomt en zal het niet zo snel uit de hand lopen.

7. Zeg eens wat minder nee

Ten slotte: bedenk voordat je nee zegt waarom dat je wilt dat je kind iets niet doet. Is dit omdat jij je er aan ergert of omdat het echt iets is dat niet door de beugel kan. Vaak hebben kinderen het niet kwaad bedoelt. Probeer dit altijd in je achterhoofd te houden voor je ze iets wilt ontzeggen. Zeg je nee omdat je bang bent dat het mis kan gaan? Ga dan na wat het ergste is dat er kan gebeuren. Valt het allemaal wel mee? Vertrouw dan op je kind en laat je kind af en toe een fout maken. Kortom: zeg wat vaker ja.

Verontschuldig jezelf

Deze tips zijn natuurlijk leuk en aardig, maar soms heb je gewoon van die dagen dat het absoluut niet lukt om rustig te blijven, begripvol te zijn en consequent. Probeer op die dagen lief voor jezelf te zijn, accepteer dat je een beetje boos, verdrietig of gewoon een hormonaal wrak bent. Probeer afleiding te zoeken en om kalm te blijven. Chocolade en Netflix is toegestaan! (eigenlijk altijd want kom op je bent mama, reden genoeg toch?) Mocht het toch tot het punt van een onvermijdelijke vulkaanuitbarsting komen? Tel dan tot tien. Of honderd. Desnoods tot duizend. Loop even de ruimte uit tot het gevoel gezakt is en probeer het opnieuw. Lukt het echt niet? Verontschuldig jezelf dan achteraf aan je kinderen. Voorkomen is altijd beter dan genezen maar leg je kinderen indien ze dit begrijpen, gerust uit waarom je zo boos was en verontschuldig jezelf. Zo leer je ze gelijk dat wanneer je eens iets doet dat niet zo handig was, het wel zo handig is om je voor je gedrag te verontschuldigen en dat het goed is om over je gevoelens te praten.

Succes!

Wat is jouw gouden tip om de rust thuis te bewaren?

Tips bewaren? Bewaar deze afbeelding op je pinterestbord!
Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!