Menu & Search
Jet Bussemaker, mag mijn zoontje (3,5) naar de basisschool?

Jet Bussemaker, mag mijn zoontje (3,5) naar de basisschool?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en abonneer je gratis op de SIS nieuwsbrief

Beste Jet,

Veel ouders zijn verdrietig (tranen met tuiten) wanneer hun kind voor het eerst naar de basisschool gaat. Het is toch een soort afscheid nemen van een lange periode waarbij ze in een klap niet meer full time kunnen knuffelen en pamperen en voor een aantal uren per dag de verantwoordelijkheid moeten afgeven aan een volslagen vreemde.

Kinderen moeten al zoveel, hoor ik veel ouders roepen. Iets waar ik het ook wel een beetje mee eens ben want een kind moet ook nog gewoon kind kunnen zijn, daar zal ik vast een andere keer nog wel iets over schrijven. U hoort echter aan mijn verhaal dat er een grote MAAR achter schuilgaat.

Het zit namelijk zo, mijn zoontjes,  mijn twee hele lieve jongens zijn nogal vroeg wijs om het op een nette manier uit te drukken. Het is daarom dat ik me bij mijn oudste zoontje, die inmiddels wél al op de basisschool zit een jaar lang afgevraagd of hij niet heel misschien al wat eerder naar de basisschool zou mogen. Niet om ons te ontlasten hoor, helemáál niet. Hij was er gewoonweg aan toe. We hebben destijds uitgezocht en nagevraagd of dit mogelijk was, maar het antwoord was nee. Vanaf de dag dat ze vier worden mogen ze pas naar basisschool. Punt uit.

Zo hebben we een jaar geploeterd tot de dag aanbrak dat hij dan eindelijk naar school mocht. Hij en wij te springen om naar school te mogen gaan. Het heeft ons veel rust opgeleverd en ons zoontje kan er (nog steeds) al zijn energie kwijt. Hij is veel vrolijker sindsdien. Natuurlijk mis ik hem ook wel eens en vind ik schoolvakanties heel gezellig. Ik ben trots op mijn grote knul. Maar huilen toen hij naar de basisschool ging heb ik nooit gedaan, althans niet van verdriet.

Maar geschiedenis herhaalt zich en inmiddels is mijn jongste zoontje drie en een half.  De gevechten om de meest pietluttige onderwerpen als pindakaas of jam op de boterham worden steeds meer en voordat ik met mijn ogen heb geknipperd heeft hij al tien rondjes om de tafel gerend en gebruikt hij de bank als trampoline. Ik merk aan hem dat hij zich verveelt en tot tien tellen lukt hem al prima. Faalt mijn gezag hier of is meneer gewoon toe aan de basisschool? Hoe dan ook, hij en wij zal toch nog een half jaar moeten wachten.

Zou het daarom niet fijn zijn, lieve Jet om de leeftijdsgrens met een half jaartje te verlagen?  Of een soort flex regeling waarbij ouders zelf mogen bepalen/inschatten wanneer hun kind eraan toe is tussen het derde en vijfde levensjaar? In Amerika en Duitsland gaan ze als ik het goed heb met de drie jaar toch ook al naar de kintergarten? Waarom zou dat in Nederland dan niet mogen?

Loeder-moeder of niet. Mijn zoontje is echt hélémaal klaar voor die basisschool. En wij ook. 

Liefs,

 

Volg jij me al op: |Instagram| Pinterest |Facebook |LinkedIn |Twitter |? Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste blogs en win-acties.

Follow

Reageren is niet suf!

Reageren is niet suf!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Tekstschrijver nodig?

Huur Schrijfmevrouw in!